keskiviikko 18. toukokuuta 2016

"Pienet harmaat aivosolut / Little Grey Cells - The Quotable Poirot" - ex Libris...


"Pienet harmaat aivosolut - Poirotin parhaat mietelauseet", Agatha Christie,
toimittanut David Brawn, WSOY, 2016, 152 s., johdanto ja jälkisanat suomennos Terhi Vartia.


Agatha Christie, tuo rikosten kuningatar, (1890-1976) ja hänen mittava tuotantonsa eivät esittelyjä kaipaa, vaan hänen hahmonsa ovat useimmille meistä ainakin joistakin teoksista tutuksi tulleita.

"Agatha Christien kuuluisa belgialainen salapoliisi ei tarvinnut visaisten rikosmysteerien ratkaisemiseen muuta kuin pienet harmaat aivosolunsa. Poirotin lausahdukset piirtävät lukijalle kuvan miehestä viiksien takana sekä hänen luojansa, Agatha Christien viisaudesta. Kirjan johdantona on rikoskuningattaren ennen julkaisematon essee, jossa hän kuvaa viha-rakkaussuhdettaan kuuluisimpaan kirjalliseen luomukseensa." (Takakansi)

"Sanat, mademoiselle, ovat vain ajatusten ulkonaisia verhoja." 
Alun esseessään Christie avaa Poirotin syntyhistoriaa: tämän munanmuotoisen pään omaavan,
hyvin siistin ja huolitellun, omahyväisen ja keikaroivan, psykologiasta kiinnostuneen, usvasta ilmestyneen viiksiniekan, jolla on mahtipontinen nimi. Poirot on myös intohimoinen totuudenetsijä, joka osoittaa ihmisten heikkouksien ymmärrystä ja hyväntahtoisuutta. Mies, jolla on kaikki ruuvit paikallaan.Teos on jaettu aihepiireittäin 12:n lukuun, sisältäen lukemisenväärtin johdannon, jälkisanat ja lähdeluettelon.


Maistiaisia:

- Siellä missä ihmisluonto vaikuttaa on draamaakin. Mutta - se ei ole aina juuri siellä, 
missä sen luulee olevan.  - Kelju totuus, joka on aiheuttanut moniaita hukkahakuja.

- Jokainen murhaaja on luultavasti jonkun vanha ystävä. Et saa sekoittaa toisiinsa tunnetta ja järkeä. - Jämpti on näin.

- Suurimmat kirjat ovat ylähyllyllä, seuraavaksi suurimmat alemmalla hyllyllä ja niin edelleen. Siten meillä on järjestys, méthode.  - Omissa hyllyissä vallitsee juuri päinvastainen oordninki, mistähän se mahtaa kertoa...

- On todella sietämätöntä, että jokainen kana munii erikokoisia munia! Kata siinä sitten aamiaispöytä symmetrisesti.  -  Nyt siis vihdoinkin järkeenkäypä, kaiken kattava selitys
joidenkin aamujen sekasortoisen kaltaiselle, jos ei vallan kaaoksen omaiselle liikkeellelähdölle: standardisoimattomat munanketaleet... Olisikos tässä EU-virkamiehistölle jotain säädöksen paikkaa käyräin kurkkujen tilalle?

- Minulla on hyvin sovinnainen asenne murhaan. En hyväksy sitä.  - Suoraa puhetta & oikeaa asennetta!

- Mielikuvitus on hyvä palvelija, mutta huono isäntä. Yksinkertaisin selitys on aina kaikkein todennäköisin.  - Mutta miksi se pälähtää  aina vimoisten joukossa mieleen ja on niin hankala hyväksyä?

- Menneisyys on nykyisyyden isä.  -Juu: ja tänään on avain eiliseen & eväät huomiseen.

- Ei, ystäväni, en ole humalassa, Olen vain juuri ollut hammaslääkärissä eikä minun tarvitse mennä uudelleen puoleen vuoteen. Se on ihana ajatus.  - Kerrassaan riemastuttava ja vapauttava tehty/kärsitty on- ajatus!

- Ellette te pystyisi valitsemaan kahdesta pahasta pienempää, te ette voisi olla poliitikko.  - :))


Teos on kerrassaan hellyyttävä laukoessaan tämän kaikessa snobiudessaan lukijakuntaa ilahduttavan, ei niin vaatimattomuuden paheeseen sortuvan, kaikessa peettimäisyydessään, itseriittoisuudessaan ja vanhakantaisuudessaan hurmaavaan salapoliisin tuntoja.

"Minun nimeni on Poirot, ja olen luultavasti maailman suurin salapoliisi" eli itsetunto on ainakin tällä korrektilla, monsieurilla vähintäinkin kohdillaan. "Kun on ainutlaatuinen, tietää sen kyllä."
Poirotissa Christie on - kyllä vaan - onnistunut synnyttämään aivan ainutlaatuisen salapoliisin ja apulaisensa Hastingsin, jonka solmioneula on ainakin pari milliä oikealla ja jota Poirot pitää monessa suhteessan maskottinaan. Tämä ainutkertaisuus olisi myös meidän lukijoiden syytä pitää mielessämme oman itsemme suhteen aina silloin, kun usko itseen ja omiin toimintoihin on haperolla pohjalla...

"Luottakaa Jumalaan ja pitäkää ruuti kuivana".

Jälkimmäiselle  jep:

3 kommenttia:

  1. Haastoin sinut tietohaasteeseen ;)

    VastaaPoista
  2. Herttileijaa Mai: nakkasitpa kovakuorisen pähkinän purtavakseni! Kun viikonloppu tulee sujumaan vauhtikarusellissa juniorimurmelitrion, joka ei juuri kävelyaskeleita tunne,tahdittamana, palaan asiaan ensi viikolla, kun jalat ovat jälleen tavoittaneet maankamanan... Huippuhauskaa siis edessä ja sitä samaa toivotan Sinulle viikonlopuksi, joskin enemmän andantena:)

    VastaaPoista