torstai 11. syyskuuta 2014

"Kaikki oikein" - ex Libris...

"Kaikki oikein", Anna-leena Härkönen, Otava, 2014, 317 s.


Monitoiminainen Anna-Leena Härkönen avasi kirjailijanuransa 30-vuotta sitten romaanillaan "Häräntappoase", joka sai myös J.H. Erkon palkinnon 1984 parhaana esikoisteoksena. Tässä uutukaisessa, koko kansan  "Lottokirjassa" perätään sitä, että  kun kaikki nummeroiset ovat oikein rivilöissä, onko tuolloin nuttu nurin vai onni oikein?

Pikkunäppärää ja reipasta, ajottaisiin oivalluksiin yltävää  ja huumoripilkahduksin väritettyä stooria lottovoittamisen ihanuudesta & hurskaasta kurjuudesta parisuhteessaan jo valmiiksi kippuroivien Eevin ja Karin silmin. Ongelmat eskaloituvat kurjuudesta kingiksi tilanteessa poksahdellen ja pirskahdellen kuin aito samppanja heidän uutuuttaan kimaltelevissa  kristallilaseissaan.

 Palvelutaloihin reservoidut vanhukset, joita Eevi käy restauroimassa, Helvi etunenässä kuittauksine uteluun: "Miten sääki oot ton ikäseksi jaksanut elää" -  "Ei täältä lähdetä ku bingohallista" ja tokaisuine: "Rankkaahan tämä touhu välillä on, mutta sotien välissä soi hanuri!" ovat herkullisia. Vaikkei "Kaikki oiken" mielestäni ole parasta Härköstä, kyllä hän  ammattilaisena hanskaa ja klaaraa sekä itse dialogipainotteisen kerronnan että tarinaan luomansa henkilöt.

Pienet lukukokemusta hiertävät naiiviuden pisarat saapi niin  halutessaan lukea oman jo kertyneen ikäperspektiiviin piikkiin kuin myös sen faktan, jotta ikiomat lottovoittoni ovat lihaa ja verta olevia, kaksilla jaloin käveleviä malleja...

Ja se hanuri, se pysyköön hipihiljaa:


2 kommenttia:

  1. Härkösellä on taito viihdyttää :)

    VastaaPoista
  2. Mai! Pitää paikkansa, tämä oli sellainen kevyehkö, hyväntuulen lukukotvanen ja ihan tervetullut sellainen. Mainiota tulevaa viikonloppua ja mielenkiintoisia lukutuokioita!

    VastaaPoista