keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

"Rutosti hevosia / Eles eram muitos cavalos" - ex Libris...

"Rutosti hevosia", Luiz Ruffato, Into Kustannus 2014,
158 s.,suomentanut Jyrki Lappi-Seppälä.


"Luiz Ruffato on palkittu brasilialainen kirjailija ja runoilija.
Hän syntyi 1961 Minas Geraisin osavaltiossa Cataguasesin pikkukaupungissa popcorn-kauppiaan ja pyykkärin perheeseen. Lapsena Luiz joutui näkemään siirtotyöläisperheensä kanssa katujen todellisuuden kodittomana São Paulossa. Hän työskenteli monissa eri ammateissa tekstiilityöläisestä sorvariin, kunnes valmistui journalistiksi Juiz de Foran yliopistosta 1981. Ruffato on julkaissut sittemmin kaksi runoteosta ja kahdeksan romaania, novelleja, kertomuksia ja näytelmiä. Esikoisromaani Rutosti hevosia on palkittu Brasilian suurilla Paulista Art Critics Associationin ja Machado de  Assiksen kirjallisuuspalkinnoilla. Teos on käännetty useille kielille." (Takalievelehti)

"Henkeäsalpaava kertomus Brasilian vimmaisesta metropolista. Hypnotisoiva yhdenpäivänromaani vangitsee São Paulon kakofonian, köyhyyden ja rikkauden, lohduttomuuden ja toivon." (Takakansi)

Sopivasti lukuun  näin jalkapallon MM:n jälkitunnelmiin. Yhteen päivään ripoteltuja fragmentinomaisia tuokioita ja tilanteita kaduilta ja kujilta, rujoa, rumaa, rehellistä ja riemukasta, rivoa ja raastavaa, mutta elämänmakuista ja toivoa sisälläänpitävää hengentuotetta taskukokoaan suurempaa kerrontaa ja todellisuutta. Voimakas veto totaalisti toiseen todellisuuteen, jonka autenttisuutta ei ole mitään syytä kyseenalaistaa. Tässä teoksessa sykkii Brasilian sydän ja sielu; minun sydämeni sykkii Brasilialle ja sielunsipale vaeltelee aina ja yhä vaan sen silmänkantamattomilla praioilla ja sokeriruokopelloilla sekä säilyy kiinteässä kontaktissa paikallisten elämää- ja iloapursuavien, työteliäiden ja  tässä hetkessä elävien ihmisten kanssa...


Cavalos brasileiros em Pernambuco 2005:
Pikavisiitilla Brasiliassa piipahti:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti