perjantai 4. heinäkuuta 2014

"Latinalainen Amerikka" - ex Libris...

"Latinalainen Amerikka, Ihmiset, Kulttuuri, Yhteiskunta", Harri Kettunen ja Elina Vuola (toim.), Osuuskunta Vastapaino, 2014, 344 s.

Latinalainen Amerikka
 "Konflikteja ja korruptiota, salsa ja samba... Latinalaisesta Amerikasta on monia mielikuvia, mutta mitä itse asiassa tiedämme alueesta? Entä mihin tietomme perustuvat? Olemmeko stereotypioiden vankeja?

Latinalainen Amerikka on suomalaisten tutkijoiden perusteos alueen historiasta, kielestä, kulttuurista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä sekä niiden välisistä vaikutussuhteista. Kirjoittajat välittävät tutkittua tietoa ja tuoreita näkemyksiä Latinalaisesta Amerikasta niin opiskelijoille, tutkijoille ja kaikille alueesta kiinnostuneille kuin valtionhallinnon, kehitysyhteistyön ja yritysmaailman ammattilaisille.


Teos auttaa ymmärtämään muuttuvaa ja merkitystään koko ajan kasvattavaa aluetta sekä välttämään kulttuurieroista johtuvia ristiriitoja." (Takakansi)

Jos vastaukset yllä oleviin kysymyksiin herättävät uteliaisuutta, olet lähdössä matkalle ko. maihin, tunnet ammatillisesti  tahi vain noin yleisesti ottaen kiinostusta, tarjoaa tämä 21:n  tutkijan kirjoittama tiivis  tietopaketti Sinulle aimo määrän vastauksia ja faktaa teemoinaan: väestö ja etnisyys, identiteetti, ympäristö, yhteiskunta sekä taide ja media. Vaikka teos on vankan asiapitoinen, on se kirjoitettu lukijaystävällisesti sikälikin, että kukin luku on tarkasti rajattu ja niistä on helppo poimia juuri itseä kiinnostavat kokonaisuudet. Kirja poistaa lujallla ja vakaalla  kädellä näennäistietoutta, mutua ja ennakkokäsityksiä valaisten tämän kaikin puolin rikkaan runsaudensarven ja tulevaisuuden mahdollisen voimatekijäalueen potentiaalia.

Omakohtaisesti on ollut yksi ainokainen, mutta ainutkertainen tilaisuus käydä Latinalaisessa Amerikassa, Koillis-Brasiliassa. Tuo neliviikkoinen oli kerrassaan mieletön kokemus, joka rukkasi uusiksi  elämänasennetta, -arvoja ja -tapaa. Ennen matkaa pohjatietoa etsiessäni, olisin varmasti lennosta tutustunut tähän tyhjentävään ja hyödylliseen teokseen voidakseni paremmin ymmärtää paikallisia oloja, tapaamiani  ihmisiä ja maan kulttuuria. Tuolloin olisi tullut selväksi myös se detalji, ettei espanjankielellä vastoin otaksumaani, alueella pärjää kuin niukin-naukin ja myöhempi brasilianportugalin kurssi olisi tullut käydyksi ns. kreivin aikaan...

Tietoiskettynä: 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti