sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Elohopea enkkalukemissa eilen...

Klo8.55 / 17,2 / 94% kevyttä auerta.

Puoliltapäivin siivouksen jälkeisiltä, ansaituilta pressolta ja cervezalta kalasataman El Faron auringossa nautittuina, kotiuduttuamme klo 12.00 mittari näytti 24,1 astetta (varjolämpötiloista on siis aina kyse) /27% ja puoltatoista tuntia myöhemmin hurjat 29,3 / 17%. Tässä välissä saapuivat pääskyparvet täyttäen taivaan sadoin siiveniskuin. Pikamyräkkä seurasi: tuikean tuuheita puuskia, hiekkaa ja pieniä, mustia kiviä ropisi katolta. Kuppiloiden ulkoterasseilta tempaistiin vauhdilla kalusteet ja sinkoilevat päivänvarjot sisätiloihin, joihin myös väki pakeni ja kaupunki hiljeni totaalisti. Aikas haipakkaa kyytiä!

Ekat uudet King Edward potaatit (kasvinhuonesellaiset arvatenkin, sillä ens. sato menehtyi kuivuuteen) ja saksalaista Hering "silliä" paprikasoosissa = sardiineja tomaattisoosissa, herkuteltiin, kun oltiin lakaistu parveke kolmeen kertaan ynnä putsattu mööpelit ja puisteltu pöytäliina. Herkullista, vaan ei yllä kotimaisen tasolle.Tillit, joita löytyy parista Fruteriasta jyrkän ylämäen päästä, jäivät jostain kumman syystä tuossa saunakelissä noutamati tällä erää.

Summa summarum: talvi on ollut kuivin jälkeen 1994, sitten 1946 ja näillä näkymin ohittaa kirkkaasti ensinmainitun, minkä meteorologit selittävät johtuvan Azoreiden "anticiclonista", joka oli jämähtänyt paikoilleen aiheuttaen puuskatuulet Teneriffalla ja Kanariansaarilla yleisemminkin. Helmikuu oli puolestaan kylmin sitten 1961, mikä puolestaan aiheutui Euroopan yltä saapuneesta kylmästä ilmamassasta. Sademäärä joulu-  2009 - helmikuu 2010 oli 117,2 l/m2 ja 2011 - 2012 vastaavasti vaivaiset 7,9 l/m2. Näillä eväillä saaret kohtaavat kevään kasvukausineen.

Huominen juhlapäivä 19.3. onkin Isäinpäivä, San Josen eli Joosefin päivä ja sitä on vietetty v:sta 1948.  Tämä päivämäärä juontuu kahdesta seikasta: Jeesuksen isähahmoa Joosefia pidetään katolilaisittain esimerkillisenä isänä ja puolisona ja Jose on suosituin miestennimi Espanjassa.
San Jose on myös puuseppien ja nyttemmin modernimmin insinöörien suojeluspyhimys.

 Isät, Iskät & Faijat sekä Vaarit, Ukit ja Joulu-ukit isosti

Onnea:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti