lauantai 4. marraskuuta 2023

Risto Oikarinen: "Kiitos tästä yöstä" - ex Libris...

"Kiitos tästä yöstä", Risto Oikarinen, Otava, 2023, 92 s., kannen suunnittelu: 
Päivi Puustinen.
 
"Risto Oikarinen (s. 1978 Kajaanissa) on Helsingissä asuva kirjailija ja saksofonisti. Kiitos tästä yöstä on Oikarisen neljäs runokokoelma.
Hän on julkaissut myös kaksi romaania ja saanut muun muassa Kalevi Jäntin palkinnon. Esityksissään Oikarinen yhdistää runoa ja musiikki." (Lievelehti)

 

                                                               ©Antti Rintala
 

"Kiitetyn runoilijan odotetussa kokoelmassa värit syntyvät pimeästä.
Yössä voi tapahtua monia asioita. Uni, valve, menetykset ja lohtu kiertyvät toisiinsa, mutta yö on toisinaan myös toiveikas ja kepeä.

Runokokoelma on kuin lempeästi villiintynyt runsas puutarha, jossa kaikki kasvit ja rikkaruohot, runouden eri muodot, saavat kukkia ja köynnöstää, lomittua ja sointua yhteen.

Yöpuutarhassa kaikuu jazz, Sibelius, neilikkapolkka ja tuutulaulut. Nauru ja suru kulkevat siellä käsikynkässä. Runojen valoisissa yökuvissa katsellaan, miten monta ihminen ja maailma voi samaan aikaan olla." (Kustantaja)

 


 
Kiinnostava esittely ja seesteisen kaunis kansi saivat tarttumaan tähän itselle uuteen ja uppo-outoon teokseen ja ottamaan selvää runoilijan aatoksen riennosta ja  kiitoksen synnyistä syvistä.
 

ETSI ITSE:

etsijä löytää, kadottaja saa etsiä
unohtaja kadottaa, nukkuja saa unohtaa
väsyä nukkua, itkeä väsyä
menettäjä saa itkeä, pudottaja menettää
pitäjä pudottaa, löytäjä saa pitää
 
 
 
SINÄ HETKENÄ / MINÄ HYVÄNSÄ
sinun hetkesi olivat luetut / lukemattomat
hetkesi on nyt
ohitettu / ohittamaton
oli se hetki, jona sinä olit
poissa / läsnä
olet hetkissäni yhä
ei sitä ei käsitä / eikä sitä eikä sitä 

 
Oikarisen runoratsu laukkaa välillä energisesti ja ilmeikkäästi tuottaen usean sivun mittaista ja musiikilla maustettua runoa, hengästyttävää ja hilpeän näppärää ilkikuristakin ilottelua ja leikittelyä eli sanarulettia, jossa välillä repsahdin pois kyydistä, seikka, joka ei lukuiloa tai -riemua himmentänyt. 
Hyväksi lopuksi ote herkästä ja ilmaisuvoimaisesta runosta Kultakutri:
 
Rakastan sinua niin paljon
kuin pääskysiä lentää
vieraan kaupungin taivaalla.
kun kuuma päivä on painumassa mailleen.... 
 
 
Kylläpä olikin  mielenkiintoinen ja poikkeava tuttavuus, johon osittaisen ensihäkellyksen jälkeen uppoutui mietteliäänä ja Oikarisen ajatuksen ei pelkkä kulkua vaan rientoa ja lentoa sekä verbaliikkaa ihaillen. Uudenlainen, raikas ja antoisa lukukokemus,
 
 kiitos tästä:

6 kommenttia:

  1. Tuntematon runoilija (minulle), vaikka sai tuon Jäntin palkinnon jo 2005. Joskus itse lainaan kirjastosta tai ostan ale-laarista aivan minulle tuntemattomia runoteoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke! On todella antoisaa ja joskus - kuten tässäkin tapauksessa - myös palkitsevaa hypätä ns. oman mukavuus- tai pikemminkin tuttuusalueensa ulkopuolella ja saada monasti palkinnoksi tällaisia iloisia ja raikkaita yllätyksiä:)

      Poista
  2. Mainiot luritukset. Saksofoni alkoi välittömästi soida kun runon lukeminen alkoi. Yksi lempi-soittimistani. Sen soidessa päässä tuntuu että runon säkeistä aukeavat maailman salaisuudet. Ei hassumpi kokemus uuden päivän valjetessa. Hyvää tätä päivää ja uutta viikkoa ja tuoretta marraskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentistasi ja saksofonin soinnuista lukemista siivittämään!
      Tämä on raikkaasti massasta poikkeavaa runoutta, joka kutitti mukavasti lukuhermoja.

      Sumuista ja usvaista viikonalukua tiedossa, mutta suunnistellaan sisään alkaneeseen marraskuuhun hyvillä ja valoisilla mielin!

      Poista
  3. Hieno nimi runoeokselle. Minulle jälleen ennestään tuntematon kirjailija: hienoa, kun tuot näitä blogiisi. Voisin kuvitella lukevani hänen runojaan enemmänkin maistiaistesi lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elegia mieltä iltahduttaneesta kommentistasi!
      Aina joskus hyppy tuntemattomaan kannattaa ja Oikarisen edukseen poikkeava erilaisuus ja uudenoloisuus ihastuttivat. Oikariselta on aiemmin ilmestynyt kolme runokokoelmaa.

      Poista