tiistai 18. heinäkuuta 2023

Marie von Ebner-Eschenbach; "Aforismeja" - ex Libris...

"Aforismeja", Marie von Ebner-Eschenbach, Punos-kustannus, 2023, 
96 s. Toimittanut ja suomentanut Tuija Tuomaala.

"Itävaltalainen Marie von Ebner-Eschenbach (klik)  (1830 - 1916) oli aikansa merkittävimpiä saksankielisiä kirjailijoita ja kielialueensa ensimmäisiä naisaforistikkoja.

 "Marie von Ebner-Eschenbachin aforismit ovat ajattomia huomioita ihmisluonteesta, taiteesta, oikeudenmukaisuudesta, henkisistä arvoista ja elämästä ylipäätään. Niiden keskeisin viesti on, että taustoistaan riippumatta ihmiset ovat pohjimmiltaan hyvin samanlaisia. Useimmat tavoittelevat hyvää, mutta kaikilla meillä on puutteemme.
Aforismi on viimeinen linkki pitkässä ajatusten ketjussa", hän itse on luonnehtinut. Sitä hänen aforisminsa ovat: kiteytettyä elämänviisautta; punnittuja, tarkkanäköisiä, oivaltavia, joskus pureviakin, mutta aina ajatuksia herättäviä mietelmiä." (Takakansi)


 

Tämä uusi tuttavuus aforismeja aikojen takaa löytyi sattumalta ja varsin uteliain ja odottavin mielin tartuin tähän koosteeseen. Teos sisältää 14 erikseen ajatuksella nimettyä lukua ja osion nimellä Kirjailijasta, josta ote:
Ebner-Eschenbach oli syvällinen ajattelija ja valpas tarkkailija, ja hänen aforisminsa ovat pikemminkin huomioita kuin elämänohjeita. Hän itse on sanonut, että aforismi on viimeinen linkki pitkässä ajatusten ketjussa.
 
Makupaloja:

Rakasta kaikkia ihmisiä: - Reumatismiin ja todelliseen rakkauteen uskoo vasta, kun ne kokee.

Kaikki on katoavaista
-  Nykypäivän ihminen on syntynyt valittamaan. Akilleestakin hän näkee vain kantapään.

Teot puhuvat puolestaan: -  Ajattele sitä, mikä on vielä tehtävä, ja unohda se, mikä on jo tehty.

Tilit menevät lopulta tasan:  -  Vähään tyytyminen on vaikeaa, paljoon tyytyminen mahdotonta.

Kaikkea pahaa ei voi muuttaa hyväksi:  -  Oikeuden suurin vihollinen on etuoikeus.

Heikon rohkeus ja vahvan lempeys:  - Kiitollisuudenvelka on takka, jonka vain vahvimmat meistä pystyvät kantamaan. 

Moni olisi vapaa:  - Valta merkitsee velvollisuutta, vapaus vastuuta.

Ilman muita ihmisiä emme olisi mitään:  - Ihmiset, joiden kanssa emme koskaan kiistele, ovat joko niitä, joita rakastamme eniten, tai niitä, joita kunnioitamme vähiten.

Kunnioita latteuksia!  -  Hetken hallinta on elämän hallintaa.

Mainioita, valtaosin osin edelleen relevantteja ja nasevia aforismeja, joita ei ajan hammas ole näykkinyt ja jotka hyvin istuvat näin harvinaisemman  naisaforistikon, edelläkävijän kynästä iloksemme ja meneillään olevan naistenviikon kunniaksikin pureskeltaviksi. Pieni, mutta sivumääräänsä suurempi kooste, joka herätti ajatuksia ja ilahdutti taidokkailla vetäisyillään, 
 
Kulkiessamme maailman turuilla, toreilla tai  patikoidessamme metsäin kiemuraisia polkuja pitkin pidetäänpä vielä mielessä, että  Kun lukee vain klassikoita, voi olla varma, että pysyy aina ajan tasalla...
 
Nauravaista naistenviikkoa

10 kommenttia:

 1. Loistavia ⭐️ Heti lähti aivot hyrräämään ja ajatus kulkemaan 🐾

  Tuo "Teot puhuvat puolestaan: - Ajattele sitä, mikä on vielä tehtävä, ja unohda se, mikä on jo tehty." sai minut päättämään että nyt heti menen pyyhkimään pölyt kuten jo eilen epämääräisesti suunnittelin 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A ja mukavaa, että herätti ajatuksia liitelemään!
   Nämä olivat yllättäen varsin ajankohtaisia ja yleispäteviä niin aikansa edelläkävijä kuin Eschenbach aforistikkona olikin.

   No johan nyt toimi, ei ollut tarkoitus stressata, mutta onhan se niinkin, että se mikä on tehty on tehty ja hyvillä mielin eteenpäin. Aiempaan sananlasku-postaukseen viitaten: "Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa":) Loppuvimoiseksi ne tekemättömät rasittavat päässä pyöriessä enemmän kuin se, että tarttuu toimeen. Rentoa jatkoa viikollesi:)

   Poista
 2. Onpa hienoa, että tällainen vanha - ja edelleen ajankohtainen - kirja on suomennettu. Tämäkin aforismi on aivan nykyaikaa: "Vähään tyytyminen on vaikeaa, paljoon tyytyminen mahdotonta."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit ! Tuo mainitsemasi on on mainio, aktuelli ja kuvaa osaltaan sitä maailmankin tilanetta, missä nyt olemme ja miksi! Ihmispolon on niin vaikea ymmärtää ja sisäistää sitä, että vähemmän olisi enemmän kaikille ja kaikelle...

   Eschenbach onnistui todella positiivisesti yllättämään aforismeillaan, niiden laadulla ja ajan hammasta vastaan kestävyydellä, kerrassaan antoisaa luettavaa:)

   Poista
 3. Hyviä aforismeja olet nostanut esille. Hyvin harvoin tulee kyllä aforismeja luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aforismeja tulee luettua silloin tällöin ikäänkuin herkkupaloina, joita nämä von Eschenbachin eittämättä ovat.
   Kiitos kommentistasi ja aurinkoista kesänjatkoa!

   Poista
 4. Tämä on jo liian kuvaava: "Nykypäivän ihminen on syntynyt valittamaan. Akilleestakin hän näkee vain kantapään".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Näissä oli todella monia erinomaisia, mutta osuit siihen, joka omaa mieltänikin eniten kutkutti; valitettava tosiasia tänä päivänäkin:)

   Poista
 5. Enpä ollut Mariesta ennen kuullutkaan. Vaikuttaa melko suoraviivaisilta ja näennäisen simppeleiltä nämä aforismit, mutta jos malttaa jäädä miettimään, niin voi löytää paljonkin eri kulmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia! Sanomasi pitää paikkansa, ja kyllä näistä se villakoiran ydin hyvinkin löytyy, kun malttaa pysähtyä: Melkoinen edelläkävijä tämä von Ebner-Eschenbach on ollut:)

   Poista