"Sananlaskut", Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 346,
Aineiston valinneet: Kari Laukkanen ja Pekka Hakamies, johdannon kirjoittanut
Matti Kuusi ja piirroksin varustanut Pekka Vuori, 2023, 598 s.
"Sananlaskut sisältää satoja tarinoita, sananparsia ja kuvauksia jo unohtumassa olevista kalendaarisista tavoista. Merkkipäiviin liittyvä perimätieto käsittää lähes kaikki ihmiselämän alat metsästyksestä ja kalastuksesta rakennuspuiden kaatamiseen ja syöpäläisten hävittämiseen. Tärkeä sijansa on myös maanviljelykseen liittyvillä määräpäivillä ja sään ja vuodentulon ennustamisella.
Jouko Hautalan toimittama käsikirja on avain vanhaan maalaiselämään.
Sen sisältö käy sitä kiinnostavammaksi mitä eksoottisempana koemme entisajan merkkipäivien vieton tapaninajoineen, trulleineen, juhannustaikoineen sekä sään ja onnen enteineen. (Takakansi)
"Havaitakseni
Kari Laukkasen (Klik) ja
Pekka Hakamiehen toimittama
Sananlaskut-teos pyrkii olemaan eräänlainen joka kodin sananlaskuarkisto, koko Suomen kansan elämänviisauden peili, luotettava ja puolueeton kuin Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Se ei, kuten moni aikaisempi sananlaskukirja, yritä välittää toimittajien näkemyksiä siitä, mikä suomalaisissa sananlaskuissa on olennaisinta. Itsekunkin lukijan oikeudeksi jää onkia kansanmietelmien jättiläisvarastosta ne kannanotot ja korostukset, jotka tuntuvat osuvan asian ytimeen." (Esipuhe,
Matti Kuusi)
Teos esittelee sananlaskut aakkosjärjestyksessä A:sta Ö:hön eli alkaen:
Aast last lukema, pääst pino latoma. Uskela - Ei öljyllä tulta sammuteta. Ahlainen mainiten myös kunkin syntypaikkakunnan.
Koosteen lopussa on muistiinpanopaikkojen Paikkakuntahakemisto aakkosjärjestyksessä ja siinä luetellaan ao. sanontojen sivunumerot, mikä on erinomainen idea, sillä tällöin on mukava käydä katsomassa omien kotiseutujen ja asuinpaikkojen lausumia.
Sekalaisia maistiaisia:
- Miss on yksin ahas, siin on kahen paras. Akka ei ole ku kannel seinäl.
- Elokas on aina nerokas.
- Emäntä hyvä talossa, vaikka joute istukohon, pata hyvä tulella, vaikka vettä kiehukohon.
- Tulee se hiiri välillä nukkuvankin kissan suuhun.
- Ei alastonta hauku koirakaan.
- Se ko leikki ittes antaa, sen täytyy leikki kärssii.
- Hullu paljo työtä tekköy, elliehä se viisas vähemmälläki.
- Leipä se on leivä kannikkakin.
- Kenen leipää syöt, se lauluja laulat.
- Kenen jalka kapsaa, se suu napsaa.
- Ennen maansa myös, ennekö sanansa syö.
- Parempi on olla rikas köyhä kuin köyhä rikas.
Kuuluvatko sananlaskut Sinun elämääsi? Omassa elämässäni sanalaskut ovat olleet eräänlainen sen suola ja kulkeneet mukanani matkalla aina. Ne jaksavat yhä kiehtoa viisauksillaan, joskin ne pienenä tyttönä vaativat aina Mummilta ja/tai Ukilta selityksensä, jonka he myös mieluusti tarjoilivat.
Omassa suvussa viljeltyjä ja tosiksi koettuja:
- Vähän aikaa kestää vaikk' aian vitsaksena.
- Ilo pintaan vaikk' syän märkänis.
- Ei haukku haavaa tee.
- Sanasta miestä, sarvesta härkää.
- Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.
- Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee.
- Se on annettu, mikä on tarjottu.
- Jos ei maailmas muuta opi, niin hiljaa kulkemaan.
Sananlaskut ovat mielenkiintoisia entisaikojen peilejä, joiden kuvastus heijastuu näihin päiviin saakka ja monissa niistä piilee suuri viisaus, villakoiran ydin,
joka avautuu myös nykylukijalle. Ne kuvaavat suomalaisten elämää kautta aikojen ja antavat perspektiiviä elämäämme. Ajat ovat muuttuneet, mutta tietyt asiat ovat ja pysyvät...
Erittäin antoisa ja hauska, viimeistellyn oloinen sekä varsin laaja-alainen sekä korkeatasoinen kooste sananlaskujen maailmasta, joka toi paljon muistoja ja ilahdutti kulumattomilla viisauksien viljelyillään. Pekka Vuoren mainiosti onnistunut, vähäeleinen, mutta varsin ilmeikäs kuvitus kruunaa komean kokonaisuuden! Tämä kooste, josta tulee hyvälle ja hilpeälle mielelle sopii erinomaisesti myös lahjakirjaksi:)
Onni yksillä, kesä kaikilla:
Sananlaskut (jotka ovat säilyneet) ovat hyvin kuvaavia. Olen lukenut joitain sananlaskukirjoja, tätä en.
VastaaPoistaKiitos Jokke, pitää paikkansa sarjasta Mihins' koira kirpuistaan;)
PoistaMatti Kuusi toteaa esipuheessaan: "Havaitakseni Kari Laukkasen ja Pekka Hakamiehen toimittama Sananlaskut-teos pyrkii olemaan eräänlainen joka kodin sananlaskuarkisto, koko Suomen kansan elämänviisauden peili, luotettava ja puolueeton kuin Suomalalisen kirjallisuuden seura." Ja tuo välittyy lukijalle sekeästi teosta lukiessa.
Täällä toinen sananlaskujen ja muidenkin sanontojen ystävä! Uskon, että tästä teoksesta saisin paljon iloa ja pohdittavaakin eli täytyypä katsella josko Suomessa osuisi eteen.
VastaaPoistaEräs ilokirjani Suomessa oli nimeltään Sitaattimestarin muistelmat (Outi Lauhakangas). Se oli tavallaan tarina, joka kulki kaikenlaisten sanontojen ja noh, sitaattien ympärillä. Teos on tosi paksu, joten en koskaan saanut sitä mukaani tänne. Nyt en enää tiedä, missä se on. Joko lähti kierrätykseen tai saattaa vielä löytyä Suomesta mökiltä.
Kiitos Elegia ja kiva kuulla, että meitä sananlaskuttelijoita löytyy enemmältikin!
PoistaTuo Sitaattimestarin muistelmatjonka toivottavasti yhytät mökin suojista näkyy löytyvän kirjaston Helmet-järjestelmästä ja varasinkin sen saman tien, kiitos vinkistä:)l
Wau, kiinnostaisi todellakin tietää, miten Sitaattimestarin muistelmat sinuun kolahtaa. On tosi massiivinen teos ja itse luin sitä muinoin aika kauan ja hartaasti enkä sinänsä paljon enää siitä muista. Se oli kuitenkin teos, johon palailin. Toivottavasti ei ole ihan “paska” - muuten hävettää :D
PoistaKiitos Elegia, teos, johon palailin puhuu omaa kieltään! Sitaattimestarihan on v:lta 1998, ja kiva nähdä miten painottuu ja kuinka paljon eroa löytyy.
PoistaEsim. sivistyssanakirjoissa on huikea ero vuosikymmenten välillä ja erikoista kyllä vuoden 1956 on antoisin ja joku vuosi sitten ostamani uusi meni selailun jälkeen oitis kierrätykseen:)
Sananlaskut ja sanonnat kuvastavat hyvin entisiä aikoja ja tapoja. Mutta monet pätevät vieläkin erinomaisesti.
VastaaPoistaÄitini aikoinaan muisti usein sanoa tuon, että jos ei elämässä muuta opi, niin hiljaa kävelemään. Niin totta!
Kiitos Cara! Totta: yllättävän monien ydin on edelleen voimissaan tänäkin päivänä. maailma muuttuu, vaan muuttuuko ihminen?
PoistaKappas: minun Mummini, joka oli lapsuuteni ja varhaisnuoruuteni läheisin ihminen tapasi sanoa myös noin, ja vaikka hän kuinka selitti sen merkitystä, ei se tuolloin avautunut. Sensijaan nyt ei ole pienintäkään epäselvyyttä sen ytimestä ja totuudesta:)
Kommentistasi kiitos ja kauniita kesäpäiviä Sinulle, ehditään me tytöt hitaamminkin. Kuten ennen olisi sanottu: mikäs kiire tässä valmiissa maailmassa, jolta se kyllä ei nykymenossa tunnu....
Rakastan sananlaskuja! Vaikka en kaikkiin uskokaan, monista on todettava että ovat viisaita ikitotuuksia. Noita antamiasi pitää maistella, kaikkia en heti ymmärrä. PIeniä kielivaikeuksia, hehe.
VastaaPoistaTästä olen aina tykännyt : "Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa." On huomattu monet kerrat. 🌺
Tuossa teoksessa historia ja kansanperinne ovat hienoa antia.
Kiitos Rita A! Totta haastat: mielenkiintoisia jyviä löytyy sanalaskujen ytimistä kuten tuo koiran älähdys.
PoistaOlisiko sittenkin tässä nitisevässä maailmassamme jotain ikiaikaista...
Hauska sattuma :)
VastaaPoistaOn jäänyt blogit muutamalta päivältä lukematta ja nyt kun pitkästä aikaa koneen avasin, piipahdin tänne - sananlaskut ovat ihan ehdoton suosikkini!
Se sattuma:
1) katselimme Mursun kanssa nuorten urheilukilpailuja ja siinä nuoret urheilijat jonottivat esittelyyn. Totesin että pojathan "seisovat jonossa kuin köyhän talon porsaat".
Kysyin Mursulta, tietääkö hän miksi köyhän talon porsaat ovat jonossa - ei tiennyt. Kerroin, hän epäili vastaustani ja tarkisti sen netistä. Siitä tietenkin saatiin keskustelu aikaiseksi, voiko näin olla :)
Ja siitä keskustelu jatkui suomalaisiin sananlaskuihin englanniksi. Meillä oli hauska hetki suomalaisten sananlaskujen seurassa.
Itse käytän useinkin isovanhemmilta opittuja sananlaskuja.
"Itku pitkästä ilosta", kun ei ns. turha riekkuminen tahtonut loppua millään.
Hilpeä sattuma tosiaan, tuttuja lausahduksia isovanhemmiltanikin. Onneksi ei tullut teille itku pitkästä ilosta, vaan haastoitte suut makiaks'...
PoistaSinulla on hauska nimimerkki ja jos olet luonnonystävä, niin vast'ikään noudin kirjastosta lainaan uutuusteoksen: "Pöllöt Metsiemme hiljaiset saalistajat", joka on paitsi oiva tietoppaketti myös varustettu uskomattoman upein valokuvin.
Kiitos kommentistasi ja aurinkoista kesänjatkoa!!
Kiitos - täytyypä katsoa, onko kirja meidän kirjastossa ja napata se sieltä mukaan jos on tai tilata se sinne.
PoistaEn tiedä miksi tai mistä nyt yhtäkkiä tuli mummun käyttämä sananlasku mieleen, mulle ja serkulleni sitä usein sanoi, melkoisia höpöttäjiä kun olimme pieninä 🤭 "Milläs sitten puhut, kun nyt jätit suus volisemaan"
Se oli usein merkki, että nyt riittää jo, oles välillä hetki hiljaa 😂
Hauska sananlasku, joka piti sisällään uuden, hyvin kuvaavan verbin volista:)
PoistaKiitos kommentistasi ja toivottavasti saat sananlaskut käsiisi ja nautit niistä!