lauantai 4. helmikuuta 2023

Johann Hari: "Kadonnut keskittymiskyky / Stolen Focus" - ex Libris...

"Kadonnut keskittymiskyky", Johann Hari, Bazar Kustannus, 2023, suomentanut Timo Korppi, kansi Ville Tietäväinen.

"Isossa-Britanniassa syntynyt Johann Hari (s. 1979) työskenteli pitkään toimittajana mm. New York Timesissa sekä Los Angeles Timesissa ennen ryhtymistään kirjailijaksi. Hänen ensimmäinen teoksensa Chasing the Scream kertoo lääkkeiden ja huumeiden käytöstä ympäri maailmaa. Tehdessään toista kirjaansa Mielen yhteydet  Hari kiersi kolme vuotta ympäri maailmaa keskustelemassa tutkijoiden kanssa ja etsimässä todellisia syitä masennukseen. Kirja nousi myyntimenestykseksi useissa maissa." (Lievelehti) 

 

                                                      ©Kathrin Baumbach

 

"Ihmisten keskittymiskyky vähenee kaikkialla maailmassa. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijat keskittyvät yhteen tehtävään nykyään keskimäärin 19 sekuntia ja toimistotyöläiset kolme minuuttia. Mitä meille on tapahtunut ja miksi?

Selvittääkseen syitä hajamielisyyden lisääntymiseen  tietokirjailija Johann Hari on tutustunut suureen määrään keskittymistä käsitteleviä tieteellisiä tutkimuksia ja haastatellut asiantuntijoita eri puolilla maailmaa. Harin tutkimusmatkan aikana käy ilmi, ettei keskittymiskyvyn puute johdu nykyihmisten heikosta itsekurista, vaan monesta ympäristömme osatekijästä.

Johann Hari kertoo tietokirjassaan Kadonnut keskittymiskyky kahdestatoista keskeisimmästä tekijästä, jotka ovat vaikuttaneet keskittymiskykymme heikentymiseen. Hän esittää myös keinoja, joilla niin yksilöt kuin yhteiskunta voisivat saada keskittymiskykynsä takaisin." (Takakansi) 



Näinä elämäämme vaikuttavina koronan ja Ukrainan sodan aikoina yksi sun toinen, minä mukaan lukien, on ollut vaivaantunut ja ihmeissään keskittymiskyvyn heikkenemisestä ja ajoittaisesta puutteesta. Miksi näin? 
Siihen tarjoaa osuvia vastauksia ja syitä Hari tässä seikkaperäisessä ja hyvin lähdeluetteloin ja hakemistoin varustetussa teoksessaan. 
 
Syiksi tähän hän mainitsee mm. Nopeuden, multitaskaamisen ja suodattamisen lisääntymisen. Flow-tilojemme särkymisen, Fyysisen ja henkisen uupumuksen lisääntymisen. Säännöllisen lukemisen tuhon jne. Lisäksi hän ruotii syitä ADHD:n lisääntymiseen ja siihen miten siihen on reagoitu sekä käsittelee aihetta Lastemme vankeus, sekä fyysinen että psykologinen. 
 
Oman osansa saavat myös Köyhtyvät ruokavaliot ja paheneva saasteongelma. Hari perkaa eri asiantuntijoiden kanssa käymiensä keskustelujensa perusteella näiden ongelmien lisääntymisen juurisyitä sekä hakee ja löytää keinoja niiden ehkäisemiseen ja hälventämisiin.

Lukemisen vaikutuksista testin tuloksista: ei jäänyt mitään epäselvää. 
Mitä enemmän ihminen luki romaaneja, sitä paremmin hän pystyi lukemaan muiden tunteita ja mielenliikkeitä. Lukemisen vaikutus oli valtavan suuri. 
Tulos ei kertonut vain korkeammasta koulutuksesta, sillä tietokirjojen lukemisella ei havaittu olevan vaikutusta empatiakykyyn.

- Me kaikki asumme tällä samalla maapallolla, joka on vain kasa mutaa ja vettä ja mahdollisesti matkalla kohti katastrofaalista loppuaan. Jos haluamme edes yrittää näiden ongelmien ratkaisua emme pysty siihen kukaan yksin. 

Alati lisääntyvän  ADHD:n  geneettisen syyn Hari kyseenalaistaa ja tarjoaa tilalle/rinnalle muuttunutta liikunta-ajan vähenemistä, ruokavalion epäterveellisyyttä, koulunkäynnin stressaavaa suorittamista, jolloin lasten luontaisille uteliaisuudelle ei jää tilaa.  
Myös vapaan leikin ja ulkona liikkumisen rajoitukset ja leikin osuus, jossa lapsi oppii luovuutta, käyttämään mielikuvitustaan ja pohtimaan ongelmia sekä etsimään niille ratkaisuja sekä solmimaan sosiaalisia suhteita ovat tietoteknisten laitteiden räpeltämisen myötä kutistuneet ja vähentyneet. 

Tarkkaavaisuuden perusedellytykset:  Lapsille se on leikki ja aikuisille säännölliset flow-tilat, kirjojen lukeminen, merkityksellisten harrasteiden löytäminen, joihin haluat keskittyä kunnolla, tilaa ja aikaa antaa ajatusten harhailla niin, että voit ymmärtää elämääsi ja tietenkin riittävä liikunta, säännöllinen uni ja sellainen ravitseva, terveellinen ruoka, joka edesauttaa aivojesi tervettä kasvua sekä takaa sinulle turvallisen olon.

Teoksen voi hyvin lukea vain kiinnostavilta osin, Hari muistuttaa myös, 
ettei kyseessä ole mikään self-help-kirja, joka tarjoaa patenttiratkaisuja elämään.
Sen sijaan opus antaa ajattelemisen aihetta, kuinka me itse muutoksilla ja niihin pyrkimisillä voimme rauhoittaa elämäämme sekä uudistaa käyttäytymis- ja reagointimallejamme, vähentämällä multitaskaamista ja sosiaalista riippuvaisuutta  voisimme sekä  parantaa keskittymiskykyämme ja siten osaltaan kohentaa elämisen laatuamme  eli nauttia enemmän jokapäiväisestä olostamme ja elämästämme.
 
Mielenkiintoista luettavaa, paljon pään nyökyttelyä ja ajattelemisen aihetta. 
Harin teksti kulkee luontevasti ja eloisasti tyrkyttelemättä tai tuputtelematta ja Ville Tietäväisen asian ydintä osuvasti kuvaava kansi kruunaa lukunautinnon.

-  Harhailevien ajatusten jäljillä: 

 

14 kommenttia:

  1. Todellakin, olen huomannut keskittymiskykyni huonontuneen oleellisesti. Valitettavasti se koskee eniten juuri lukemista ja esimerkiksi uusien ruokien valmistamisen kokeiluja yms.

    Olen ajatellut sen liittyvän elämäntilanteeseeni, mutta kirjoituksesi luettuani huomaan sen olevan yleinen ilmiö. Lohduttaa vähän, vaikka harmillista tämä on.

    Sitten seuraava ongelma: miten saan luettua "Kadonnut keskittymiskyky" kun sitä keskittymiskykyä ei löydy. No, siihen sain jo vähän apua kun luin, että kirjaa ei tarvitse lukea tuosta noin vaan kokonaan.

    Varmasti hankin tuon teoksen, oli e-kirjana tai ei, sen verran on harmia tuonut tämä kirjojen lukemisen väheneminen murto-osaan entisestään.

    Kiitos Takkutukka hyvästä arviosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Cara! Olen itse kuluneen vuoden aikana kompastellut keskittymiskyvyn puutteeseen, joka on ilmennyt turhana hösäämisenä ja tarpeena yrittää yltää parempaan elämänhallintaan, vaikkei elämää hallita voikaan.
      Se on vienyt voimia samoin kuin ajoittainen näköalattomuuden apea ja ikävä tunne ikäänkuin kulkisi jatkuvasti autopilotilla.

      Eniten on kuitenkin harmittanut uusi piirre eli lukemisessa esiintyvä keskittymiskyvyn puute: uuden kirjan avaa mieluusti ja innolla, sivut kääntyvät, mutta...

      Tämä Harin teos ei ole mikään hömppä self-help-juttu, vaan sen eteen on tehty paljon tutkijavierailuja jnpp. ja hän avaa erilaisia näkemyksiä asioiden juurisyistä ja niiden käsittelemisestä ja avautuvista mahdollisuuksista. Kirjan voi lukea aivan hyvin selektiivisesti, kiinnostavin osin ja pala palalta. Tykästyin tekstin selkeyteen ja Harin vetämiin päätelmiin sekä yleisesti hänen ajatuksen juoksuunsa. Suosittelen:)
      Lukuiloa ja aurinkoista viikonlopun jatkoa Sinulle!

      Poista
  2. Keskittymiskyky on ollut koetuksella, mutta olen ainakin mahdollistanut itselleni hetkiä, jolloin pistän kaiken muun pois, laitan kännykän lentokonetilaan ym. Vaikuttaa tolkun kirjalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin kehottaa Harikin toimimaan ja sulkemaan kaiken tuollaisen häiritsevän hälyn ulottumattomiin, jolloin jää tilaa ajatuksille ja ideoille ja keskittymiselle.
      Kyllä: tolkun kirja kyseessä.
      Kommentistasi kiitos ja aurinkoista viikonloppua Sinulle!

      Poista
  3. Älypuhelin on ristiriitainen asia, toisaalta niin kätevä ja toisaalta orjuttava.

    "Näinä elämäämme vaikuttavina koronan ja Ukrainan sodan aikoina yksi sun toinen, minä mukaan lukien, on ollut vaivaantunut ja ihmeissään keskittymiskyvyn heikkenemisestä ja ajoittaisesta puutteesta." - Kyllä, olen yksi jonka mieleen ajan kriisit ovat tuoneet jännitystä ja levottomuutta. Varsinkin Venäjän aggressiivisuus on se tekijä, mikä on nostanut ahdistustasoani. Huomaan esim että puren ajoittain hampaitani yhteen, mitä en ole koskaan ennen tehnyt. Olen myös iltaisin väsyneempi kuin ennen, tottakai koska olen koko päivän ollut valppaana ja tarkistanut, mitä uusia uhkauksia kivikasvoinen Kremlin isäntä syljeskelee suustaan.
    Pitäisi oppia sulkemaan häiritseviä asioita pois elämästään, mutta se ei ole helppoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta, pitää paikkansa! Hari lähteekin teoksessaan liikkeelle eräänlaisesta testistä kokonaan vieroittaa itsensä digitaalisesta maailmasta tietyksi ajanjaksoksi mielenkiintoisin, positiivisin tuloksin.

      Ukrainan tilanne aiheuttaa ahdistusta, eikä tosiaankaan parane luontaisella taipumuksellamme pitää itsemme päivitettyinä kunkin päivän uutisannista sillä rintamalla.
      Se on varmasti vielä meille näin pian sodan jälkeen syntyneelle sukupolvelle erityisen vaikeaa.
      Mutta selektiivisyydellä on merkitystä tässäkin asiassa ja aina kannattaa harjoitella näitäkin rajoituksia:)

      Poista
  4. Kiinnostavaa asiaa! Marjatta tuossa yllä puhuu asiaa, usein ympäristöstä tulevat erilaiset viestit tuottavat tunteita, jotka häiritsevät keskittymiskykyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki! Hari perustelee omaa määräaikaista vierottautumistaan sillä, että "jollei näin tekisi, hän jäisi vaille monia olennaisia näkökulmia kykyynsä ajatella syvällisesti, ja hän toteaa vieroituksen opettaneen hänelle monia tärkeitä asioita."

      Itsellä on tapana liki päivittäin pysytellä tietty aika pois netistä yms. ja Jokken tapaan pitää palikka äänettömällä siihen välillä vilkuilematta, toimii eikä maailmani siihen kaadu::)

      Poista
  5. Kiinnostava kirja tärkeästä aiheesta! Keskittymiskyky on heikentynyt täälläkin. Some ja älypuhelin ovat ainakin selvästi tehneet tehtävänsä. Keskittymiskykyni oli paljon parempi ennen niitä. Toisaalta myös ahdistuneena on vaikeaa tai mahdotonta keskittyä esimerkiksi kirjojen lukemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, samoilla linjoilla tunnutaan olevan. Aika ajoin on kirjojen lukeminen kirjaimelllisesti takkuillut, mutta jos ja kun alkuun pääsee, niin se rauhoittaa ja antaa tilaa myös ajatusten lentää lukemansa tekstin myötä. Olokin tuntuu seesteisemmältä, kun hyvän lukutuokion jälkeen kirjan sulkee. Kommentistasi kiitos ja aurinkoista päivänjatketta Sinulle:)

      Poista
  6. Kuulostaa tärkeältä kirjalta. Omaa keskittymiskykyä häiritsee turha instagram kuvien näpräily. Siellä on niin ihania kukkia ja puutarhoita. Olenpa siis alkanut pitää somevapaita päiviä sunnuntaisin. Eilinen kului parin hyvän kirjan seurassa, koirien kanssa ulkoillessa ja leikkiessä ja mieskin siinä mukana. Miestä on vaikea irrottaa tietokoneelta. Hänen somekoukuttuminen on vähän pahempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asiallinen teoshan tämä ja ihan konkreettisia ideoita toteutettaviksi. Älylaitteet tosiaan osaavat koukuttaa ja sitä Hari paljon kirjassaan käsittelee.

      Tuo somevapaa sunnutai on loistoidea ja muodostuu varmaan hyväksi tavaksi! Niin, ne armaat miehemme...
      Meillä myös Kanssakulkijalla on muutama peli, joita hän on pitkään harrastanut ja niistä irtinyppääminen vaatii melkoista ennkointia meikäläiseltä; sukupuoleen sidottu ominaisuusko?
      Kommentistasi kiitos ja aurinkoista viikon jatketta Sinulle kuin myös koissuille ja kärsivällisyyttä some-miehen kanssa!!

      Poista
  7. Vaikuttaapa kiintoisalta ja plussaa siis siitä, ettei ole mikään self help -teos. En sellaisia jaksa, koska tieto kiinnostaa enemmän ja sitähän voi sitten itse soveltaa omalla kohdallaan, miten parhaaksi katsoo jos katsoo.

    Itse stoppaan somen käytön heti, jos alkaa tulla “orjamainen” olo ja vaan pyörin kehää. Muistutan itseäni silloin, että näinkö halua aikaani käyttää. Levottomuuksia (ovat todella rasittavia ja niihin liittyy keskittymiskyvyn puutetta) saan taltutettua liikunnalla.

    Harin kirjoja saapi meidän kirjastosta, täytyykin laitella listalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elegia! Juuri näin: tämän voi lukea selektiivisestikin ja sitten peilata käyttökelpoisia ajatuksia ja ideoita omaan elämäänsä.

      Hyvä keino jarrutella hälinää on minullakin katse ulos, tossut jalkaan ja luontopoluille. Yksinkertainen keino, joka ei ole koskaan pettänyt.

      Hari vaikuttaa lukemani perusteella tolkun ihmiseltä, joka on perehtynyt kirjoittamaansa teemaan, joten mukavia tuokioita Sinulle Harin seurassa:)

      Poista