keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Kerstin Ekman: "Suden jälki / Löpa varg" - ex Libris...

"Suden jälki", Kerstin Ekman, Tammi Keltainen kirjasto, 2022, 176 s., suomentanut Pirkko Talvio Jaatinen, päällyksen valokuva Rainer Fuhrmann/Getty Images.

"Kerstin Ekman ( s.1933) on Ruotsin arvostetuimpia kirjailijoita. Ekman aloitti dekkarikirjailijana, ja tuotannossaan hän on käyttänyt rikosromaanin aiheita yhdistettynä rikkaaseen yhteiskunta- ja ihmiskuvaukseen. 
Hänet valittiin Ruotsin akatemian jäseneksi vuonna 1978, mutta hän vetäytyi toiminnasta Salman Rushdie -tapauksen vuoksi. Suden jälki on Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2022 kirjallisuupalkintoehdokas." (Takakansi)
 
 
                                                              ©Pertti Nisonen
 
 
"Metsästyksenjohtaja Ulf näkee 70. syntymäpäivänään suden. Hetki muuttaa kaiken. Vanhan miehen epäilys elämäntyönsä eettisyydestä kasvaa järisyttäväksi identiteettikriisiksi. Pientä elämänpiiriä mullistavat käänteet sen kuin jatkuvat: Metsä palaa, karhu hyökkää, Ulf sairastuu. Ja rikos tapahtuu.
Suureen susikysymykseen sekoittuu rikoksen mysteeriä, ikääntymisen kipua ja rakkautta. Ekmanille tyypillisesti jännitys maustaa yhteiskunnallista sanomaa ja hiljaa syvenevää ihmissuhdekuvausta." (Lievelehti) 


Edelliskerrasta Ekmanin tuotannon parissa olikin ehtinyt vierähtää aimo rupeama, mutta kas näin Huijareiden paraati puhutteli vuonna 2014: 
Tässä rennossa huijarimentaliteetilla, empatialla & myötätunnolla  kirjoitetussa, eittämättä myös omaelämänkerrallisia ainesosia sisällään pitävässä teoksessa, käydään kaunokirjallisin keinoin hulvatonta  ja terävää (itse)ironiaa unohtamatta  kirjallisten piirien ja luomisen tuskan kimppuun... 
 
Odotusarvo oli siis varsin korkealla kun avasin tämän komean, syyttävästikö minua tuijottavan sudenkuvan kauniilla kannella varustetun uutukaisen ja totean oitis suoraan etten suinkaan pettynyt!

Talvi- voi olla valkoinen paperi tai sinertävä laatta, jolle kirjoittaa. Viimeksi täällä ollessani kukaan ei ollut liikkunut ja kirjoittanut jälkiään. Ei näkynyt tassujen eikä sorkkien painaumia, ei edes pikkuista myyränjalkojen koruommelta. Ei lintuja.
Ei mitään jälkiä.

Ulf- Jäin usein vain istuksimaan jouten. Hän (vaimo Inga) oli oikeassa siinä, 
että tarvitsin jotain puuhaa. Istuin ja pohdin. Siihen minulle ei ollut aiemmin juuri ollut aikaa. Tarkoitan perin pohjin pohtimista. Tuntui kuin eläkkeelle jääminen olisi vasta nyt ruvennut oikeasti vaikuttamaan, tai kun vanhuus olisi iskenyt kerralla. Mieleen tuli ajatuksia, joita en olisi kaivannut.

Inga & minä: - Minä elin tavallista elämää. Todennäköisesti sitä ei jatkuisi enää kovin monta vuotta. Kun oli tämä angina pectoriskin. Mutta elämässä oli silti tavallista ja hyvää, Sain osakseni hellyyttä. Joskus hellyydenosoituksena olivat muhkeat valmiiksi laitetut voileivät. Joskus iho minun ihoani vasten. 
Mutta en pystynyt täyttämään odotusta, jonka hellyys viritti meissä kummassakin. Oleta, että syypäänä olivat lääkkeet. Me joka tapauksessa sopeuduimme. 
Hellyys ei loppunut.

 
Vaikkakin ikääntymisen tuntoja luopumisine ja uuden tulemisineen Ekman kuvaa oivaltavasti väläytellen ja siihen sopeutumiseen vastauksia hakien kyseessä ei toden totta ole mikään valitusvirsi. Ihmisen ja luonnon muuttunut ja alati muuttuva suhde ihmisen aiheuttamine epätoivottuine  vaikutuksineen kulkevat solisevana pohjavireinä kautta kerronnan. 
 
Kirjailijan hienoviritteinen, sielun syvyyksiä ja syövereitä oivaltava ja lämpimällä myötätunnolla tarinaa kuljettava ote ovat vertaansa vailla, eivätkä jätä lukijaansa kylmäksi.  Nautin suuresti lukemastani ja Ekmanin virtuoosimaisesta taidokkuudesta kuljettaa tarinaansa, joka puhutteli ja oli suuri nautinto lukea!

Sudesta on paljon sanontoja  (klik) mm. olla susi syntyessään, mutta tämä nimenomainen teos ei todellakaan sitä ole:)
 
-  Muisti on ihmeellinen, niin, suorastaan pelottava asia. Vanha kerrostuma kuolleita luita ja sanoja, jotka voivat milloin hyvänsä nousta ja herätä eloon.
 
Ylläoleva pitää  etenkin näin kokemuslisien  karttuessa enenevässä määrin paikkansa: mitä kummallisempia, uusia  muistoja kaukaa menneestä  pulpahtelee lupaa pyytämättä pintaan. Ikävät  sellaiset olemme yksimielisesti Kanssakulkijan kanssa päättäneet heittää oitis pitkin teitä, mutta hauskoista ja iloisista nautimme estoitta naureskellen ja niitä edelleen kehitellen pitkäänkin

- Itseään pettää ken ensi kertaan jättää. Vai olisikos se huomiseen?
 
Itsepetokselta välttyä lupaa yrittää:

8 kommenttia:

 1. Ekmania en ole kai koskaan lukenut, mutta tämä kuulostaa kyllä kiinnostavalta. Kiitos kirjan esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirjarikas elämäni! Tämä vakuuttava kirjailija on jotenkin jäänyt katveeseen minultakin, en löytänyt kuin tuon yhden postauksenkaan, mutta tämä lyhykäinen on oiva tapa palata/tutustua hänen mainioon ja koskettavaan kerrontaansa:)

   Poista
 2. Piti ihan googlettaa ja onpa Ekmanilla takanaan todella pitkä ura! Ehkä joskus ehtisi hänenkin kirjojensa pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Pitkän linjan ansiokas kirjailija, joka kuten tuossa yllä totesin, on jostain syystä jäänyt vähemmälle huomiolle, mutta nyt tuli pieni ja antoisa paikkaus tehdyksi:)

   Poista
 3. Kiitos mielenkiintoisesta susikirjasta. Täällä Varsinais-Suomessa niitä on riittänyt aina ja susipelko on syvällä kansan tunnoissa. Meidän saarimökin riistakameraan jäi yhtenä kesänä kiinni susi. Varsinais-Suomessa on onneksi paljon ruokaa susille, mutta susihan tappaa myös, kun opettaa pentuja metsästämään. Vähän pelottaa omien koirien puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirien kanssa saa olla tarkkana jos susia liikkuu ympäristössä, mutta toisaalta sutta on kantaisänä kiittäminen näistä nelijalkaisista ystävistämme. Kommentistasi kiitos ja sujuvaista viikonjatkoa Sinulle & karvaisille kavereillesi!

   Poista
 4. Jännä juttu, Suomi on Ruotsin naapurimaa, enkä ole tiennyt Ekmanista, joka on ollut Akatemiankin jäsen. Varmasti on ollut juttuja, mutta varmasti liian vähän, Ekmania en ole lukenut lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmästyttävä juttu tosiaankin!
   Ekman on todella ihmeellisesti jäänyt katveeseen ehkäpä juuri mainitsemastasi syystä, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä tutustua, sillä laadukas kirjailija hän eittämättä on. Kommentistasi kiitos ja mainiota isäinpäivää Sinull!

   Poista