tiistai 15. marraskuuta 2022

Haruki Murakami: "Ensimmäinen persoona / Ichininshō Tansū" - ex Libris...

"Ensimmäinen persoona, Haruki Murakami, Tammi Keltainen kirjasto, 2022, 
189 s., suomentanut  Antti Valkama,  päällys Jussi Kaakinen.
 
 Haruki Murakamin (s. 1949) kirjoista otetaan Japanissa miljoonapainoksia, ja hänen kansainvälinen suosionsa on kiistatonta. Murakami on julkaissut romaaneja, novelleja ja tietokirjoja, joita on käännetty yli 50 kielelle.  Murakami on opiskellut elokuva-alaa ja pyörittänyt jazz-klubia. Kirjailijaksi hän kertoo kasvaneensa musiikkia kuuntelemalla." (Takakansi)

 

                                                              ©Elena Seibert

 
"Ensimmäinen persoona -novellikokoelman kahdeksan tarinaa muodostavat huumaavan keitoksen, jossa maistuvat murakamimaiset ainekset: olut, jazz, 
yölliset kohtaamiset. Ne myös paljastavat kirjoittajastaan täysin uusia puolia. 
Puhuuko kirjailija omasta elämästään, kun hän puhuu yhden yön jutuista, baseball-pelaajien takapuolista ja keskusteluista apinan kanssa?" ( Lievelehti)
 
 

 

Viimeksi tuli tepsuteltua Murakamin seurassa Pimeän jälkeen (2020) ihastunein mielin: Murakamin on virtuoosimainen tunnelman kehrääjä ja hän kutoo lukijansa mukaan hämyiseen tarinaansa lyhyin lausein ja hienostunein, tyylikkäin sekä vaivihkaisin keinoin.

Tämä kokoelma sisältää luvut: Kivityynylle, Kerma, Charlie Parker Plays Bossa Nova, With the Beatles, Kootut Yakult Swallows -runot, Karnevaali, Shinagawan apinan tunnustuksia ja Ensimmäinen persoona.

-  Se olisi ollut pitkä tarina. Mutta miksipä en saman tien kertoisi siitä ainakin hiukan. Kenties se toimii samalla myös tiivistettynä omaelämänkertana...

Luvut tosiaan hyppelehtivät aihepiiriltään sinne tänne, joka luo mukavasti yllätyksellisyyttä. Musiikissa mennään klassisesta Charlie Parkeriin vain kirjoittajalle unessa  ilman komppisektiota, sooloesityksenä alttosaksofonilla esittämää Jobimin  Corcovado kappaleeseen  ja Beatleseihin asti, istutaan baseball-katsomoissa, ratkotaan ympyrän, jolla on useita keskipisteitä mutta ei kehää arvoitusta ja pohdiskellaan ranskalaisen sanonnan crème de la crème syvintä olemusta. jnpp.

- Nuo tapahtumat olivat ainoastaan yksi pikkuinen episodi minun elämäni varrella. Nyt niitä voisi ajatella pelkkänä lyhyenä sivupolkuna. Vaikka se kaikki olisi jäänyt tapahtumatta, minun elämäni olisi tuskin merkittävästi muuttunut mihinkään suuntaan. Sillä eräänä hetkenä tuon muiston oli yhtäkkiä määrä saapua luokseni, luultavasti jostain kaukaa, pitkän käytävän lävitse. Ja se ravisteli mieltäni yllättävän voimakkaasti. Kuin loppusyksyn öinen tuuli, joka metsästä lennättää puista varisseet lehdet ilmaan, painaa koko niityllisen elefanttiheinää kerralla kumarruksiin ja kiertää paukuttamassa rajusti talojen ovia.

Ajatuksellisia ja mielikuvituksellisia ovia paukuttaa myös tämä kirja, jonka novelleista suosikikseni nousi lumoava ja kiehtova  Shinagawan apinan tunnustuksia:)
 
Viuhto ja viehko setti, joka hieroo estoitta lukijansa nystyröitä  totuttuja kerronnallisia keinoja ravistellen.  Lukiessa oli välillä äimän käkenä ja pudota kärryiltä, mutta kannet sulkiessa yhtä rehevää kokemusta rikkaampi.
Murakami osaa tässä henkilökohtaisimmaksi mainitussa teoksessaankin  asiansa ja omaa yllätyksellisyyden taidon. Oiva kooste!! 

-  Rakastuminen on vähän kuin psyykkinen tauti, johon sairausvakuutus ei päde.

 

Vikkelä viikko meneillään, joten höpinää tossuun laittaa:                                           


12 kommenttia:

 1. Mainio tuo viimeinen sitaatti! :D
  Murakami kyllä osaa. Mammuttikirjansa on vielä kokeilematta. Pitäisi jotenkin päästä eroon tuosta kasvaneesta kirjapinosta, jotta uskaltaisi lainata yhtäkään tiiliskiveä...

  VastaaPoista
 2. Kiitos Anki! Murakami on mainio ja onnistuu joka kerta yllättämään lukijansa, tässä tapauksessa liki lyömään ällikällä laajalla aiheskaalallaan.

  Niinpä; nämä pinomme, jotka eivät osoita alenemisen merkkejä, mutta onpahan mistä valita;)

  VastaaPoista
 3. Taas uusi tuttavuus, lähden tutkimaan löytyykö e-kirjana.

  Pinoista puheen ollen, minulla hävisi pinot, mutta. e-kirjojen lista ei enää mahdu yhdelle ruudulle :)

  VastaaPoista
 4. Murakami on omaleimainen kirjailija, joka ei turhia kikkailuja lukijansa vakuuttaakseen tarvitse, joten toivottavasti löytyy!

  Taitaa tämän harrastuksen kanssa vaihtoehtojenkin lisääntyessä olla suo siellä vetelä täällä...
  Kiitos kommentistasi ja raikasta viikon jatkoa Sinulle:)

  VastaaPoista
 5. Itsellä on jäänyt Murakamin lukeminen muutamaan teokseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Näinhän se menee, ettei kaikkea ehdi, ei jaksa eikä kaikki kiinnosta, mutta onneksemme kirjoissa on mistä valita mieleisiä:)

   Poista
 6. Uusi tuttavuus minulle. Siis kiitos vinkistä! Hupaisa tuo viimeinen lause :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä ja tuo viimeinen sitaatti hyvitti suuresti inhorealistisella totuudellaan!
   Kommentistasi kiitos ja pirtsakkaa loppuviikkoa Sinulle:)

   Poista
 7. Tältä Murakamilta kyllä tuntuu tulevan koko ajan jotain ulos, olen huomannut. :D Olen lukenut vain yhden hänen teoksensa (Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage), joka lumosi minut melko lailla. On pitänyt lukea lisääkin häntä, mutta en ole tullut lukeneeksi. Laajasta tuotannosta on niin vaikea valita, ilmeisesti :D

  Nämä novellit varmasti ovat omaperäisiä, mutta novellivammani (koen vaikeaksi keskittyä novelleihin kun taas pitkätkin romaanit ovat minulle helpompia) takia täytyy valita jokin muu teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murakami on tuottoisa ja monipuolinen sekä lennokas kirjailija, joten hänen kuin myös muun uutuustulvan keskellä on lukija ns. sormi suussa, kun kaikkea ei ehdi ja ne pinot, ne pinot...

   Novellit eivät ole minunkaan suosikkilukemistoani, mutta joskus niitä tulee poimittua lukusille, ja tämä oli kyllä erikoisuudessaan "pähkintää" synnyttävä kooste.

   Kommentistasi kiitos ja nautinnollisia retkia kotiinpaluun kunniaksi Sinulle:)

   Poista
 8. Murakin kirjat ovat kyllä musiikkia. Parhain mielestäni on Norwegian Wood. Olen nähnyt sen myös elokuvana, josta pidin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivallisesti ilmaiastu yhdellä sanalla: musiikkia ja painokas kyllä. Tempoltaan ja rytmiltään vaihtelevaa, aina kiinnostavaa.

   Kommentistasi kiitos ja pirtsakkaa loppuviikkoa Sinulle:)

   Poista