"Viiden minuutin juttuja", Hannu Mäkelä, Aviador Kustannus, 2022, 112 s.
Kansi Sara Enstedt.
Hannu Mäkelä (s.1943 Helsinki) on suomalainen, tuotannoltaan monipuolinen kirjailija, runoilija sekä taiteen akateemikko. (Wikipedia)
©Auli Närevuori
"Kirjailija-akateemikko Hannu Mäkelä tarkastelee uusimmassa teoksessaan maailmanmenoa milloin hymyillen tai jopa satiirisen naurun lävitse, milloin taas vakavammin sävyin. Mennytkin on teksteissä läsnä omien lapsuus- ja nuoruusmuistojen kautta. Moni ystävä on jo poissa, mutta välillä hekin palaavat mieleen. Silti vahvimmin kirjan teksteissä näyttäytyy ihmisten elämä nykyajan Suomessa kaikessa monimuotoisuudessaan " (Takakansi)
.
Sitten Herra Huun päivien on Hannu Mäkelän taatussa seurassa tullut matkan varrella vietettyä tovi jos toinenkin, viimeksi hän ilostutti pohdinnoillaan teoksella Lukemisen ilo eli miksi yhä rakastan kirjoja (2021): Pitkä ja lämminhenkinen lukujälki on yhdellä sanalla seesteinen.
Totuuden nimissä myönnettäköön,
että niskat olivat jatkuvasti
nyökytellessä kovalla koetuksella.
Tämä uutukainen sisältää 27 houkuttelevasti nimettyä lukua ja saatesanoissaan Mäkelä antaa lukijalleen vapaat kädet: Jos luku kaksi, Aikuisen elämää vaikuttaa lukijasta pitkältä sijoittuessaan ammoiselle 50-luvulle ja ollen autofiktiivinen sekä kesto hurjat 10 -15 min., niin: Mäkelä muistuttaa, että lukijallahan on aina valta hypätä yli, vaihdella omaa lukemisjärjestystään ja myös valta päättää hyppääkö yleensäkään kuormaston kyytiin. No minä tyttöhän tietty hyppäsin lennosta tähän pirssiin ja siispä sitaatti valikoitui juuri ko. luvusta: Aikuisen elämää:
- Maisema on satua, hiljaisuus leikkaa ääniä, kunnes kesynoloinen mustarastas puikkii lähelle, puhkeaa lauluun. Kuljemme polkua, kuvaamme.
Sumua, sumua ja sitten aurinko. Laituri on näkyvissä, kuljen sen päähän.
Sieltä näen vielä paremmin puitten ja saaren heijastukset. Nekin ovat satua ja silti niin totta. Ei ketään missään, me vain.
- Silti tämä tuuli on runoa, voisi olla. Sillä minä tunnen, miten sulaudun yhteen maiseman kanssa ja sitten myös vaimoni, joka kaukaa kuvaa nyt minua.
Sen hän saa tehdä, kun taas minä kuvaan häntä kamera silmillään. Olemme yhtä ja silti eri ihmisiä, mutta osia kokonaisuudesta. Niin kuin tämä maisema: niin kuin yksinäinen karimerkki sumussa ja aurinko joka puhkoo sumuun väylän ja heijastuu juuri ja juuri järven pintaa.
- Ei sittenkään enää vain satua, vaan totta, totisinta ja kauneinta totta.
Hetkiä, joita ei unohda koskaan. Siltä minusta juuri tällä hetkellä tuntuu ja luotan siihen niin kuin kissapentu emoonsa...
Niinpä: nuo ainutkertaiset ja harvalukuiset hetkemme elämässä, jolloin kaikki oleellinen on yht'aikaa läsnä eikä niin mitään puutu. Aika seisahtuu, pieni ihminen kokee olonsa turvalliseksi ja on onnellinen olossaan...
Hannu Mäkelä, ikätoverini on pukenut sanoiksi koko ihmiselämän kirjoa,
tavalla joka vaivattomasti avautuu lukijalleen: ensirakkauden, joka koskaan ei mielestämme unhetu, haikeuden ja vaikeuden sekä draamankaarta kotimaisen sarjatuotannon synnyttämistä huippuhetkistä. Menossa mukana on myös, poliittista satiiria nykymenon malliin mottona vanha kansanviisaus:
Mistä kuningas kullan saa?" Vastausta ei tarvitse mitkään miettiä ei silloin eikä nyt. Kansalta kaikki kulta oli ja on yhä peräisin.
Hän ratkoo myös tyhjänä seisovan trampoliinin mystistä arvoitusta tyynesti todeten: Mitäpä minä millekään voin." Kirjailija pohtii myös vauhtisokeuden ilmentymää rakkaassa kotimaassamme: Eteenpäin. nopeammin, kiivaammin vs. ikiaikainen: citius, altius, fortius. Hän fundeerailee sitä, miksi unohdus ei ole lainkaan nopea vaan kuin aamun usva metsälammella, piipahtaa Baddingin kioskilla sekä avaa miksi Makkonen haluaisi kuulla vielä kerran vaimonsa komennon: "Housut pois!"
Summa summarum: Mäkelä oli harvinaisen hyvää seuraa - jälleen kerran - ja tämä kooste toimi erinomaisen lohdullisena omassa tilanteessani Kanssakulkijan ollessa onnistuneessa leikkauksessa aina hänen eiliseen kotiutumiseensa saakka, joten kiitos ratevasta seurasta ja mainiosta lyhykäisistä, jotka löysivät - kuten aina Mäkelän elämän ymmärtävyyden ja tekstin tuottamisen taidon - ollessa kyseessä - runsaasti kosketuspintaa, nostivat hymyä huulille ja jättivät jälkeensä hyvän mielen hyrinää.
Lumimyräkkä ulkona, kesä sydämessä:
Kiitos, kun muistutit Hannu Mäkelän kirjoista. En ole pitkään aikaan lukenut häneltä mitään. Mutta muistan kyllä, miten taitava kirjoittaja ja asioiden kuvaaja hän on. Lukupiirissä luimme hänen teoksensa Krimiturkkinen karhu - Venäjää kotikäyttöön
VastaaPoistaKiitos Anneli A! Hauska nimi tuo "Krimiturkkinen" karhu! Tuleeko siitä postaus? Toivottavasti!
PoistaMäkelä on senlaatuinen ja -tasoinen kirjailija, joka vaivatta istuu lukutunnelmaan ja tuottaa hyvää mieltä.
Mäkelä on tuottelias oikealla tavalla. Tuosta vauhtisokeudesta ei vain päästä. Lapset pitää viedä aamulla päiväkotiin, illalla harrastuksiin. Yläkoulussa pitää päättää lukio, kurssivalikoima ja viimeistään 20-vuotiaana ollaan takkityhjänä. Itse velttoilin 12 kouluvuodesta noin 10.
VastaaPoistaMainio kommentti, kiitos Jokke! Tuo vauhtisokeus on inha kaveri. Tosin aikanaan, nykyisin nimettyinä "ruuhkavuosina", muistan joskus natisseeni Isälleni, että viittä vaille ikiliikkuja on keksitty ja toivoin olevani kuin mustekela monin lonkeroin enkä pieni ihminen kaksin käsin... Noista ajoista tahti on vain kiihtynyt. Luulin Kuopuksen trioa hoitaessani, että jääkaappiin teipattu ohjelmalista oli viikon, mutta se olikin sen päivän, joten logistiikka oli koetuksella;)
PoistaTässä elämässä kun ei ole oikoteitä eikä siihen mihin joskus itse kukin päädymme ole todellakaan mitään kiiretta...
Lasten harrastukset ovat logistisesti haastavia, kun treenejä voi olla 3-4 kertaa viikossa ja aina eri paikassa esim. koripallossa aina eri koulun salissa, suoraa bussia ei mene jne.
PoistaKyllä pienten lasten kanssa on ruuhkaa kun samaan aikaan töissä pitää opetella kaikkea uutta. Lapsilla on hankalaa jos joku paljon aikaaviepä harrastus päättyy esi. 15-vuotiaana, mitä tilalle.
Kiitos Jokke pitää paikkansa juuri tuon trionkin kohdolla! Vaikka harrstuskin olisi kaikilla sama niin eri ikäisten ja tasoisten harkat ovat eriaikaan ehkä eri paikoissakin ja sitten ovat ne kunkin omat lisäharrastukset, akrot, koripallot ja hepat jne.
PoistaHyvähän on kokeilla monenlaista, jospa jostakin pysyväksi liikunnan muodoksikin, niin sepä olisi vain positiivista.
Tuo mitä toteat pitkään jatkuneen harrastuksen päättymisestä luo varmasti tyhjiön, ajankäytöllisen aukon, jolloin saa olla tarkkana, että se täyttyy järkevsti ja kehittävästi...
Ei kuin myötäistä matkaan ja on tilanteita, jossa emme voi kuin leikkisästi ilmaisten käydä ns. polvirukoukseen jälkikasvumme ja heidän kavereidensa puolesta;)
Mäkelä olikin unohtunut joksikin aikaa. Nyt varasin tämän heti kun olin lukenut arviosi. Lumitöiden jälkeen on hyvä hetki lukea, torkahtaakin väsymyksestä. Kiire ei ole mihinkään.
VastaaPoistaKanssakulkijallesi hyviä toipumispäiviä!
Eli yllä olevan perusteella teos on mitä parhain valinta kuvaamiisiinkin hetkiin, Mäkelä on aina hyvää ja rattoisaa seuraa, sillä hänen tapansa tarkastella elämää on lempeä, mutta tarkkasilmäinen.
PoistaKommentistasi ja toivotuksista kiitos myös Kanssakulkijalta ja taistelumieltä lumikinosten hyökyä vastaan!! Oli melkoinen urakka, kun eilen putsasin auton, jonka etunokkaa eikä renkaita lumelta näkynyt, pyllähdin syvälle pehmeään hangen syliin enkä meinannut päästä ylös. Onneksi Talonmiehemme ystävällisesti auttoi, ja veti traktorillaan parkkipaikan, kun sain peruteettua auton ulos hangen läpi...
Mäkelältä olen lukenut vain Herra Huu-kirjoja. Tuli ihan ikävä Herra Huuta.
VastaaPoistaMukavaa saamelaisten päivää :)
Ihana ja sympaattinen Herra Huu!
PoistaKommentistasi kiitos ja kuin myös Sinulle Mai:)
Hannu Mäkelän seurassa pääsee ikään kuin suvantoon kiihkeältä maailman menolta. Viiden minuutin ajatuksia kuulostaa kivalta muodolta pikkuesseille.
VastaaPoistaKiitos Marjatta kauniisti ja kuvaavasti sanottu!
PoistaMäkelä kietoo lukijansa henkiseen lämpöiseen huopaan, josta ei haluaisi ulos putkahtaa:)