torstai 10. helmikuuta 2022

"Saattajana" - Ex Libris...

"Saattajana - ennakoiva saattohoito-opas omaishoitajan tueksi",  Juha Hänninen, Päivi Hänninen ja Tuula Styrman,   Espoon ja Kauniaisen Omaishoitajat ja Läheiset ry, 2022, 79 s.

Juha Hänninen on Terhokodin entinen ylilääkäri ja hänet tunnetaan myös toiminnastaan Exitus ry:n asiantuntijalääkärinä.

 

                                               ©Pekka Nieminen/Otavamedia
 
 
"Opas jakautuu kolmeen lukuun: - Tietoa, taitoa ja kokemuksia saattohoidosta ja kuolemasta.- Omaishoitajan jaksaminen ja- Omaishoitajan tuki ja palvelut saattohoidossa.
Kukin luku sisältää tietoa, esimerkkitarinoita sekä Mitä voin tehdä? -neuvoja. Esimerkkitarinat antavat tärkeää vertaistukea: “Tällainen tilanne meillä oli ja näin me siitä selvisimme”.
Jokaisen tilanne on yksilöllinen, eikä kaikkiin tilanteisiin ole vastauksia. 
Mitä voin tehdä -neuvoista voi löytää itselle sopivia apukeinoja arjen tilanteisiin."


 

Juha Hännisen työtä olen aina suuresti arvostanut, ja tämä uutukainen tarttui luonnollisesti luontevasti matkaan kirjastosta. Näinä kuluneina koronavuosina moni meistä on hoitanut ja menettänyt läheisiään.
Asia on surullinen ja vaikea, mutta olisin  ollut varsin iloinen ja helpottunut,
jos tämän kaltainen selkeä, asiallinen, tietorikas ja lämmin opas olisi vuosien varrella ollut käytettävissäni. Oma lähtökohtani elämässä on se, ettei tieto lisää tuskaa.
 
Saattaminen ja kuolema ovat vaikeita asioita, jotka helposti haluaisi mieluusti kieltää, lakaista maton alle,  mutta ne ovat väistämättömiä, joten on parasta kohdata ne edes jotenkin valmistautuneena ja tietäen, mistä apua saa. 
Teos on vahvasti hoitajan ja saattajan asialla painottaen oman jaksamisen huolenpidon tärkeyttä ja asiaan neuvoja tilannekohtaisesti  jakaen. 
 
Sähköisestä oppaasta (klik) löytyy lisäartikkeleita ja hyödyllisiä linkkejä mm. potilasjärjestöjen verkkosivuille."
 
 
Jonain päivänä olen puu,
ja tuuli laulaa oksissani,
ja aurinko tanssii lehdilläni,
ja olen vahva ja kaunis
kaikkina vuodenaikoina.
 
Sillä elämä ei mene taaksepäin
eikä viivy mennessä päivässä.
Kahil Gibran
 
 
Toivon oppaan avauksesta olevan apua ja hyötyä heille, joille asia on tällä hetkellä akuutti tai odotettavissa oleva.

Omistan tämän postaukseni hyvälle, jäljellä olevalle Sielunsiskolleni,  jolla ns. on tilanne päällä, ja joka  sanojensa mukaan tässä  elämän karusellissa pää pyörällä kanssani ystävänä pyörii;)

Kevätauringon paistaessa,  pyörimisiin:

4 kommenttia:

  1. Tärkeä kirja. Itsellekin tuo tematiikka on hankala, mutta kaikilla on se edessä. Hyvä että asiasta kirjoitetaan ja puhutaan ja on mahdollista saada vertaistukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke! Meillä(kin) Suomessa tuntuu kuolema - niin jokaista meistä kuin se koskettaakin - olevan edelleenkin eräänlainen tabu, vaikea keskusteltavaksi, mutta onneksi on tämänkaltaisia selkeitä, ajantasaisia ja tietorikkaita ja vankkojen asiantuntijoiden kirjoittamia teoksia. Varautuminen on siisautta.


      Poista
  2. Olen lukenut Juha Hännisen haastatteluja lehdistä. Tämä on tärkeä opaskirja, jonka voisi lukea etukäteen siltä varalta, että se tulee joskus ajankohtaiseksi.
    Ajattelen kuten sinä, tietoa on hyvä hankkia sen sijaan että karttaisi sitä. Valmistautunut kestää kaiken paremmin kuin yllätetty.
    Minulla on lähelläni kaksi omaishoitajaa, toinen on omaishoitajana itseään paljon vanhemmalle miehelleen ja toinen omalle liikenneonnettomuudessa vammautuneelle pojalleen. Molempien kohdalla apua on tullut, kun on sitä sinnikkäästi hakenut ja vedonnut omiin rajoihinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjatta! Ei vara venettä tosiaankaan kaada, ja kun kyseisissä tilanteissa on ns. naurussa pitelemistä sinänsä, ei omaksuttu tieto todellakaan enää lisää tuskaa vaan antaa toimintakykyä.

      Tämän päivä avainsana avun hakemisessa ja saamisessa on juuri sinnikkyys ja peräänantamattomuus, mutta onnistuessaan se helpottaa kaikkien - myös hoidettavan - tilannetta.

      Poista