keskiviikko 16. helmikuuta 2022

Jonas T. Bengtsson: "Ehdonalainen/Fra Blokken" - ex Libris...

 

"Ehdonalainen", Jonas T. Bengtsson, Like Kustannus, 2022, 314 s., suomentanut Päivi Kivelä.

Jonas T. Bengtsson  (s. 1976) on Kööpenhaminassa asuva kirjailija. Häneltä on aikaisemmin suomennettu kolme kriitikoiden ylsitämää teosta: Olipa kerran (2012), Submarino (2015) ja Sus (2018), Kotimaassaan Tanskassa hän on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä maan nykykirjallisuuden omaperäisimmistä äänistä. (Lievelehti)

                                                  ©Thomas Howalt Andersen

"Danny, Malik ja Christian kasvoivat erottamattomina pahamaineisessa betonihelvetissä Kööpenhaminan laitamilla. Sitten poikien tiet erkanivat - hyväntahtoinen Mali opiskeli hammaslääkäriksi ja arvaamaton Danny joutui vankilaan. Christian valitsi uran lain toiselta laidalta poliisina ja meni naimisiin.

Kun Danny on istunut kuusi vuotta vankilassa väkivaltarikoksesta, hän pääsee ehdonalaiseen. Hän haluaa tavata vanhat ystävänsä, mutta kukaan ei ole nähnyt Malikia viikkoihin. Christian auttaa Dannya etsinnöissä lain puitteissa.
Dannya taas ei laki ole ikinä estänyt. Hän aikoo löytää ystävänsä. Totuuden hinta on odotettua korkeampi." (Takakansi)
 


 
Uusi dekkaristituttavuus on aina mielenkiintoinen ja niinpä uteliain mielin tutkimaan, minkälaisia kasvatteja tornitalosta on maailmaan pullahtanut ja kuinka heidän kohtalonsa aikuistuttuaan  viikareista miehiksi eri poluille yhteiskuntaa ja elämää  ystävätrioa kuljettaa sekä mikä on kaiken kaikkiaan väkivallan keskellä vaikuttavan vanhan poliisin, Ivertssenin osuus ja panos asiassa. 

Dannylla -  Tuomion voi istua kahdella tavalla. Joko seuraa ulkomaailman tapahtumia ja ottaa vastaan kaikki vieraat jotka viitsivät tulla käymään. Valmistautua siihen päivään, jona kävelee portista ulos. Tai sitten elää sukelluskellossa, joka on laskettu meren syvimpään kohtaan. 
Siellä alhaalla Danny istuu.
 
Malik:   - Musta mies astuu hammaslääkärikoulun ovesta sisään. Musta mies pyyhkii sadepisaroita takiltaan. Miksi hitossa Malik ajattelee koko ajan olevansa musta? Kyllä hän on musta, mutta kai  sentään ennen kaikkea  opiskelija, tai ehkä ennen kaikkea oma itsensä.

Christian:  - "Miten minusta tuli poliisi. Tai miksi. miksi minusta tuli poliisi." "Ajattelin että sinusta oli mukava leikkiä isonakin poliisia ja rosvoa. 
Mutta halusit olla vaihteeksi poliisi. Juosta ja heiluttaa pyssyä mutta saada silti täydet eläke-edut." Christian hymyilee:" Lähelle, mutta ei ihan nappiin.
Ivertsen se oli. Ivertssen sai minut hakemaan kouluun."

Tornitalossa asuminen sen miljöö ja asukaspohja luovat väistämättömät kehyksen kolmikon kehitykselle ja samalla horjumattoman ystävyyspohjan, 
joka ei horju eikä liioin  heilahtele. Ikään kuin taustapiruna häärii Ivertssen poikien elontaipaletta viitoittaen.

-  Vapautunut vanki on kuin vastakuoriutunut kananpoika. 
Tai krokotiilin poikanen. Riippumatta siitä kenet se näkee ensimmäiseksi, 
se ajattelee: äiti. Vanhemmat vangit varoittivat sitä. Heti kun joku nainen osoittaa pienintäkin kiinnostusta tai mikä vielä pahempaa, hoivaamisen halua, mies luulee olevansa syvästi rakastunut. Olen vain pieni krokotiilin poikanen, Danny sanoo itselleen...
 
Teoksessa on paitsi kasvutarinaa,  myös vahva yhteiskunnallinen,
mutta revittelemätön ja sormella osoittelematon ote. Pidin paljon kerronnan rytmistä ja toteavasta vaan ei päivittelevästä tahi syntyjä syviä perkaamaan sortuvasta tyylistä. Juoni eteni juoheasti lyhyine lukuineen ja teoksen kieliasu oli naseva. Taitavaa ja edukseen poikkeavaa jälkeä!
 
-  Pojan voi viedä pois tornitalosta... Mutta ei tornitaloa pojasta...
 
Siitä huolimatta näin entisenä tyttönä noilla vilkkailla hoodeilla ilokseen ja pelkäämättä piipahti ja

lukemaansa tykästyi:                                                

 

10 kommenttia:

 1. Nyt on kova kirjailija kyseessä. Olen lukenut Submarinon, josta on tehty myös palkittu elokuva.
  Ehdonalainen hyppäsi lukulistalleni. Kiitos.
  Yritetään kestää nämä vesikelit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, tämä oli ensikosketukseni Bengtssonin tuotantoon, muttei taatusti viimeinen, sillä yllätyin, kuinka kovan luokan kirjailija on kyseessä.

   Kommentistasi kiitos, ja vaikka lisää räntää parhaillaan mättää, niin ostetaan kotiin uusia tulppaaneja, jotka pitävät kevään tulon fokuksen elävänä mielessä!

   Poista
 2. Tässäpä itselleni vallan uusi tuttavuus. Tanskalaista kirjallisuutta ei tule liikoja luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Niin oli minullekin, mutta Bengtssonin omaleimainen tyyli puri, joten pidetäänpä nimi visusti mielessä:)

   Poista
 3. Jonkun verran olen lukenut tanskalaista kirjallisuutta, mutta en tätä. Tanskalaiset ovat olleet aina aika erilIaisia kuin suomalaiset, ja ero on edelleen voimassa. Tanskalla menee ainakin tilastollisesti hyvin. Kävin Tanskassa syksyllä 2019 ja ilmapiiri oli hyvin erilainen kuin Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Tanskalaista kirjallisuutta ei ole runsaudenpulaksi asti tarjolla.

   Omasta viimeisestä Tanskan visiitistä on jo vuosikymmeniä, jolloin kokemus oli hyvästä ja siististä maasta sekä valoisasta kansakunnasta.
   Mukava kuulla, jos oikein ymmärsin, että myös oma kokemuksesi oli positiivinen:)

   Poista
  2. :) & mainiota viikonloppua Sinulle!

   Poista
 4. Jonas T. Bengtsson on kiinnostanut minua siitä asti kun luin Submarinon, jonka koin erittäin rankaksi alamaailman kuvaukseksi.
  Ehdonalainen taitaa olla minulla varauksissa.

  Juuri hiljattain puhuimme mieheni kanssa, mihin kaupunkeihin haluaisimme kaupunkilomalle. Minä ehdotin Kööpenhaminaa, koska se on pohjoismaisista pääkaupungeista vähiten "pohjoinen". Minulla on sellainen ennakkokäsitys, että se on kansainvälisempi, rennompi ja värikkäämpi kuin Helsinki, Tukholma ja Oslo. Reykjavik taas on minulle aivan liian viimainen paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bengtsson kirjoittaa tuhtia tekstiä onnistuen kuitenkaan sortumatta turhaan revittelyyn tahi kääntymättä inhorealismin puolelle.

   Kööpenhaminasta on tässä ollut meillä Jokken kanssa mukavia kokemuksia, joten...
   Islanti on aina kiinnostanut minua, mutta kas kummaa, matkojen ilmansuunta on viime vuosikymmeninä kuitenkin aina ollut etelä ja niin käy tulevaisuudessakin, jos mahdollista;)

   Kiitos kommentistasi ja ankeasta pyrykelistä huolimatta - ja juuri sen vuoksi - leppoisaa viikonloppua Sinulle!

   Poista