perjantai 10. joulukuuta 2021

Hjorth & Rosenfeldt: "Vihan jäljet/Som man sår" - ex Libris...

"Vihan jäljet" , Hjorth & Rosenfeldt, Kustannusosakeyhtiö Otava, 2021, 453 s., suomentanut Elina Lustig.

Michael Hjorth (s. 1963)  on käsikirjoittaja ja tuottaja. Hän on käsikirjoittanut televisioon mm. Wallanderia.
Hans Rosenfeldt (s. 1964)  on työskennellyt tv:ssä ja radiossa. Hän on käsikirjoittanut muun muassa Silta-televisiosarjaa. Häneltä ilmestyi vuonna 2020 menestystrilleri Surman susi.  (Lievelehti)        
 
                                                  ©Appendix Fotografi

                                           

"Kriminaalipsykologi Sebastian Bergman tekee paluun henkirikosyksikköön huippusuositun dekkarisarjan seitsemännessä osassa. 
Kauhu on vallannut Karlshamnin, jossa on tapahtunut lyhyessä ajassa kolme murhaa. Vanja Lithnerin luotsaama henkirikosyksikkö työskentelee paineen alla saadakseen tappajan kiinni, mutta heillä ei ole johtolankoja, ei silminnäkijöitä
 – ei mitään. Sebastian Bergman on isoisäksi tultuaan rauhoittanut elämäntyyliään ja työskentelee nyt osa-aikaisesti terapeuttina. Sitten hänen vastaanotolleen ilmestyy asiakas, joka kääntää hänen maailmansa ylösalaisin." (Takakansi)

 

Kirjailijakaksikko on aiemmissa teoksissaan: Mykkä tyttö (2015) ja  Hylätyt (2016) tarjonnut lukijoilleen mielenkiintoisia ja ristiriitaisia persoonallisuuksia sekä sujuvaa juonenkuljetusta, joten ans' kattoo, kuinka tuttu kvartetti Vanjan johdolla jatkaa elämänkulkuaan uusissa kuvioissa kehittyen ja sijaansa hakien. Tutkijatiimien lisäksi keskiössä on joukko nuoria, koulukavereita, jotka tapaavat sittemmin aikuisiässä uudelleen luokkakokouksen merkeissä surullisin, traagisin seurauksin...

-  Bussi sivuutti tienviitat, jotka kertoivat heidän saapuvan Karlshamniin.
Hän oli palannut kaupunkiin, josta oli lähtenyt. Jonka oli jättänyt. Josta oli paennut. Mahassa oleva möykky, jonka hän oli luullut olevan katumusta ja ahdistusta, taisi olla sittenkin jotain muuta, niin hän uskotteli itselleen. Päättäväisyyttä. Odotusta. Hitaasti uudelleen syttyvää vihaa, jota hän oli niin kauan tukahduttanut mutta jonka hän nyt päätti antaa kasvaa. Siksi hän palasi takaisin. Niin hän tekisi. Iskisi takaisin... 
 
Sebastian Bergman -  Runsaat kolme vuotta sitten hän oli nimittäin muutaman pelottavan kuukauden ajan pelännyt, että hänen holtiton seksielämänsä olisi aiheuttanut seurauksia, joita hän tuskin uskalsi ajatellakaan. Sen jälkeen, Uppsalan jälkeen, hän oli lopettanut tilapäissuhteet ja ruvennut suhtautumaan vakavammin seurusteluun Ursulan kanssa. Hän oli löytänyt tasapainon. Ihan oikeasti.  Hoiti niitä harvoja läheisiä ihmissuhteitaan, jotka eivät olleet koko ajan rikki tai uudelleen rakentamista vaille.

Bergman löytää suureksi yllätyksekseen aloittamassaan terapeutintoimessaan vertaistukea potilaastaan Timistä, jolloin hoitosuhde yhteisestä sopimuksesta muuttuu vapauttavaksi terapiakeskusteluksi molemmille miehille.

Vanja:  Hän tarvitse Amandaa. Joten hän soitti Sebastianille. Kesti hetken,
ennen kuin tämä vastasi eikä Vanja pystynyt pidättämään pientä hämmästynyttä naurahdusta tämän lopulta nähdessään. Sebastianin kasvot olivat valkoiset,
ihan kuin hän olisi yrittänyt luoda uudestaan sen kohtauksen Scarfacesta, 
jossa Al Pacino sukeltaa kokaiinikasaan. "Mitä te teette? "Me leivotaan." 
"Me leivotaan", kuului kirkas pieni ääni kuin iloisena kaikuna. 
"Mitä te leivotte?" "Kakkuja", sanoi ääni ruudun ulkopuolelta taas. "Oma resepti, hänellä on vapaa pääsy ruokakaappiin." "Kuulostaa hengenvaaralliselta."
"Ehkä taikinaan pääsi vähän liikaa chili-kastiketta, mutta luulen, että perhospasta onnistuu taittamaan sen", sanoi Sebastian hymyillen ja kuivasi kasvojaan kyynärvarrellaan. Vanja tunsi miten silmät kostuivat...
 
Jaa-a:  Hellää, herkullista ja hengenvaarallista, mutta helppoakin helpompaa Murmeliviisikon lapsuusvuodet jakaneena kuvitella, miltä keittiö kokkien ruuanlaiton yhteydessä näytti! Kuin räjähdyksen jäljiltä.  Viis siitä, mutta se riemu, energia ja ylpeys lopputuloksesta!!!  Lisäksi perinnöksi kokemuksista  jäi kiinnostus ruuanlaittoon ja sen hienouksiin.

Ryhmän uusi jäsen, Carlos, tuo tip-top -pukumies ja aina paleleva persoona, on kelpo lisä tiiviiseen tutkijakööriiin: 
Carlos:  -  oli tarjoutunut ottamaan kartan ja gps-paikantimen, josta Vanja luopui mielellään. Carlos johti ryhmää reippaasti eteenpäin, oli tottuneempi kulkemaan metsissä ja maastoissa kuin Vanja olisi hänestä uskonutkaan. Luultavasti hänen erehdyksensä löytyi Carlosin kalliista puvustosta, joka oli ristiriidassa tämän metsämörrintaitojen kanssa...
 
Listat, kuten tämänkin keskiössä oleva yksi oleellinen, ovat ehdottomasti arjen kulkua ja toimintaa helpottavia. Itse kuitenkin pitäydyn proosallisissa ostos- ja ruokalistoissa sekä tapahtumakalenterissa.
Pientä yllätysmomenttiakin on ilmassa, kun herää epäilys siitä, onko tutkintaryhmän kotipesäkään ihan pulmusenpuhdas ja viaton.
Teoksen aihepiiri on varsin ajankohtainen, sillä nuorten tekemät rikokset ja jullikat, joita kirjailijakaksikko nostaa esiin, ovat ikävä kyllä reippaalla kasvu-uralla.
 
Hjorth & Rosenfedt jatkavat varmaotteisesti Sebastian Bergman -sarjaansa luoden juonen punontaansa ja henkilögalleriaansa sopivasti uusia piirteitä ja elementtejä niin, että lukijan ote säilyy herpaantumattomana ja lopputulemaksi jää:  kelpo dekkari - kannatti lukea!!

Kosto  on yksi tavallisimmasta henkirikosten motiiveista, mutta onko se suloinen?
 
Joten hirtä heidät korkealle
Hirtä heidät hitaasti
Mutta hirtä korkealle
Vaadin kostoa
Aikaisin aamulla
Luuseriksi syntyneenä
"Töntarna", (klik)  Kent 

Skeptisenä:

10 kommenttia:

 1. Kiitos arviosta Takkutukka. Tämä kirja odottaa minua e-kirjahyllyssäni. Vie muuten vähemmän tilaa kuin normikirjat :)

  Kostostahan sanotaan myös:
  "Jos lähdet koston tielle, kaiva ensin kaksi hautaa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara, mainio tuo tilasyöppöyden välttämisnäkökanta! E-kirjat ovat vielä kokeilematta, paperi rahisee edelleen sivuja käännellessä, - jotain pysyvää - toistaiseksi.

   Osuva,kerrassaan nappisanonta ja itselle tuikituntematon, mistä lienee peräisin??

   Mukavaa viikonloppua Sinulle!

   Poista
  2. Konfutse on sen aikoinaan sanonut/kirjoittanut.

   https://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512413140/kaksi-hautaa/

   Poista
  3. Kiitos Cara tervetulleesta tiedosta! Erittäin onnistunut ja totta oleva sanonta, jota sopisi pohdiskella niidenkin, jotka kostontielle karauttaa aikovat;)

   Poista
 2. Hjort&Rosenfeldt on vielä kokematta. Voisi koittaa jotakin heidän kirjoistaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kaksikko osaa asiansa ja heidän teoksissaan miellyttää erityisesti se, että juoni kulkee juoheasti ja kiinnostavasti, mutta sen rinnalla myös henkilöt ja heidän keskinäiset suhteensa on mainiosti kuvattu, balanssissa siis.

   Kommentistasi kiitos ja omanoloista viikonloppua Sinulle!

   Poista
 3. Kannatan ruoanlaittoa ja syömistä kirjoissa, sillä se kuuluu omaankin elämääni. En ymmärrä päähenkilöitä, jotka kahvikupillisella ja viinapullon voimalla selvittävät rikoksia monta vuorokautta putkeen ja nukkumatta välillä.
  Hjot & Rosenfeldt ovat yhdessä hyvä kirjoittajapari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai, kyllä tuossa isoisän ja Amandan kokkailussa on herttaisuutta ja tosiaan jotain hyvin tuttua. Meillä siihen kuului luontevana osana tietty vielä keittiön siivous "taistelun" jäljiltä ja hauskaa oli kaikilla:)

   Kaksikko aikaansaa tosiaan kiintoisaa ja mukavalukuista jälkeä!

   Poista
 4. Hyi kamala tuota loppurunoa ! 😎

  Sinulle onnellista päivää kaupungin valojen ja joulukukkien loisteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A! Hiukka inhorealistisuuden puolellehan tuo heitti, mutta pääsi kuriositeettinä mukaan.
   Caralla on tuossa yllä oiva Konfutsen sanonta koston suloisuudesta: "Jos lähdet koston tielle, kaiva ensin kaksi hautaa..."

   Nyt unohdetaan moiset konnuudet, jotka eivät yleensääkään kuulu omaan toimintarepertuaariin, sillä tontuhan jo kurkkivat ikkunasta kilttejä lapsia ja meitä tyttöjä bongaillen;) Vikkelää vimppaviikonjatkoa Sinulle!

   Poista