keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Matt Haig: "Keskiyön kirjasto/The Midnight Library" - ex Libris...

"Keskiyön kirjasto", Matt Haig, Kustannusosakeyhtiö Aula & Co, 2020, 328 s., suomentanut Sarianna Silvonen. Kansi Perttu Lämsä.

"Matt Haig  (s.1975)  on tämän hetken suosituimpia brittiläisiä kirjailijoita. 
Haig on kirjailijana erittäin tuottelias ja monipuolinen. Hän kirjoittaa tietokirjoja ja sekä lapsille että aikuisille suunnattuja romaaneja. Haig on saanut kirjoistaan lukuisia palkintoja ja niitä on käännetty yli 40 kielelle. Suomeksi häneltä on aiemmin ilmestynyt romaani Kuinka aika pysäytetään. Haig kasvoi Newarkissa. Hän tapasi nuorena nykyisen vaimonsa, jonka kanssa hän asui muun muassa Ibizalla ennen heidän naimisiin menoaan. Pariskunnalla on kaksi lasta ja koira. Perhe asuu nykyään Brightonissa, missä lapset saavat kotiopetusta." (Kustantaja)   

                                                                ©Kan Lailey

"Nora on 34-vuotias eikä elämässä ole kehumista. Hän yksinäinen, sinkku ja saanut juuri potkut. Sitten hänen kissansa löytyy kuolleena kadulta, ja se tuntuu viimeiseltä pisaralta. Miksi hänen enää pitäisi elää? Sitten hän löytää kirjaston, joka sijaitsee elämän ja kuoleman välissä ja jossa voi kokeilla kaikkia niitä elämiä, jotka olisi voinut elää."

 

Haigin edellinen suomennos Kuinka aika pysäytetään, 2018 ei todellakaan pysäyttänyt lukijaansa pitkästymisen poluille vaan kirvoitti innostuneen toteamuksen: mukaansatempaava  laatuteos, jossa oli jotain vanhan ajan kunnon tarinaniskennän makua! Kirjastot ovat olleet lempipaikkojani sitten lukemaan oppimisen, joten virittynein mielin astelin sisään tähän keskiyöhön mielessä kysymys: - Mitä kadut? Tässä kirjastossa voit valita toisin...

Teos on näpsäkästi jaettu hauskannimisiin ja kuvaaviin lukuihin kuten: 
Miten ollaan musta aukko, Antimateria, Katumuksen kirja, Kolme hevosenkenkää, Shakkilauta, Piparminttuteetä, Hugo Lefère, Villi ja vapaa, 
Hunajakakkusia hopeatarjottimella, Ulvo, Huippuvuorilla jne.
 
Katsotaanpa siis, mitä vihreäselkäisin kirjoin kuormitetut hyllyt ja "kirjastotäti",
rva Elm välitilassa olevalle Nora Seedille ja meille lukijoilleen tarjoavat.
 
"Elämän ja kuoleman välissä on kirjasto”, hän sanoi. “Kirjaston hyllyt jatkuvat ikuisesti. Jokainen kirja antaa mahdollisuuden kokeilla toisenlaista elämää. Millaista elämäsi olisi voinut olla, jos olisit tehnyt toisenlaisia valintoja?  
Jos voisit perua sen, mitä kadut, tekisitkö jotakin toisin?" 
 
-  Voit tehdä valintoja, mutta et voi valita lopputuloksia... 
 
Hyvä teos, jonka lukuiloa ja rikkaan tekstin löytämisen iloa en halua enempää avaamalla saati siteeraamalla pilata. Haig ottaa tällä kirjastollaan ehdottomasti paikkansa luottokirjailijoitteni joukossa. 
 
Haigilla on armoitettu taito levittää lukijansa eteen kokemuskirjon viuhka,
tuottaa kaikilta osin - niin rytmiikaltaan kuin sisältörikkaudeltaankin täyspainoista ja -päistä tekstiä, joka naurattaa ja ihastuttaa sekä herättää surun vihlaisuja ja saa sopivasti mietteliääksi, eikä jätä tyhjää oloa kansien napsahdettua kiinni.
 
Sarianna Silvoselta  jälleen erinomaista verbaalista jälkeä ja  Perttu Lämsältä tyylikkäästi sisältöä hahmottava ja myötäilevä  kansi. Lukukokonaisuuden luomisen onnistumisesta kiitokseni myös heille!
 
Jossittelu ei juuri kuulu omaan toimintarepertuaariin, vaan kukapa meistä ei joskus olisi spekuloinut omien ratkaisujensa ja valintojensa seuraumuksia ja luonut mielessään vaihtoehtoisia skenaarioita, joita olisi ollut tarjolla.
On hyvä kuitenkin mieltää, että juuri näillä eväillä ja päätöksillä minusta, 
itse kustakin meistä on tullut juuri se persoona, joka tänään olen. 
Ihminen, jonka ei tarvitse märehtiä, jossitella, mutkutella eikä sitkutella. 
Sen sijaan voi todeta, että on tehty, mitä on tahdottu ja päätetty, kannettu päätöksistä vastuu ja sen seuraumukset. Se se riittää ja kantaa myös loppupeleissä ilman, että joutuu kipristelemään, - näin vakaasti uskon...

Edith Piaf: Non, je regrette nien. (klik)

Keskiyö kirjastossa on sivuja selaillut myös Kirjasähkökäyrän Mai:) 

Matt Haigin viemänä vaan ei vähääkään vikisseenä:

10 kommenttia:

 1. Arvasin, että pitäisit tästä kirjasta. Ihastuttava kirjasto ja tarina ympäriinsä brittihuumorilla pyöritelty. Tykkäsin tosi paljon ja välillä kyyneleet valuivat, mutta etupäässä suu pysyi hymyasennossa, kun luin kirjaa.
  Kolmaskin kirja saisi tulla hetimiten luettavaksi, sillä huumorin kukka se piristäisi tätä outoa ja ahdistavaa aikaa.

  Mukavia joulukuun alkupäiviä ja lukuiloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai, tämä oli todella pitkästä aikaa täyspainoinen lukukokemus, joka antoi unhoittaa arjen huolet eikä takkuillut!

   Varmaa on, että Haigin jatkosuomennokset tulevat lukulistalle, sillä huumorin kukka on se kaunein kukka.

   Mieluisia lukukotvasia ja iloa adventtiaikaasi:)

   Poista
 2. En ole erityisemmin pohtinut omia valintojani, mutta sitä kuinka monta sattumaa on ollut matkan varrella. Se mitä teen nyt (suhteellisen arkista työtä, jota pidän mielekkäänä) ei olisi kukaan pystynyt ennustamaan ja on monen sattuman summa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke oivasta pointista! Innostuin niin noista ratkaisuista ja päätöksistä, että veikeä velikulta sattuma jäi tyystin katveeseen.
   Mielekäs työ on varsin tärkeä osa elämää, sillä se haukkaa siitä melkoisen ajallisen siivun.

   Kyllä vaan: sattumalla on ollut oma merkittävä sijansa omassakin elämänkulussa: mm. Kanssakulkijan osalta;)

   Poista
 3. Wow, mahtava idea elämän ja ikuisuuden tuumailemiseen. Jos vielä on huumoria mukana, sitä parempi. Ja kirjasto ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haig toteuttaa hyvin tämän kiehtovan ideansa huumorinkukalla koristettuna, kuluvan kirjasesongin parhaimmistoa ilman muuta!

   Jep, kirjastolaitos on rautainen juttu ja henkireikä monelle. Kevätkaudella olikin outoa, kun ne olvat niin pitkään totaalisti sujettuina. Nyt onnistuvat sentään palautus ja varausten nouto sekä siinä samlla yksinään vahtimassa istua kököttelevän kirjastotädin kanssa pieni sanavaihtokin:)

   Poista
 4. En kyllä lue nykyään enää mitään merkityksellistä, lähinnä jännäreitä ja sotaa mut ei siis mitään Steinbeckiä (ei yhtään huonoa teosta). Tulleet nuo tv-sarjat osittain kirjojen tilalle, laiskuutta=(
  Tahtoisin tietää miten ollaan musta aukko, kuinka pärjää maailman kaikkeuden raskaimman painovoiman kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sus'! Niinpä luku- ja mielenkiinnon kohteet vaihtelevat elämäm myötä vaihtuen aina uusiin; aika aikaans' kutakin sanotaan.

   Musta aukko onkin jo sitten kinkkisempi kysymys, sillä "Nykykäsityksen mukaan mustan aukon sisustaa ja sen tapahtumia on mahdotonta tutkia, sillä mikään informaatio ei pysty pakenemaan sieltä." ...

   Poista
 5. Matt Haig on minulle vielä tuntematon, mutta kiinnostaa kovasti. Tämän jo varasin kirjastosta mutta en ehtinyt hakemaan ajoissa, joten kirja lähti seuraavalle varaajalle. Miten muka voi olla niin kiire! Pitää yrittää toisella kertaa uudelleen tutustua Haigiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna! Niinpä, mihin tässä maailmassa nyt niin kiire joillakin on??

   Mutta Haigille kannattaa antaa mahdollisuus ja positiivisesti ottaen se, mikä ei ole takanapäin voi olla edessäpäin, joten tilaisuuden tullen Sinulla on luvassa mielenkiintoinen lukukokemus:)

   Poista