lauantai 21. joulukuuta 2019

Lucas Cranach - Sinebrychoffin taidemuseo 26.9.2019 - 5.1.2020


Sinebrychoffin taidemuseo  sijaitsee nuoruusvuosien kotikulmilla ja se on aina ollut suursuosikkini seesteisyytensä ja viihtyisyytensä sekä mainion näyttelytarjontansa vuoksi.
Edellinen visiittini:  Ippolito Gaffi "Italian ja Orientin lumo" & Piranesi "Rauniot puhuvat" (2018) yhdellä sanalla lumosivat katselijansa.

"Renessanssin kaunottaret  on suuren saksalaisen renessanssimestarin  
Lucas Cranach vanhemman (1472-1553) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttely esittelee maalauksia ja grafiikkaa eurooppalaisten museoiden kokoelmista. Suomen ainoat Lucas Cranach vanhemman maalaukset ovat Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmissa. Nämä teokset, Nuoren naisen muotokuva (1525) ja Lucretia (1530) ovat näyttelyn lähtökohtina. Ne edustavat taiteilijan tuotannossa suosittuja aiheita, naismuotokuvia ja alastomia kaunottaria kuvattuna omaperäisellä, tunnistettavalla tyylillä."

Lucretia:

Ainoa hivenen hiertymää - lue kaihoa -aiheuttanut teos Diana ja Aktaion  (n.1555) on tässä:


Kas, Kanssakulkija on sitkeästi ja innolla reilut 40-vuotta juossut sarvipäiden perässä vaan ei - vieläkään - tällaiselle ihastuttavalle lähteelle ole kulkunsa käynyt... Kävin tietty empaattisesti oitis muistuttamaan, jotta se mikä ei ole takanapäin voipi olla edessäpäin, joten eiköhän se reppu toiveikkaasti ensi syksynäkin selkään heilahda;)Mallia joulukattaukseen empiresalin tapaan:
                                       


Taiteilijasta kertova teos: Lucas Cranach, Renessanssin kaunottaret, löytyy myös kirjastosta. Kannessa Nuoren naisen muotokuva.Näyttelykokonaisuus oli hallittu ja lumoava, kuten koko  miljöö.
Erityiskiitokset kuuluvat museon ammattitaitoiselle ja auliisti lisätietoa myös tulevista tapahtumista jakaneelle henkilökunnalle!

Totesimme hyvillä ja virkistynein mielin  tämän näyttelykäynnin,  kauneuden keskellä vietetyn tuokion olleen mitä antoisin ja ylivertaisin tapa valmistautua ja latautua edessä olevan joulun rientoihin.
Sinebrychoffin taidemuseo: lämmin kiitos jälleen kerran ja tapaamisiin keväällä uusien tuulien puhaltaessa!

- Kauneus on kaiken turhan poistamista. Michelangelo.

Tyyvyväisenä & turhasta riisuttuna:

8 kommenttia:

 1. Onpa kaunis paikka, muistan joskus pääkaupunkireisuilani jopa poikenneeni siellä, kun ytsävätär aikoinaan asui ihan lähistöllä.

  Mikä joulukattaus, taidankin vaihtaa varastosta "paremmat" kalusteet, hakea aidot taulumme kani.. siis lainasta ja etsiä porsliinit ullakolta esille, kun on mallia :D

  Kanssakulkijallesi toivotan onnea The Lähteen etsimiseen ja teille molemmille oikein oivallista joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara, se on sitten Sinulla juhlaserviisien puunaus täydessä vauhdissa... Yksinkertaistettuna: olisikos kauniit servietit käypänen vaihtoehto rekvisiitan ylöspanoksi?

   Kanssakulkija kiittää toivotuksista ja myötäelämisestä! Menee vakavaan harkintaan, josko tulevana syksynä varuiksi salaa sujauttaisin repun etutaskuun pikkuruisen muistilapun, josta hienotunteisesti kävisi ilmi, mikä on The Thing, jos saattu plutikko löytymään;)

   Omanoloista hyvänmielen joulua teille!

   Poista
 2. Kävin katsomassa Lucas Granach -näyttelyn kollegoiden kanssa oikein opastetulla kierroksella. Sillä tavalla näyttelystä sai vielä enemmän irti kuin tavallisesti. Pidin kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit! Paras tapa monasti on juuri tuo opastettu kierros, joka syventää ja antaa perspektiiviä kävijälle.
   Meille kävi sikäli hyvin, että olimme paikalla heti aukeamisaikaan, jolloin museon henkilökunta tapansa mukaan auliisti ja kiireettömästi vastaili heränneisiin lisäkysymyksiin. Cranach jätti mieluisan ja seesteisen muistijäljen, kaunista katsottavaa:)

   Poista
 3. Minäkin kävin Sinebrychoffin museossa nyt joulun alla. Cranachit olivat hienoja, joskin paljon paljasta pintaa :) Kattaukset olivat ilo silmälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos riitta k, mukavaa kuulla! Sinebrychoffilla astuu luontevasti ihan toiseen aikakauteen ja joutuu miljöön lumoihin. Näyttely oli kerrassaan mainio ja siinä missä uupui kretonkia, oli tukuisia koruja senkin edestä;)

   Poista
 4. Sinebrychoffin museoon ei koskaan kyllästy. Jo ihan se kotimuseo on joka käynnin arvoinen.
  Tuon Cranachin näyttelyn kävin katsomassa jokin aika sitten. Kaunista, pehmeää pintaa :D

  Hyvää joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos SusuPetal, pitää paikkansa! Astut muutaman portaan ja hupsis, olet oitis sisällä toisessa aikakaudessa, toisessa maailmassa ja arki unhettuu...
   Viehkoja ja puhuttelevia töitä, kauniita värimaailmaltaan ja peettimäisen tarkkoja ympäröiviltä yksityiskohdiltaan.
   Mukavia joulupäiviä ja mieluisia hetkiä!

   Poista