maanantai 16. joulukuuta 2019

Moshin Hamid:"Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä/How to Get Filthy Rich in Rising Asia" - ex Libris...


"Kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä". Moshin Hamid, Otavan Kirjasto, 2019, 221 s., suomentanut Jaakko Kankaanpää.

"Lahoressa 1971 syntynyt Mohsin Hamid on kansainvälisesti menestynyt kirjailija, jonka teoksia on käännetty yli kolmellekymmenelleviidelle kielelle. 
Exit West oli Man Booker Prize-ehdokas, samoin kuin hänen aiemmin suomennettu romaaninsa Fundamentalisti vastoin tahtoaan, joka on myös muokattu elokuvaksi." (Kustantaja)

 
                                                         ©Jillian Edelstein

"Köyhä maalaispoika taistelee tiensä liike-elämän huipulle puhuttelevassa romaanissa, joka parodioi riemastuttavasti self help -oppaita.
Poika syntyy pieneen aasialaiseen maalaiskylään, mutta muutto valtaisaan metropoliin tarjoaa rikastumisen mahdollisuuden. Ensimmäisessä oikeassa työpaikassaan poika kaupittelee sekatavarakauppoihin säilykkeitä,
joiden viimeiset myyntipäivät on muutettu. Bisnesmaailman huipulle hän sinkoutuu keksiessään laitteen, jolla valmistetaan pullovettä pilaantuneesta vesijohtovedestä.
Menestystarina muuttuu irvikuvakseen päähenkilön ajautuessa yhä syvemmälle korruptoituneeseen järjestelmään. Monikerroksisen ironian ryydittämä romaani on oivaltava ja pysäyttävä kuvaus menestyksen hinnasta." (Lievelehti)


Self-help oppaat eivät juurikaan kiinnosta, mutta tämän uuden tuttavuuden, Pakistanin ja Britannian kansalaisuuden omaavan, Princetonin ja Harvardin yliopistoissa opiskelleen sekä mittavalla palkinto-, ehdokkuus- ja kunniamainintalitanialla siunatun Hamidin tusinaan kikkaan suhtauduin toisin ja minkä herkullisen täyspöydällisen hän lukijan eteen levittääkään:

-  Tämä  kirja on itseapukirja. Sen tarkoitus, kuten kannessa lukee, on kertoa sinulle, kuinka lyödä rahoiksi nousevassa idässä. ja siinä onnistuakseen sen täytyy löytää sinut kerälle käpertyneenä ja vilusta värisevänä maalattialta äitisi sängyn alta eräänä kylmänä, kasteisena aamuna. Tuskasi on sellaisen pojan tuskaa, 
jonka suklaa on heitetty pois, jonka kaukosäätimissä ei ole paristoja,
jonka skooteri on romuna, jonka uudet lenkkarit on varastettu.
Hämmästyttävästi sikäli, että et ole eläessäsi nähnyt yhtäkään edellä mainituista tavaroista.

Jos noiden reunaehtojen täyttäminen onkin näillä leveysasteilla tuhoon tuomittu, niin tässä kuitenkin ohjeet, jotka ovat samalla lukujen nimet, -  sillä yrittänyttähän väitetään ei laitettavan:

1) Muuta kaupunkiin, 2) Hanki koulutus, 3) Älä rakastu, 4) Karta idealisteja, 
5) Mene oppiin mestarille, 6) Tee työtä omaan laskuusi,  7) Älä kaihda väkivaltaa, 8) Ole ystävä virkamiehille, 9) Suo tukesi sodan taitureille, 10) Tanssi velkojen kanssa, 11) Keskity olennaiseen ja 12) Pidä varalla poistumisstrategia.

Mitäpä tuumitte? Osa ihan käyttökelpoista, hyväksyttävää ja sovellettavaa. Pidemmittä availuitta on ilo mielihyvin todeta, jotta lukiessa ei tiennyt välillä itkeäkö vai nauraa komiikan ja traagisuuden välimaastossa tarpoessaan.  Hamidin kerronta on paitsi älykästä myös aseista riisuvaa, taiturinomaista tykittelyä ja (itse-)ironiaa leikkimielistä irrottelua unohtamatta.

Teos, joka sykähdytti, ilahdutti, itketti ja riemastutti, eli sesongin parhaita ja vaikuttavimpia herkkuja. Teos, joka säilytti jännitteensä ensi riveiltä viimeiselle, lopun kohtaamiseen saakka. Tästä itseapukirjasta jäi pitkään hykertelevä lukujälki.

Olennaiseen  mielihyvin keskittyi:


2 kommenttia:

 1. Mikä mainio kirja, kiitos arviostasi. Laitoin heti varaukseen.

  Mitä tulee tuohon numeroituun listaan, niin väkivaltaa olen kaihtanut (7),muut kohdat, sovellettuna, ovat hyviksi havaittuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara, toivottavasti Hamid hykerryttää Sinuakin! Teoksessa on yllättävän paljon pinnan alla.

   Tarkastelin itsekin noita ohjeita myös näin sammakkoperspektiivistä, ja kyllähän laveasti ottaen ne istuvat aikasen saumatta omaan toimintamalliin ja ovat toimineet, mutta kättä pitempään en ole toistaiseksi tarttunut;)

   Poista