maanantai 14. tammikuuta 2019

Stephen King: "Ulkopuolinen/The Outsider" - ex Libris...


"Ulkopuolinen", Stephen King, Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2018, 543 s., suomentanut Ilkka Rekiaro.

"Yhdysvaltalainen  Stephen King   (s.1947), kauhun kuningas, on yksi maailman suosituimmista kirjailijoista ja armoitettu tarinankertoja. Luomisvoimainen King on viimeksi julkaissut palkitun Mersumies-trilogian sekä trillerin Ruususen uni poikansa Owen Kingin kanssa. King sai vuoden 2018 Pen America-järjestön palkinnon palavasta halustaan puolustaa sananvapautta ja ihmisyyttä." (Lievelehti)

                                                           ©Dick Dickinson

"Sopuisan pikkukaupungin puistosta löydetään murhattuna 11-vuotias poika. Todisteet ovat kiistattomat: syyllinen on Terry Maitland, lempeä perheenisä ja pidetty opettaja. Tutkinnan edetessä rikoskomisario Ralph Anderson kuitenkin ymmärtää, että tapaus ei ole niin ilmeinen kuin äkkiseltään luulisi.
Samaa mieltä on omaperäinen Holly Gibney alias neiti Marple, jolta ei jää mitään huomamatta. Kun todellisuus sitten näyttää häilyvät rajansa, voiko pahalta suojautua enää kukaan?" (Lievelehti)


Teos on jaettu kronologisesti eteneviin napakoihin lukuihin: Pidätys, Anteeksi, Syytteenluku, Jalanjälkiä ja cantalupon-meloneja, keltainen, Holly, Vierailut, 
Macy's kertoo Gibelsille, Ääretön maailmankaikkeus, Bienvenidos a tejas, Marysville hole ja Flint city (myöhemmin).

King käynnistää ulkopuolisensa varmana tapauksena pidätetyn Terry Maitlandin verkalleen soljuvilla kuulustelujaksoilla, joiden jälkeen itse juonenkiehnäys kiepahtaa dramaattisten tapahtumien jälkeen Ralphin aiempien kaihertavien epäilyjen urille. Matkan varrella selviää myös vertauskuvallinen yhteys
Terryn ja Cantalupon melonin arvoituksellisen sisällön välillä kuin myös arveluttavaruokavalioisen, El Cuco-nimisen hirviön juuret kansantarinassa.
Mikä sen sijaan on ulkopuolisen ja yliluonnollisen osuuden painoarvo jää lukijan harteille...

Problematiikkaa: -  "Jos  tarkoitat, että Terry Maitlandilla on kadonnut identtinen kaksonen, jolla on samat sormenjäljet ja dna, se ei ole mahdollista." "En minä sitä tarkoita. Sinulla ei ole rikosteknisiä todisteita siitä, että Terry oli Cap Cityssä. 
Jos Terry oli täällä, ja todisteiden mukaan hän oli, kaksoisolennon on täytynyt olla siellä.  Missään muussa ei ole järkeä. Ralph ymmärsi logiikan, ja dekkareissa,
joita Jeanette mielellään luki - Agatha Christien, Rex Stoutin, Harlan Cobenin ja muiden - se olisi keritty viimeisessä luvussa auki, kun neiti Marple, Nero Wolfe tai Myrnon Bolitar paljastaisi kaiken. Oli yksi kivenkova tosiasia, vankka kuin painovoima: ihminen ei voinut olla kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Niin; missä me olemme, kun olemme siellä ja täällä? Paikallako?
Ja jos, niin siellä vai täällä? Entä kuinka faktaksi kokemamme ohjaa ja kapea-alaistaa ajatuksenkulkuamme fiktioksi torpaten polun varren ilmiselvien seikkojen ja havaintojemme läpipääsyn rumasti rikkomaan oman rakkaan totuutemme? Metsä puilta - puut metsältä vaiko molemmat?

Mystisiä tarinoita: Jalanjälkiä hiekalla: Vastavihitty pari lähti häämatkalle Mojaven aavikolle telttailemaan. Eräänä iltana he pystyttivät pienen telttansa poppelimetsikköön, ja kun nuori morsian heräsi aamulla, sulhanen oli kadonnut. Nainen käveli metsiköstä aavikon hiekalle, ja näki miehensä jäljet. Hän huhuili, mutta mies ei vastannut, Nainen seurasi miehen jälkiä ensimmäisen dyynin yli ja sitten toisen, Jäljet olivat koko ajan tuoreempia. Hän seurasi niitä kolmannen yli.
Ja hän kävelee niiden perässä vielä tänäkin päivänä...

-  Maailmankaikkeus on ääretön...

Otetaan hyppysellinen kiintymystä, välittämistä ja huolenpitoa sekä ripaus väkivaltaa ja ropaus mystiikkaa raottaen mahdollisen ja mahdottoman välista verhoa. Lisätään taitavasti rakennettuja henkilökuvia, kuten Raplh ja Holly.
Mitä itse juonenkudontaan tulee taiturimaisempikin lukki olisi Kingin taidoille taatusti kade. Koko komeuden päälle asetellaan sirosti huumorin kaunis kukka. Joten teosta lukiessa ei jäänyt suinkaan ulkopuolinen olo, kun yliluonnollisenkin osuus pysyi kiperästi ja vain kutkuttavasti raameissaan, vaan kyllähän tähän mysteeriin upposi mielikseen kuin veitsi sulaan voihin.
Laadukas suomennos on Ilkka Rekiaron takuuvarmaa kädenjälkeä.

- ... ajattelu saa vain maailman näyttämään järjestäytyneeltä sellaisen silmissä, joka on niin heikko, että uskoo sen isotteluun.
(Sitaatti: Colin Wilson. Sokeain maa  teoksessa Sivullisen ongelma)

Isottelematta & vähättelemättä:

6 kommenttia:

 1. "Armoitettu tarinankertoja" - sepä olisi verratonta saada painatetuksi käyntikorttiin 📚 Olet tainnut lukea Stephen Kingin jos toisenkin. Hieno juttu että esittelet meillekin ❣️ Hyvää uutta viikkoa, kauniita lumisateita ja hiuksia nostattavia kauhukertomuksia Suomen talveen 👻 ⛄️ 💀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A - taas kerran aamun hymyistä! Jos tässä vielä käyntikortti tulisi ajankohtaisesti titteli olisi ehdottomasti tuo tai kakkossijalla Pessoan "Anarkistipankkiiri".
   Raikkaan talvista viikonjatkoa Sinulle lumisateita väistellen:)

   Poista
 2. Tuli nuorempana luettua Kingin kirjoja, mutta ei onnistu enää. Liian kauhupitoista minulle.
  Kauniita talvipäiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli jossain kohtaa Kingin mittainen tauko, ja kyllä nytkin - kuten tämäkin - joka omia yliluonnollisen sietorajoja kolkuttelee, vaikka kuinka olen ao. aiheesta luentosarjankin kuunnellut, välillä epäröittu. King on kertojana kuitenkin sitä luokkaa, että uteliaisuus vei Ulkopuolisessa voiton. Mukavaa viikonjatkoa Sinulle:)

   Poista
 3. Minä en ole useasta yrityksestä huolimatta ole päässyt Kingin makuun. Ei vaan sytytä. Nyt, kun luin arviosi, se oli niin houkuttavasti kirjoitettu, että pistän varaukseen. Lupaan yrittää ja kerron sitten kuinka kävi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä nimenomaisessa Kingissä kiehtoivat erityisesti kansantarinat ja henkilökuvauksen kuten erityisesti Holly Gibneyn ja Ralph Andersonin osuvuus ja herkullisuus.

   Toivottavast et jää ulkopuolelle; mukavaa olisi kuulla aikanaan kuinka kävi. Raikkaan talvista viikon jatketta Sinulle:)

   Poista