torstai 20. joulukuuta 2018

Joulukonsertti: Petrus Schroderus, Psaldo & Tommi Niskala...


Kutsukonsertti Johanneksen kirkossa solistina Petrus Schroderus säestäjänään Akateeminen mieskuoro Psaldo ja urkuri Tommi Niskala.

Eilisenä jouluisena iltana lumen kauniisti peittäessä ja valkaistaessa maan oli mieluisaa ajella virittelemään joulun tunnelmaa ja rauhoittumaan  Helsingin Punavuoressa majesteetillisena kohoavaan,  ruotsalaisen arkkitehdin
Adolf Emil Melanderin suunnittelemaan, 1981 valmistuneeseen, uusgoottilaista tyyliä edustavaan, suomen suurimpaan kivikirkkoon, Johanneksen pyhäkköön.                                               ©Helsingin SeurakuntayhtymäTenoripoliisi, vanhempi konstaapeli Petrus Schroderus tuli suuren yleisön tietoon Suomi 100 -juhlavuoden Finlandia-musiikkivideollaan, joka on kuvattu Koitelinkosken upeissa maisemissa  Oulun poliisilaitoksen haluttua juhlistaa tapahtumaa.

"Klassisen laulun ensiaskeleet Schroderus otti Madetojan Musiikkilukiossa
 v. 1989; opiskeli  sittemmin Aki Alamikkotervon, Anja Garanvölgyin
ja Esko Jurvelinin oppilaana.Hän on opiskellut myös Raimo Sirkiän johdolla. Schroderus palkittiin Lohjan II tenorikilpailuissa 2003 Seppo Ruohosen nimikkopalkinnolla, persoonallisin tenorikyky. Hän on saanut useita stipendejä ja Matti Salmisen, Fanny ja Yrjö Similän, Lehto-säätiön sekä Oulun Osuuspankin apurahat. Petrus Schroderus teki vuonna 2006 huikealla menestyksellä ensimmäisen suuren pääroolinsa Taikahuilun Taminona sekä Kansallisoopperassa että Savonlinnan oopperajuhlilla, jossa hän piti myös oman konsertin." (FinnConcert Oy)


                                                     ©Toni Rasinkangas"Akateeminen mieskuoro Psaldo on vuonna 1996 toimintansa aloittanut akateeminen mieskuoro. Matti Apajalahden johtamassa Psaldossa laulaa paljon entisiä KYL:n ja poikakuoro Cantores Minoresin alumneja, mutta myös muissa kuoroissa ansioituneita laulajia. Psaldon ohjelmisto käsittää sekä perinteistä että modernia mieskuoromusiikkia. Psaldo konsertoi säännöllisesti Suomessa ja ulkomailla sekä osallistuu kuorofestivaaleihin ja kilpailuihin.
Psaldo on palkittu parhaana mieskuorona mm. kansainvälisessä Franz Schubert -kuorokilpailussa Wienissä 2014 ja Harmonie festivaaleilla Limburgissa 2017." (Psaldo)

                                                                  ©PsaldoUrkuri Tommi Niskala toimii kanttorina Kallion seurakunnassa, Helsingissä ja useiden kuorojen johtajana sekä aktiivisena laulajana.

                                                           ©Kallion seurakunta

Joten näillä premisseillä illan odotusarvo oli luonnollisesti varsin korkealla.
Ohjelmistossa olivat Ave Maria, Kolmen kuninkaan marssi, Bereden väg för Herren, Maria durch ein Dornwald ging, Nyt kaukana seimessä, Ave maria,
Oi jouluyö, Oi saavu suuri rauhanjuhla, Mökit nukkuu lumiset, Armas jouluilta, Lapsuutemme joulu, Marian yksinpuhelu tallissa, Jouluvirsi ja Panis Angelicus sekä yhteislauluna  Jouluyö, juhlayö.

Jylhän kirkon tunnelma ja tuoksu, sivulaivoista sammutetut valot pelkällä elävien kynttilöiden valaistuksella, frakkiasuinen kuoro ja upeaääninen tenori,
jonka komean äänen kantavuudesta ei jäänyt pienintäkään epäilystä, ja jonka esiintymisajan ohjelmistosta olisi suonut olevan pidemmän, loivat juhlallisen tunnelman ja houkuttelivat vaihvihkaa aatokset pois arjen hyörinästä todentaen joulun olevan jo ovella ja sisäistivät idean, että antaa joulun tulla; näillä valmisteluilla on riittävän hyvä.

... Maassa rauha, myös ihmisille...

T: 

6 kommenttia:

 1. Kirkkourkuja aina mielellään kuuntelee, kun on kirkossa ja laulajat ovat tässä todella korkeaa tasoa. Johanneksen kirkossa en itse edes ole ollut koskaan, upean näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Musiikki kun yleensä suodattuu korviemme kautta tietoisuuteemme niin kirkkourkumusiikki ikäänkuin ympäröi koko kuulijansa pumpulin lailla.

   Niin syntyjään Stadin friidu kuin syntyjäni -vaan en juuriltani - olenkin, oli tämä myös ensivisiittini itse Johanneksen kirkkoon. Sen kentällä sen sijaan on monet jänskät russarit tullut skrinnailluksi:)

   Poista
 2. Onpa ollut hieno konsertti! Johanneksen kirkko on niin kaunis ulkoa, sisällä en ole käynyt, mutta nyt tekisi mieli mennä johonkin konserttiin siellä.

  Hyvää joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkko ja urut ovat vaikuttava yhdistelmä, tunnelmanluoja.
   Kiitos Katja, ja sitä samaa Sinulle!

   Poista
 3. Oi tuo konsertti on ollut varmasti upeaa kuultavaa! Näin YouTube videon jossa tuo Petrus lauloi poliisipuvussaan kirkossa, ihan mieletön ääni❤️ Me jouduimme tuon pätkän kuuntelemaan yhä uudelleen ja uudelleen niin vaikuttava se oli:) Päästä kuulemaan tuollaisia kappaleita ja vielä tuollaisessa paikassa.. Voi ah:)❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde; se video sai/saa kylmät väreet liikkeelle ja kyllä hän kirkossakin oli uskomaton: kaunis ja kantava ääni, jota olisin kuunnellut mieluusti pidempäänkin:)

   Poista