lauantai 22. joulukuuta 2018

Edgar Allan Poe: "Punaisen surman naamio/The Masque of the Red Death" - ex Libris...


"Punaisen surman naamio", Edgar Allan Poe, Tiberius  Kirjat, 2018, 185 s., suomentanut Eino Kaltimo. Ensimmäisen kerran ilmestynyt Helsingissä, Kustannusosakeyhtiö Kansanvalta 1926.

Edgar Allan Poe  (1809-1849) oli yhdysvaltalainen kirjailija ja runoilija.
Oudot ja yliluonnolliset asiat rakentavat hänen kuuluisia jännitys- ja kauhunovelleitaan." (Kustantaja)
"Jos koskaan on ollut runoilijaa Jumalan armosta, jonka harvinainen lahjakkuus on aiheuttanut ihailua yhtä paljon kuin häntä vainonnut kova onni on herättänyt sääliä, oli sellainen amerikkalainen Edgar Allan Poe. Hänen maineensa ja hänen teostensa levikki kasvavat vuosi vuodelta, mutta sitä seuraa hävettävä tunto siitä, että hänen aikalaisensa tekivät niin vähän hänen hyväkseen, kun hän vielä liikkui heidän keskuudessaan." (Johdanto)

                                                             ©Wikipedia.org

Suomentaja Yrjö Gustafssonista, myös nimimerkkejä Eino Kaltimo ja Yrjö Talma käyttäneestä saat listätietoja vahvennosta klikkaamalla.

"Punaisen surman naamio on goottilainen kertomus prinssi Prosperoksen järjestämistä naamiaisista punaista surmaa paenneille ihmisille.
"Punainen surma" on Poen kuvittelema tauti, joka tappaa puolessa tunnissa. Nimikertomuksen lisäksi kokoelmassa on kuusi muuta kertomusta: nuoren naisen murhan selvittämisestä, kadonneeseen kirjeeseen liittyvästä petoksesta, mesmeristisestä kokeesta, kammottavasta murhasta, vaimon ja tyttären arkusta sekä sovitusta itsemurhasta" (Takakansi)
Teos pitää sisällään luvut: Punaisen surman naamio/The Masque of the Red Death, Marie Rogét'n salaperäinen murha/The mystery of Marie Rogét, 
Varastettu kirje/The Purloined Letter, Totuus Valdemarin tapauksesta/
The Facts in the Case of M. Valdemar, Kielivä sydän/The Tell-Tale Heart, Morella  ja Kohtaus .

Ruhtinas Prosperon ja hänen barbaarisuuden rajoja hipovien päähänpistojensa  lisäksi tutustumme mm. grisetti Marie Rogétin, hajuvesipuodin kauniin myyjättären salaperäiseen katoamiseen ja ratkomme kiristettyjen sukkanauhojen arvoitusta chevalier  C. Auguste Dupinin johdolla, jota myös kunnioitettavan tarkkaavaisuuden ruumiillistumaksi  tituleerataan.

Etsitään kuumeisesti painavasisältöistä kirjettä, jonka myötä joko pysytään vallassa ja vaatimuksissa tahi sorrutaan kömpelösti ja äkkinäisesti.
Perataan runoilijan ja differentiaalilaskennostakin tutkimuksen tehneen ministerin  vs. prefektin ja virkamiesten ajatus- ja toimintamallien välisiä eroavuuksia ja tehokkuutta ynnä tehdään tuttavuutta markiisitar Aphroditen - koko Venetsian ihastuksen - iloisista iloisimman  kanssa...

Teoksen kansikuva 1926:Poen laaja tuotanto on  jäänyt kevyen hipaisun tasolle ja siitä juohtui ensiksi mieliin Korppi. Poen runojen mainitaan olleen aikansa kaviaaria kansalle (Johdanto). Näitä nokkelia ja teräviä kertomuksia poimi  innokkain sormin mielikseen joulunvirittelyn lomaan kuin pieniä pikantteja herkkupaloja runsastarjontaisesta kirjallisesta noutopöydästä makustellakseen yhden kerrallaan.

Kyllähän asia niin on, että tällaisella wanhalla kirjallisuudella on ikioma sijansa lukuharrastajan sydämessä, ja se tuottaa ihan omanlaisensa luokunautinnon.  Poesta ollaan montaa mieltä; yhtä ja ainoaa varmaan siitä, että häntä voi painavista syistä jännitys- ja kauhukirjallisuuden isäksi nimittää.
Mielenkiintoinen, tänä päivänäkin oman paikkansa ja uuden tulemisensa  ansaitseva kirjailija, jonka monivaiheinen elämänpolku tuotti tulokseksi mystispainotteista ja osin synkähköksikin luonnehdittavaa, älyllistä aihepiiriä, mutta kerronnaltaan taattua Poe-laatua.

Talvipäivän seisausta:

6 kommenttia:

 1. Poen seurassa voidaan mainiosti aloittaa pitenevät päivät. Tästä kirjasta en tiennytkään, kiitos arviostasi, nyt sain tämänkin varaukseen. Poe vaatii oman aikansa ja mielentilansa, mutta mainiota luettavaa hänen tuotantonsa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara: olet oikeassa tuon Poen vaatimusten suhteen, lukuvireen on oltava presiis oikea. Lukuhetkiä:)

   Poista
 2. Poe on minullakin jäänyt lukematta. Aikomus kyllä on ollut. Olen vähän pelännyt hänen tuotantoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai, ihmettelin minäkin osaltani tuota Poen jäämistä katveeseen, joten tämä naamio oli tervetullut muistutus hänen laajasta tuotannostaan:)

   Poista
 3. Kiitos esittelystä❤️ Kaviaaria kansalle tosiaan.. Miksiköhän niin usein nämä alojensa suurtaiturit ovat niin vähän arvostettuja eläessään ja sitten vasta kuolemansa jälkeen nousevat kansan tietoisuuteen. Leppoisia lukuhetkiä sinulla jatkossakin! Ihanaa ja Tunnelmallista joulun aikaa💖🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde; hyvä kysymys! Oman aikansa taitureita, - postuumisti. Onkohan se usein tuo edelläkävijän väärinymmärretty osa laajemminkin taiteessa?
   Se on sitten enää yksi yö:)

   Poista