tiistai 11. joulukuuta 2018

Helen Ahpornsiri: Hetkiä luonnon kauneudessa/A year in the wild - See nature through the seasons" - ex Libris...


"Hetkiä luonnon kauneudessa", Helen Ahpornsiri, Tuuma kustannus, 2018, suomennos Arja Pikkupeura, 60 s.

"Helen Ahpornsiri  is an Illustrator based in East Sussex, UK.
All images are made using only real flowers, petals, stems and leaves. 
These are grown or foraged responsibly before being placed in a flower press. After 1-6 weeks of pressing, the flora and foliage is flat and ready to use – preserved in their natural colours, with no paints or dyes. Each piece is then cut and delicately positioned to form detailed illustrations; all brimming with the intricate twists and tangles of plant life." (helenahpornsiri.com/about/)

"Lumoudu luonnon kauneudesta, joka on tehty kukista, lehdistä, varsista ja siemenistä! Taiteilija Helen Ahpornsirin käsissä kasvien osat saavat loikkivien jänisten, ilmassa syöksähtelevien pääskyjen ja liihottavien perhosten hahmon. Teosta lehteillessäsi kasvit näyttävät puhkeavan kukkaan ja linnut nousevan siivilleen. Samalla näet, miten pikkulinnut rakentavat keväisin pesän, pöllö huhuilee kesäyössä, lehdet kellastuvat syksyisin ja siili käpertyy talviunille. Vuodenaikojen ihmeet avautuvat täysin uudella tavalla!" (Takakansi)
Tässä on yksi niistä harvoista kirjoista, jotka päätyivät lukuun lähinnä kansikuvan -jolle yllä oleva ei tee oikeutta - ja tietty osaltaan nimensä perusteella.
Teos on jaettu selkeisiin lukuihin vuodenaikojen mukaan:  mm. kevät pitää sisällään pesänrakennusta, puiden heräämistä, sorsaperhettä sekä perhosia ja kukintaa. Kesä on niityillä ja pelloilla, siipien suihketta ja sirkkojen siritystä ynnä tietysti kukkia ja mehiläisiä. Syksyyn sijoittuvat hirvieläinten kiima, puhalluskukat ja muuttoaika metsäsienineen. Talven alla löytyvät talvihorros, lumimaiseman laulajat ja yössä hiipivä kettu. Lopuksi tekijä taustoittaa työmenetelmiänsä ja teoksen tekotapaansa sekä hyväksi lopuksi löytyy vielä käsitteitä avaava sanasto.
Näiden ankeiden ja suorastaan rumien harmaan eri sävyisten kelien keskellä tämä värimaailma, hienosti tehtyine eläin- ja luontokuvituksineen oli tervetullut muistutus siitä, mitä ihmeitä taas luonto meille kaikkinensa talven mittaan ja etenkin sen alle jäävän tulevan kevään koittaessa tarjoaa.
Oma lukujälki oli kuin kuvan siilillä; muikean hyväntuulinen, näkemästään ja lukemastaan estoitta ja täydesti nauttinut!

Nyt sitten hys-hys, sillä ei ollut kahta epäilystä siitä, jotteiko tämä ihastuttava tietopaketti olisi oitis päätynyt lahjaksi  pukinkonttiimme. Yksinkertaisesti herkästi ja pieteetillä tehty, upea teos; jokainen sivu täynnä silmäiloa lyhyesti, mutta selkeästi ja ytimekkäästi tekstitettynä. Harvinaista herkkua:)

Isosti tervetuloa mukaan lukusille ja vaihtamaan mielipiteitä kansamme taina j; toivottavasti viihdyt mukana matkalla:)

Lumoutuneena:

13 kommenttia:

 1. Onpa kiinnostava kirja, kiitos esittelystä. Juu, ihan hys hys vaan, minäkin taidan lahjoa tällä erään sopivan henkilön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla; ollaan hipihiljaa ja pidetään salaisuus tiukasti meidän tyttöjen kesken:)

   Poista
 2. Kauniita kuvia. Ihana lahjakirja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai, tämä oli todella ilo silmille, sydmelle ja sielulle!

   Poista
 3. Hieno kirja ja bloggaus. Tämä lumeton pimeys on varsin ankeaa. Lumikelestä pidän, liukkaudesta välttämättä en. Hyvä lisä pukinkonttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Kieltenopen kotiblogin Rita A loitse lausumahan:"Oma viehätyksensä on siinäkin kun ihmiset tarpovat harmaassa aamumaisemassa pysäkille ja asemalle ja laahustavat raukeassa transsissa työpaikoilleen. Yritetään muistaa välillä nostaa katse ja ihailla kaunista taivasta." Asennetta & ankeaa on, lumi tulokoon ja siihen saakka katse ylöspäin:)

   Poista
 4. Oi että kuulostaa hyvältä ja taiturimaiselta. 🌿 Luonto on ehtymätön runsaudensarvi kun vaan osaa sen hyödyntää 💚 Ostin viime vuonna jokusen askartelukirjan lahjaksi, yhdessä oli ideoita missä materiaalit olivat luonnosta. Se on tietysti kaukana oikean taiteilijan luomuksista, mutta jossain määrin meistä tumpeloimmatkin voivat tehdä taidetta 😀

  Kaunis kiitos tuosta kun Jokelle lainaat minun sanojani ❤️ Harmaudessakin voi nähdä kauneutta, mutta pitää vaivata aivonystyröitä sen suhteen mitä positiivista on katujen liukkaudessa 😎 Luistelu sitten tietysti asia erikseen ⛸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A; luonto on todella loppumaton aarrearkku, ihmettelyn ja ihastuksen aihe, kunhan kulkee silmät auki, eikä toista sen veroista taitelijaa.

   Ja eipä kestä: olet kyllä sellainen sananiekka, että useammankin kerran olen saanut hymyillä ja pysähtyä näppärien sanankäänteittesi ja oivallustesi äärelle. Tuo luvatta lainattu sitaatti istui niin nappiin Jokken kommentin jatkoksi, etten malttanut plus toteamuksen asenne on niin kohillaan. Luistelemisiin vaan ei liukastelemisiin:)

   Poista
  2. No hyvänen aika kun minun mielestäni sinä olet sananiekkojen kuningatar ja oma suomen kieleni sen kun yksinkertaistuu ulkomaalaisia opettaessa 😀 Huumoria on kyllä, kaipa sillä tulee kielellisiä kieppejä luoneeksi. Tänä aamuna mittari pakkasen puolella. Täytyy varoa lipsumasta ⛸ Sulavaliikkeistä torstaita !

   Poista
  3. Ei pelkästään häpeästä eikä noloudesta, myös mielihyvästäkin voi siis punastua; kiitos uudesta kokemuksesta!
   Lämpimät sanasi kätken sydämeni sopukoihin, josta ne löydän, kun taas oikein tulee lunta tupaan:)

   Poista
 5. Voi, tämä kirja on varmasti varmasti varsinaista väribalsamia joulukuun pimeydestä kärsiville silmille - ja mielelle kans!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana toteuamus: tästä sielun balsamista riitti oivasti koko kroppaan ja jäi vielä jäljellekin:)

   Poista
  2. po. toteamus ... huomenta vaan eli rähmäsilmät poikivat yhdistelmän toteamus ja aamu toteuamukseksi ei ollut tarkoitus luoda uuttaa sanaa(:

   Poista