lauantai 31. maaliskuuta 2018

Ari Räty: "Varjomies" - ex Libris...


"Varjomies", Ari Räty, Kustannusosakeyhtiö Tammi. 2018, 309 s.

Ari Räty  (s.1968) asuu Lappeenrannassa ja on työskennellyt muun muassa veneenrakentajana, laituriyrittäjänä sekä työtoiminnan ohjaajana vankilassa. Hänen esikoisromaaninsa Syyskuun viimeinen oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi 2016."(Kustantaja)

"Moottoritien varressa räjähtää Mersu. Matkustajan paikalta pakenee viime tingassa vaikutusvaltaiseen latvialaiseen rikollisliigaan kuuluva nainen. Rikoskomisario Hagman on hetkeä aiemmin irtisanonut liigan kanssa solmimansa yhteistyösopimuksen. Enää tulli ei tule katsomaan sen tekemisiä sormien läpi. Syrjäisessä vankilassa istuu tuomiotaan mies, joka tunnetaan nimellä Syyskuu. Hän on tappanut palopommilla kauppamatkustajan ja saanut teostaan elinkautisen. Samalle osastolle saapuu vanki, jota Syyskuun käsketään pitää silmällä, sillä Hagman ei halua tämän sotkevan liiketoimiaan. Syyskuu tottelee. Hän tietää, että Hagman on mies jota kukaan ei halua suututtaa." (Takakansi)
Räty aloittaa räväkästi. Hän viruttaa henkilöhahmojaan vankilassa ja pyörityttää huumekuvioissa, - kaksi oleellista seikkaa, jotka henkilökohtaisesti olen päättänyt elämässä jättää väliin. Eivätkä korruptoituneet poliisitkaan mielenmaisemaani istu, muttei tuo näin fiktivisenä  suksiamme ristiin vie. Rikoskomisario Hagmanilla ovat asianmukainen viranhoito ja pimeät businekset,  kuten puurot ja vellit pahemman kerran sekaisin. Pahiksetkin ovat hyviksiä ja päinvastoin ynnä värikkäässä, psykologisesti nokkelasti luodussa henkilögalleriassa taivaltajia riittää: Tony Sonera, mielenkiintoinen persoona Idiootti, Vanha rouva vallankahvassa organisaatioineen ja hänen iäti uskollinen adjutanttinsa Vepsä, Sukeltaja, Autio jne.

-  Kivet liikkuvat toisiaan vasten, helisevät vaimeasti. hiekka niiden alla kihisee
kun vesi kohoaa ja vetäytyy taas. Kellertävänvalkoinen roskainen vaahto kiemurtelee, kuivahtaa, kiemurtelee. Pilvi liukuu hitaasti auringon edestä.
Poika siristää silmiään, kyyristyy hiukan eteenpäin. 
Hän maistaa auringonpaisteesta kohoavan kuumuuden värit: kuumuus on kirkkaanvihreä ja oranssi. Se on kova karamelli ja tahmea tomusokerilla puuteroitu leivos.

Räty on luonut tuuheankepeän dekkarin, jossa  lyhyet luvut henkilörunsauden ja tapahtumarikkauden keskellä toimivat hyvin. Kirjailija on näppärä luonnonkuvausten kautta visioidun tunnelmain luoja. Iloisesti yllättävä seikka, joka ronskiuden ja kursailemattomuuden kontrastina toimii tasapainottavasti edukseen.  Pieni karsiminen ja selkiyttäminen, loppuhionta eivät olisi olleet kokonaisuudelle  pahitteeksi. Summa summarum: näin pääsiäisaikaan luudilla ratsastavan, viuhuvan noitakomppanian korvikkeeksi ihan kiva tuttavuus, sopivasti ytyä ja persoonallista otetta!

-   Miten kauas valosta ihmisen on mahdollista kulkea?

Hyvä kysymys,  mutta minä tyttö se lähden kulkemaan lenkkipoluille valoa kohden, joten

ratevia pyhien jatkoja:

8 kommenttia:

 1. Varjomies on minullakin pinossa odottamassa. Vaihteeksi kotimaista parikin, nyt on meneillään Ata Hautamäen: Rikos ja rakkaus. Välipalana, ohut.

  Kiitos arviosta, ehdin ahmia pääsiäisen pyhinä Varjomiehen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara, kotimaista vaihteeksi täälläkin! Rattoisia lukutuokioita Varjomiehen parissa ja leppoisaa pääsiäisen jatkoa:)

   Poista
 2. Kiitos kirjan hyvästä esittelystä. Kirjailija on minulle ihan uusi tuttavuus, vaikuttaa lukemisen arvoiselta. Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä Anneli, uusi tuttavuus, jonka kanssa kelpasi kättä paiskata minullekin. Jatkukoon pääsiäisesti hyvissä merkeissä:)

   Poista
 3. Kiitos esittelystä, tämäkin kuulosti niin jännältä:) Leppoisaa pääsiäisen aikaa sinne teille♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde, tässä piisasi vauhtia riittämiin, enkä antanut noiden epäelementtien häiritä...
   Mukavaa ja herkullista pyhien jatkoa Sinulle ja läheisillesi:)

   Poista
 4. Mainioita nuo omat kommenttisi kirja-arvion lomassa, kuten tämä "Hän viruttaa henkilöhahmojaan vankilassa ja pyörityttää huumekuvioissa, - kaksi oleellista seikkaa, jotka henkilökohtaisesti olen päättänyt elämässä jättää väliin. " 😀 ja tuo lenkkipolkuhuomio postauksen lopuksi 😀

  Tänään ei mitenkään valoisa ilma ulkona mutta yritän ainakin pysyä erossa huumeista ja poissa vankilasta kun lähden maisemaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää keväistä lämpenemisestä kertovaa aamu-usvaa tarjolla, joka nostatti asteet näin iltapäiväksi + seitsemän pintaan, ja se tietää lähtöä näille mahtikinoksillekin; jumppahuti!

   Jep jotain rotia pitää meilläkin hulivilileideillä olla, joita siis tässä, mutta vain tässä suhteessa kaidan tien kulkijoiksi tituleerattakoon. Muutoin helmat ja hiukset hulmutkoon ja vallaton kevätsydän rinnassa sykkiköön;)

   Poista