tiistai 25. heinäkuuta 2017

Fiskars Village - viikon retkikohde...


Tämä retki, joka jo pitkään - vuosia - on ollut suunnitteilla sai toteuksensa eilispäivänä optimaalisessa, kesäisessä ja pilvipoutaisessa säässä:Vuonna 1649 perustettu Fiskarsin Ruukki  oli Suomen ensimmäisiä rautaruukkeja ja teollisuuden edelläkävijöitä. Nykyään Fiskars Village on ainutlaatuinen ja monipuolinen matkailukohde, jossa design, taide ja käsityö kohtaavat luonnon, historian ja arkkitehtuurin.  Ruukin perusti lyypekkiläinen, alunperin hollantilainen kauppias  Peter Thorwöste.  Ruukin historiasta lisää: Fiskarsmuseum.Kiinnostuksen kohteina olivat lähinnä alueen mahtava puusto ja puiston läpi virtaava Fiskarsinjoki patoineen ja pärskyvine vesineen,  rakennukset kuten vanha osin toimiva paja esineistöineen eli koko historiallinen miljöö ja sen henki, eivät niinkään eri shopit designeineen ja osin tingeltangeleineen.
Suurin nähdyistä tammista oli sitä jykevyysluokkaa, että vaikka yksissä tuumin olisimme puunhalaajiksi heittäytyneet, emme käsivarsia sen ympäri olisi yhteen saaneet. Mutta silitin sen karheaa, elämää nähnyttä runkoa hellästi ja kuiskasin...
Reissun lisäbonukseksi laskettakoon aikamatkailu lapsuus- ja nuoruuskesien vuosiin, sillä kanssakulkijan  perheen kesämökki sijaitsi noissa maisemissa ja vastaavasti  paluumatka puolestaan  ohjautui  omien tuttujen maamerkkien kautta Inkoon ja Porkkalan lävitse.  Mukavalta tuntui, vaan eipähän noita seutuja enää omakseen olisi äkkiseltään tunnistanut; ajat muuttuvat ja me sen myötä:)Antoisa ja upea tapa viettää kesäinen irtiottopäivä ihastellen, ihmetellen ja olostaan nauttien. Noiden tammikujien alla kelpasi käs'käessä jokivartta tepastella, auringon siivilöityessä runsaan lehväistön lävitse sädekimppuina, sorsien narskutellessa joessa ja antaen elämän hymyillä.
Päivänä ja hetkenä, jolloin illusorisesti tuntui, että maailmassa sittenkin
- hetken aikaa - kaikki olisi hyvin...
Sarjasta juuret & siivet:

5 kommenttia:

 1. Oi miten hienolta kuulosti Fiskarssin reissunne, sopivasti nostalgiaa ja tätä päivää.

  Muutama vuosi sitten kävimme mekin siellä ja sehän kehittyy
  Koko ajan, tulee lisää poteva ym. Siellä on Fiskars Wärdshus - ravintola, jossa söimme, siihen liittyy miehen työurasta muistoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...tulee lisää puoteja...

   Tämä tabletti, argh.

   Poista
  2. Kiitos Cara muistojen jakamisesta! Mennyt-oleva-tuleva; kaikki kohtaavat Fiskarsissa.
   Jännä, kuinka vuodet kerryttävät muistojuuria, joiden haarat hauskasti ulottuvat yllättävän laajalle...

   Poista
 2. Meillä on mökki naapurikunnassa, joten Fiskars on lähes jokakesäinen retkikohde. Kaunis ja sopivankokoinen. Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inna Vaara; upea kayntikohde ja todella kaunista aluetta, joka on vaivatonta ottaa haltuun, vanhoine puineen ja tunnelmineen:)

   Poista