lauantai 10. joulukuuta 2016

"Vuoden Luontokuvat 2016" - ex Libris...


"36.  vuosikerta, Vuoden Luontokuvat Kauneimmat luontokuvat - mielenkiintoisia artikkeleita", Kustannus Oy Luonnonkuvaaja / Suomen luonnonvalokuvaajat SLV ry, 2016, 160 s. Toimittajat: Kari Wallgren (vastaava) ja toimituskunta: Timo Saarinen ja Kaija Keskinen.

Kannen kuva: Kaverukset, Petteri Hautamaa:


"36. vuosikerta, Vuoden Luontokuvat 2016 tarjoaa lukuisia kuvia upeista maisemistamme, runsaasta linnustostamme, ja muusta eläimistöstämme sekä monimuotoisen luontomme yksityiskohdista. Artikkelit kertovat luontovalokuvauksen ensi askeleista, kameralla maalaamisesta sekä nisäkäskuvauksesta.
Vuodesta 1981 järjestetyn Vuoden Luontokuva-kilpailun suosio on jatkunut. Kirjassa esitellään palkitut kuvat ja näyttävä katsaus muihin kilpailukuviin.
Koska kyseessä on arvostelulaji, niin tuomareiden esittely on luonnollisesti mukana. Kirja toimii myös itsenäisenä selailuteoksena tarjoten mahdollisuuden nauttia toinen toistaan upeimmista kuvista ja taitavasti taitetuista aukeamista." (Takakansi)

Tämä jokaisen luonnorakastajan asiapitoinen unelmateos  on selkeästi rakennettu ja esittelee eri sarjoissaan mm. Linnut,  joista myös löytyy Vuoden luontokuva 2016 : Kiiruna maailman laidalla, jonka Juha-Pekka Paananen on kuvannut heinäkuun ensimmäisen päivän iltavalossa Saanatunturin laidalla  sekä Kasvit ja sienet, Maisemat, Nisäkkäät, Muut eläimet, Taidetta luonnosta, Luonto ja ihminen sekä Nuoret  ja otoksia Parhaimmistoa jne.  Teoksen alkulehdillä on myös lyhyt esittely kilpailusta englanniksi.


Voittajakuva: Kiiruna maailman laidalla, Juha-Pekka Paananen:


Tästä ei luontokuvateos parane!  Kaunis, tyylikäs  ja hyvin toimitettu teos, joka kestää vuosien saatossa. Sopii mainiosti nautittavaksi joulua odotellessa sielun rauhoitukseksi kuin myös silmäniloksi ja tietoteokseksi arvoisan Joulupukin konttiin kaikille kilteille luonnonystäville ja sen monimuotoisuudesta kiinnostuneille henkilöille. Luontomme tarjoaa runsaasti kauneutta silmille,
jotka sille ovat avoinna. Kuvat puhukoot puolestaan!

Aurinkoiselta aamulenkiltä, timantteina kimmelteleviltä teiltä posket punaisina palanneena,

seesteisin mielin - ihailevin katsein:

12 kommenttia:

 1. Teos on hieno ja kiiruna on voittonsa ansainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat katsottuani samaa mieltä. Saanan avara ja ilmava maisema ja yksinäinen kiirua, luja ja rikkumaton yhteys, jossa katsojan sielu lepää...

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Luonto on avara ja näillä kuvilla oli ottajansa. Mukavaa, kun ilahdutti silmää:)

   Poista
 3. Kuva, josta tuli hyvä mieli, jossa läheisyys lämmittää konkretisoituu:)

  VastaaPoista
 4. Voittajakuva on satumaisen kaunis. Sitä voisi tuijottaa niin kauan että myöhästyy töistä. Suomalaisen sielu lepää ja virkistyy luonnossa samotessa ja luontokuvia katsellessa. Kirjoittamasti loppusanat ovat oikea helmi ! Tai timantti 💎

  VastaaPoista
 5. Timanttiset kiitokset kommentistasi! Nuo luontotilanteet ovat jännän kaksijakoisia: kun katselee tunturin laelta silmänkantamatonta maisemaa tai meren ääreltä aaltoja horisonttiin, tuntee olevansa yksin vaan ei yksinäinen ja pienenepieni sirunen tässä kosmoksessa, mutta myös tuona pienenä sirusena tismalleen omalla, oikealla paikallaan eheänä osasena suurensuurta kokonaisuutta... Rentouttavaa sunnuntaita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä; tuollainen kokemus voi olla sekä suurensuuri, ehkä pelottavakin, tai rauhoittava. Tunteita herättävä.

   Minulla on sinulle blogihaaste, jos satut innostumaan. Ei millään muotoa pakollinen.

   Hyvää sunnuntaita !

   Poista
 6. Kyllä vaan noita molempia ja vapauttavaa tilaa kaikkien tunteiden valtoimenaan virrata, terapiaa jos mikä.

  Jeps & kiitos; tuon hanskan poimin mieluusti:)

  VastaaPoista
 7. Tämä on kyllä ihan must. Ihana lahjakirjakin! <3

  VastaaPoista
 8. Luontokirjat ovat kelpo lahjoja moneen lähtöön ja näissä on se hyvä puoli, jotteivat ne katsomalla kulu eivätkä selaamalla mene vanhoiksi:)

  VastaaPoista