sunnuntai 21. elokuuta 2016

Minna Rytisalo: "Lempi" - ex Libris...


"Lempi", Minna Rytisalo, Gummerus Kustannus Oy, 2016, 234 s.
Kannen suunnittelu: Jenni Noponen.

-  Rappusilla seisova on jähmettynyt aloilleen, koko maailma on, linnut hiljaiset, pihakuusi kuuntelee, mikään ei kasva eikä aalto lyö rantaan juuri sillä hetkellä kun kaikkeus odottaa nytkähtävänsä uuteen asentoon, ja sitten se nytkähtää, ja se on kaiken loppu, ja se on kaiken alku."Minna Rytisalo (s. 1974) on syntynyt Sodankylässä ja asuu Kuusamossa toimien lukion äidinkielenopettajana.

Lempistä:  Lapin sota pyöräyttää ihmisten elämät kuin ruletissa. Viljami joutuu jättämään vastavihityn vaimonsa piikatytön kanssa kaksin kotiin ja lähtemään rintamalle. Kaikkien on uskallettava lähteä, tartuttava tilaisuuteen ja elettävä hetkessä tehtyjen päätösten kanssa. Rakkaus kannattelee, tuhoaa ja muuttuu syyllisyydeksi.

Kansi: Tyylikäs ja sisältöön istuva kansi Jenni Noposen käsialaa.

Tämän helmen, joka muutoin olisi saattanyt jäädä piiloon jokihelmisimpukan kätköön,  poimin Katjan Lumiomena blogista 13.6.2016; suurkiitos Katja:)  
Lempin  hyppysiini saatuani, en malttanut jättää sitä kesken. Tarinan tunnetila jäi ympärille leijumaan ja kietoi vaippaansa pitkäksi aikaa.  Teoksesta on postattu runsaasti, joten lyhyesti ja mieluusti laitan lusikkani tähän herkulliseen keitokseen:
Rytisalon omaleimainen teksti soljuu ja solisee vaivattomaasti ja raikkaasti kuin kirkasvetinen tunturipuro. Teos on  kaunis ja seesteinen lukunautinto.
Ehdotonta kotimaista kärkeä!

"Kuka on Lempi? Mitä on Lempi?"  Kysymykseen ovat vastanneet mm.:
Annika / rakkaudesta kirjoihin,
Elina / Luetttua Elämää,
Henna / Hemulin kirjahylly,
Kaisa Reetta T / Kirjoista ja muista kertomuksista,
riitta k / Kirja vieköön!
Suketus /  Eniten minua kiinnostaa tie 
Villis/ Villasukka kirjahyllyssä


Immersoiva teos joka osui ja upposi. Hyvä Minna Rytisalo: saammehan  jatkoa?

Tyylipuhtaalle esikoiselle ilomielin hattuaan nostaa:

10 kommenttia:

 1. Lempi oli tosiaankin virheetön helmi. Loistava ja täydellinen, taitavasti punottu juoni ja kaunista kerrontaa. Missään ei töksähtänyt niin kuin monesti tekee. Yhdyn suitsutukseesi!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi riitta k, linkitin mainion postauksesi! Täyspainoinen ja täyspäinen teos, jota oli ilo lukea. Loppukesän lämpöä alkavalle viikollesi:)

  VastaaPoista
 3. Kiitos. Varaukseen meni Lempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos luottamuksesta! Kulloinenkin lukukokemus on monen tekijän summa: oma lukuhistoria, vireystaso ja mielentila, joten suosituksia en voi enkä halua antaa. Olisi kiintoisaa, jos lyhyesti kuittaisit tuntemuksesi Lempin luettuasi:)

   Poista
 4. Onpa ihanaa, että poimit tämän kirjavinkin blogistani. Lempi on koko kirjasyksyn parhaimmistoa: kaunis ja väkevä, romaani joka jää mieleen ja sieluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimaista luen vähemmän, mutta pyrin aina parin tutun lisäksi sesongissaan poimimaan muutaman esikoisen ja olen iloinen, että valinta - kiitos Sinun - osui juuri Lempiin:)

   Poista
 5. Tämän romaanin aion ehdottomasti lukea. Postauksesi vahvisti tunnetta entisestään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ojennan kyllä Katjalta saamani viestikapulan mieluusti eteenpäin Sinulle kepeästi maaliin vietäväksi... Toivottavasti tykästyt:)

   Poista
 6. Rytisalon Lempi kyllä kuuluu tämän kirjavuoteni kotimaiseen kärkeen, ehdottomasti. Huikeaa kerrontaa! <3

  VastaaPoista
 7. Kiitos Kaisa Reetta; näin iloisesti on asia. Tyylipuhdas esikoinen, jolle toivottavasti jatkoa seuraa:)

  VastaaPoista