lauantai 13. elokuuta 2016

Care Santos: Suklaan maku / Desig de xocolata" - ex Libris...

"Suklaan maku", Care Santos, S&S - Schildts & Söderströms, 2016, 412 s., suomentanut
 Anu Partanen. Kannen suunnittelu ja kuvitus: Satu Kontinen / Satukala.
"Barcelonalainen Care Santos  (s.1970) on Katalonian eturivin kirjailijoita. Ramon Llull -kirjallisuuspalkinnon voittanut Suklaan maku on hänen ensimmäinen suomennettu romaaninsa. (Lievelehti)"Romaani alkaa kun ikivanha posliininen kaakaokannu särkyy. Mitä tarinoita vanha esine on kuljettanut mukanaan?
1900-luku. Sara on itsenäinen ja itsepäinen nainen. Intohimo on aina ohjannut häntä elämässä, mutta vuosien jälkeen juuri se uhkaa särkeä onnen tasapainon.
1800-luku. Aurora on orpo ja riippuvainen muiden hyvyydestä, Hänestä kasvaa vaatimaton ja nöyrä palvelustyttö, joka luottaa ihmisiin, vaikka aina siihen ei olisi syytäkään.
1700-luku. Marianna on taitava ja kekseliäs nuori nainen, mutta hän ei ole vapaa tekemään mitä haluaa. Lisäksi Mariannalla on salaisuus,  joka paljastuessaan tuhoaisi hänen elämänsä. (Takakansi)

Tämä teos tarjoaa kaksi ensikertakokemusta: alkuperäiskielenä katalaani ja pääosassa Sèvres-posliininen kaakaokannu!! Lisäksi käydään historiallisella aikamatkalla Barcelonassa ja tutustutaan suklaan valmistustekniikkaan koneellistumisine ja kiltajärjestelmine päivineen. Naiskuva ja naisen asema ovat kokeneet suuria muutoksia aikojen saatossa - vaikka perillä ei tasa-arvossa olla vieläkään - näitäkiin teemoja Santos kuljettaa sivuillaan.

- Eikä elämässä ollut alkusoittoja tai intermezzoja, ei orkesteria, joka olisi yhtäkkiä ruvennut metelöimään varoittaakseen ihmisiä siitä, mikä oli tulossa. Kaikki elämässä alkaa itsestään ja päättyy milloin huvittaa. Jollei siihen ole valmistautunut, ikävä juttu, mutta minkä sille voi.
Niinpä: yhtä suurta ensi-iltaahan elon näyttämölavalla ilman kenraalia vietämme...

- Muistoilla ei rikastu, mutta ne ovat meidän arvokkain aarteemme. Joskus kannattaa maksaa jostakin vain saadakseen kauniin muiston. Sääli, ettei muistoja voi myydä, koska silloin olisin jo rikas. On ihmisiä, jotka ovat valmiita mihin tahansa vaihtaakseen muistonsa toisenlaisiin.
Minä en, entä Sinä?
 
- Hän tiesi, että elämässä jokainen päätös merkitsi ainakin viidestäkymmenestä vaihtoehdosta luopumista, mutta hän oli vielä nuori, myöhemminkin ehtisi. Vasta kun oppii olemaan ajattelematta mitä jättää tienvarteen, voi sanoa oppineensa elämään.

Kaunis, lempeä ja soma historiallisia elementtejä sisältävä kertomus, jonka punaisena lankana on ilman vispilää käsistä toisiin kolmella eri vuosisadalla kulkeutuva kaakaokannu taustoitettuna kolmen omistajattaren elonkohtaloilla.Tällaiselle suklaalurjukselle teos oli paitsi immersoiva lukurupeama, yhtä pitkää Golgatan suoraa tryffeleine, turroneinen ja muine vastustamattomine suussasulavuuksineen.

Kaakaosta: Paratiisin pilvestä puserrettua mehua? Yksisiipisen kerubin siipiuutetta! 
Tässäpä  oivaa osviittaa kuinka elegantisti viritellä kiitokset illan ehtoisalle emannälle...

Tarina tarjoaa suloisen suklaan ja kaakaon maut, jotka vievät kielen mennessään. Teos puolestaan vie mielen mennessään. Santos taitaa tarinankiehnäyksen jalon taidon ja henkilöhahmojensa piirron höyhenenkevein sipaisuin sekä kuljettaa lukijaansa aitiopaikoilla eri oopperoiden musiikin tahdissa herpaantumattomalla otteella kannesta kanteen. Satu Kontisen romanttinen, tarttumaan kutsuva kansi ja ulkoasu vastaavat sisällön antia!

- Esineiden sisällä elää tarinoita, ja ääniä jotka kertovat niistä. Joskus kun kosketan tätä valkoposkista kaakaokannua tuntuu kuin kuulisin ne.  
Kun katselen vitriinissä majailevaa tanskalaista. K.P.M.:n  käsinmaalattua ruusukuviosta kahviserviisiä kookkainen kahvikannuineen tai silitän kultareunaisten kuppien pintaa, joista pikkutyttönä sain Mummilassa maistaa ihka ensimmäisen kahvitilkkaseni,  kuulen selvästi suvun naisten monen polven takaa suputtavan salaisuuksia  korvaani...

Marjatta Mentula tervetuloa! Mukavaa, kun tulit mukaan kirjallisille poluille mielipiteiden vaihtoon.

Suklaata ja kaakaota on makustellut myös: Mai/Kirjasähkökäyrä

Makoisaa viikonloppua:11 kommenttia:

 1. Sinäkin ehdit tämän jo lukea, minulla vielä odottaa... Suklaafriikkinä sitten houkutuksia piisaa :) Odotan innolla!

  PS
  Kirjastosta löytyy enemmänkin Santosta espanjaksi - vink, vink!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista ja vink,vinkistä; molemmat ilahduttavat:) Makeisista suslaati on ehdoton numero uno, joten tässä meillä on - miten sen nyt ottaa - joko painajainen tai toiveuni...

  VastaaPoista
 3. Ei tämä ole painajainen, vaan suklainen nautinto herkkusuille ja kirjallinen nautinto heille, jotka pitävät historian havinasta :)

  VastaaPoista
 4. Mai, kyllä vaan: teos suli suussa, kiehtova yhdistelmä kaunista kerrontaa ja mielenkiintoista historiaa hyvässä balanssissa. So what, että kansien kopsahdettua kiinni, suklaata kului tuplaten:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai:) Jos paheiden summa on vakio. kuten väitetään, niin minäpä en laula suihkussa, joten nam-nam. Muut namit eivät houkuttele, mutta tuo suklaa on herkkuhetkien kunkku...

   Poista
 5. Onhan tuolla niin ihana ja herkullinen nimi, että pakko varmaan nauttia pikimmiten. :)
  Kiitos taas hyvästä kirjavinkistä. Kun vain ehtisi kaikkiin tarttua.

  VastaaPoista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Herkullinen nimi ja tarina: kevytlukuinen vaan ei -laatuinen suklaan- ja kaakaon- sekä historianystävän kesäkirja. Kiitos kommentistasi, jonka tupletin poistin ja kaunista elokuista viikkoa:)

  VastaaPoista
 8. Kuule Takkutukka, minulla on probleemi. Aloin lukea Suklaan makua, mutta en taida pystyä jatkamaan - se on aivan banaali! Onko mun päässä vikaa vai väärä hetki. Ehkä hyllytän vähäksi aikaa...

  VastaaPoista
 9. Äläs nyt riitta k, ei hätiä mitiä:)

  Sinun kohdallasi asetan panokseni epäsuotuisalle mielentilalle! Kotvasen luettuani aloin itsekin empiä saman kysymyksen äärellä, kun ei ole ominta genreä, mutta sattumalta kepeys oli otollinen tuolloiseen yliviritteisen urvahtaneeseen lukuvireeseen/sen puutteeseen puutteeseen. Ja niinhän se menee: jos teos ei anna eikä herätä mitään, kannet kiinni, pois silmistä ja uutta kehiin:)

  VastaaPoista