maanantai 4. heinäkuuta 2016

Seppo Vuokko: "Latva pilviä piirtää" - ex Libris...


"Latva pilviä piirtää, Seppo Vuokko, Maahenki Oy, 2016, 264 s. Kuvat: Pääkuvaaja Jorma Peiponen, lisäksi: Kurt Fagerstedt, Ilkka Kumpunen ja Juha Valste. Ulkoasu ja kuvankäsittely: Ilkka Kumpunen.


"Seppo Vuokko (s. 1946) on suomalainen filosofian maisteri, kasvitieteilijä ja luontotoimittaja. Hän kuului radion Luontilta-ohjelman alkuperäiseen asiantuntijaraatiin, joka vastasi kansalaisten kysymyksiin 32  vuoden ajan, vuoteen 2007 asti. Vuonna 2015 Vuokko sai Vuoden metsäteko-elämäntyöpalkinnon Metsänhoitajaliitolta Hän asuu Savitaipaleella." (Wikipedia)

"Mikä on puu? Kuinka monta puulajia Suomessa ja maailmassa on? Milloin syntyivät ensimmäiset puut? Miten puu puolustautuu? Miten puu viestii? Latva pilviä piirtää on tietokirja puusta, metsän perusyksiköstä. Metsä antaa ihmiselle lämpöä, ruokaa, suojaa ja mielen virkistystä. Jotta voisimme todella ymmärtää metsää, meidän on tiedettävä, mistä yksittäinen puu koostuu ja mitä tässä elävässä olennossa tapahtuu vuoden kierron ja vuosikymmenten aikana." (Kustantaja)

-  Puut tai niiden puuttuminen antavat maisemalle ilmeen. Puut ovat muovanneet maisemaa jo
400 miljoonan vuoden ajan, ja muu elämä on kehittynyt suurelta osin metsien suojassa ja metsien ehdoilla. Ensimmäiset puut olivat liekojen, kortteiden ja saniaisten sukulaisia. Vasta havupuiden ja kukkakasvien kehittyminen avasi kuivatkin maat puiden kasvupaikoiksi.

Tämä varsin asiapitoinen ja taidokkain, silmiä hivelevin valokuvin varustettu teos on jaettu selkeisiin lukuihin: Polku puiden maailmaan, Mikä on puu?, Puu rakentuu soluista, Vettä, hiilidioksidia ja aurinkoa, Ravinnon otto ja kuljetus, Puun tiedonvälitys - missä ovat aivot ja sydän?, Kukat ja hedelmät, Monta puuta on metsä, Verkostoitunut metsäluonto, Puut ihmisen taloudessa ja Valikoima kirjallisuutta.

- Yksittäinenkin puu voi antaa suojaa ja rauhoittaa mieltä, mutta puiden merkitys kasvaa olennaisesti, kun ne muodostavat metsän. Puu ja metsä ovat toisistaan erottamattomia käsitteitä, saman asian kaksi eri puolta: metsä on puiden muodostama kokonaisuus, ja puu on metsän osa.

Mitä puut ja metsät Sinulle merkitsevät? Minulle kulku metsäpoluilla on sujahdus luontoäidin takuulämpimään syliin, suojavaan, tervehdyttävään, lohduttavaan sekä voimia ja perspektiiviä antavaan. Siksipä tämä maallikollekin aukeava ja miellyttävä lukuinen teos oli kiintoisaa, tietoa lisäävää, ajatuksia poikivaa ja hauskaa luettavaa. Taidokkaiden valokuvien ääreen unhettui viivytellen pysähtymään ja ihastelemaan. On myös joka luonnonystävälle mitä parhain lahjakirja!


Motto: 
Terve veljeni koivu! Kaikki koivut ja maa!
Hulluudesta ei toivu/puita ken rakastaa.
(Jaakko Haavio, Ikikevät 1947)

Grau, grau ist alle Theorie.
Und grün das Lebens goldner Baum.
(Goethe, Faust)

Rita A / http://ritamentor.blogspot.fi/! Ollos lämpimästi tervetullut mukaan kirjallisille ja muille poluille kanssani:) 

Näissä merkeissä olkoon meillä kykyä havainnoida ja toisistaan erottaa sekä yksittäiset puut että metsä niiden kotina:)

Terve metsä:

4 kommenttia:

 1. Isot kiitokset vinkistä, tämä kirja on hankittava.

  VastaaPoista
 2. Eipä kestä: olkoon iloksi ja hyödyksi! Mukavia, vaan ei puisevia lukuhetkiä, joiden myötä juuremme pysykööt tukevasti maassa ja omatkin latvamme uljaasti pilviä piirtäkööt:)

  VastaaPoista
 3. Oi, rakastan puita, joten tämä kirja on etsittävä joku päivä lukuun. Kiitos, Takkutukka! <3

  VastaaPoista
 4. Puissa nyt vaan on jotain kiehtovaa ja tasapainoittavaa... Jo silkasta teoksen ensiselaamisesta tuli hyvä mieli, mikä kertonee paljon. Kommentistasi ilahduin ja pilviä piirtelevää kesänjatkoa Sinulle toivotan:)

  VastaaPoista