perjantai 15. heinäkuuta 2016

Risto Mikkola: "Koko vuoden grillauskirja" - ex Libris..."Koko vuoden grillauskirja", Risto Mikkola, kuvat: Roni Lehti, Readme.fi,  2016,
315 s. Ulkoasu Satu Kontinen.

"Keittiömestari  Risto "Ripe" Mikkola on monissa liemissä keitetty kokki, joka on huhkinut hellan ääressä kymmenissä keittiöissä eri puolilla maailmaa. MasterChef Suomi - kisan tuomarinakin kaikelle kansalle tutuksi tullut Ripe on myös tulisieluinen grillaaja, joka ei malta pysyä poissa grillin äärestä talvipakkasillakaan. Ja miksi pysyisikään, sillä sen verran rennolla meiningillä valmistuvat hiilten hehkussa niin äijämäiset liharuuat kuin kevyemmätkin herkut. Musan soidessa, grillipihdit toisessa ja viinilasi toisessa kädessä grillaillen


Grillaus elää muiden ruokatrendien mukana. Makkaran käryä useammin kotigrilleistä nousevat nyt ilmoille etnisistä ravintoloista, aitoamerikkalaisesta barbecue-perinteestä ja ruokarekkojen streetfood-antimista tutut aromit. Uusin eväin kohti hehkuvinta grillikautta suunnataan myös tässä teoksessa, jonka sivuilla tirisevät mehevät klassikot sekä uudet, savunmakuiset grilliherkut. Lue ja nauti vuoden kuumin ruokakirja kylmän juoman kera."  (Readme.fi)

Tätä teosta ei syyttä suotta ole tituleerattu grillaajan raamatuksi, joka pystyvällekin kokkaajalle/maestrolle tarjoaa uusia vinkkejä ja kikkoja, makuyhdistelmiä ja reseptejä vielä herkullisemman tuoksuryppään ja ateriakokonaisuuden aikaansaannin varmistamiseksi.

Sytytyssanoista: Parhaimmillaan grillaaminen on rauhallista ja oivaltavaa tekemistä,
 jossa kokenutkin grillaaja oppii aina jotain uutta. Ensimmäinen askel opintiellä on muistaa, että grillatessa maltti on valttia. Liika kiire grillin äärellä johtaa vain pinnalta palaneisiin ja sisältä raakoihin ruokiin, joilla ei grillimestarin mainetta hankita, vaikka pihassa olisi kylän komein grilli. Ylipäätään grillaaminen ei ole laitteista kiinni, vaan kelpo grilli syntyy vaikka rautaritilästä ja kasasta tiiliä.

10 käskyä. Mikkola aloittaa teoksensa jakamalla kymmenen käskyä, kuten hyvän gurun kuuluukin. Lyhyesti: sulje kansi, puhdista, esivalmistele, kauden kasvikset, laadukkaat puuhiilet,  piippusytytin,  jätä tilaa,  pyyhi marinadit, ryöppää kasvikset, nauti!
Tämä kaunisasuinen teos on jaettu selkeisiin lukuihin. Grillaa: kasvis, merenelävä, lintu, liha, pizza ja herkku sekä lisäksi ominaan mainio nippu vinkkejä työvälineistä, metodeista ja rubeista, kuivamausteseoksista.


Mustaksi grillatuista tirisevistä makkaranpötköistä sen enempää kuin makuhermoja kutkuttelemattomasta mustastamakkarastakaan, jolle ei oma  sen enempää kuin koissutriommekaan sielu  Mansen vuosina lämmennyt eikä auennut, ei ole kokemusta kuin ei juuri yleensäkään grillimakkaroista.  Nuotiomakkara on tietty ihan eri juttu ja oma lukunsa:)  Perhekunnan miesväki on omistuksenhaluisesti  parillojen ja grillipihtien varsissa tukevasti kiinni, lihaosaston ohessa aina sesongin kasviskori käsivarrella, - eikä toisataiseksi tuloksetta.  Niin ja se kuulemma  inspiraatiota siivittävä punaviinilasi käden ulottuvilla....

Grillimestariksi ei siis tulla kilpavarustelumentaliteetilla turboahdetuin monitoimimonsterein,
vaan rakkaudesta - maltillisesta sellaisesta - itse asiaan. Grillaaminen on myös vahva sosiaalinen tapahtuma ja aistien ateriaalle myötämieliseksi virittelytuokio. Hyvä ruoka tuoreista raaka-aineista on paitsi yksi terveyden ja hyvänolon peruspilareista myös yksi näistä pienistä suurista elämän nautinnoista. Teoksen silkka ulkoasu ilahduttaa silmää ja houkuttelee noviisinkin tarttumaan toimeen ollen myös varteenotettava ja  oiva lahja- ja tuliaiskirja!  Varmemmaksi vakuudeksi todettakoon, että Vaari grillivastaavan ominaisuudessa on yllä olevan lukenut ja todeksi todennut.
Ota, lue ja nauti, - mutta ehdottomasti vain kylläisenä, täpötäydellä massulla!

Grillaillaan & chillaillaan:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti