lauantai 4. heinäkuuta 2015

"On ilo juoda teetä kanssasi" - ex Libris...

"On ilo juoda teetä kanssasi / La felicitad es un té contigo", Mamen Sánchez, Bazar, 2015, 305 s., suomentanut Satu Ekman.


On ilo juoda teetä kanssasi" Mamen Sánchez (s. 1972, Valencia) on opiskellut kirjastotiedettä ja informatiikkaa Madridin yliopistossa, Ranskan kirjallisuutta Sorbonnen yliopistossa Pariisisssa ja Englannin kirjallisuutta Oxfordissa. Hän on työskennellyt ¡Hola!-lehden apulaispäätoimittajana Espanjassa sekä saman lehden päätoimittajana Meksikossa. Mamen Sánchez on yksi Espanjan eniten myyviä kirjailijoita. Hän on julkaissut lastenkirjoja sekä kolme muuta romaania. Hän asuu Madridissa aviomiehensä ja viiden lapsensa kanssa." (Kirja lievelehti)

" Hyvän mielen seikkailu vie lukijan Espanjaan, jossa komisario Manchego saa tutkittavakseen Atticus Craftsmanin katoamiseen liittyvän tapauksen.
Madridissa toimiva Librarte-kirjallisuuslehti päätetään lakkauttaa, ja henkilökunnan irtisanominen ja toimiston sulkeminen jäävät nuoren Atticus Craftsmanin vastuulle. Mutta lehden hurmaavat työntekijät Berta, Soleá, María, Asunción ja Gabriela eivät niin vaan lakkauttamiseen suostu. Persoonalliset naiset keittävät kokoon suunnitelman työpaikkansa pelastamiseksi. Ja minkälaisen suunnitelman! Ainakin siihen liittyvät kuuma Granada, espanjalaiset kitarat sekä runoilija Federico García Lorca. Vai liittyvätkö sittenkään? Ja mitä tekemistä Atticus Craftsmanin katoamisella on tämän kaiken kanssa?" (Kirjan takakansi)

Vaikka tee ei vannoutuneena kahvikissana kuulu omiin favoriittijuomiin, niin espanjalaista kirjallisuutta on aina ilo lukea. Alkutuntuma tästä hilpeästä kohelluksesta oli, jotta no huh-huh, mutta kuinka ollakaan tämä passelisti kaheli viihdestoori oli hervottomaan helteeseen nappivalinta. Librarten señorat ja señoritat juonivat, suputtelevat  rakkauksistaan, pitävät tiivisti yhtä ja tekevät töitäkin siinä sivussa. Engelsmanni Atticus saa kuumaa kyytiä joutuessaan eli päästessään houkutuslinnuksi valitun Soléan kotiseutuville serkuspaljouden ja isoäiti Remedioksen hoteisiin flamencon kuumiin kitarasointuihin ja kenkäinkopinoihin; eikä mikään sen jälkeen ole kuin ennen. Aristokraatti- isä Marlow ja Kentin kreivikunnan Freudfriikki Moira-vaimonsa törmäävät myös  aivan uusiin ulottuvuuksiin ja iloisesti yllättäviin jo kadotetuiksi luulemiinsa  rakkauden öihin tapahtumain tuoksinnassa. Tarinasta löytyy toki - katoamistapauksesta kun sentään on kyse - köpelö ja jörö konstaapeli Alonso Jandalillokin, hellyydenkipeä miehenköriläs, joka haluaa itseään kutsuttavan Manchegoksi saadakseen näin häivähdyksen Don Quijoten Manchalaisen urotekojen kuolemattomuudesta. Pahiksen viittaa kantaa harteillaan häijyläinen, Marían sivalteleva rakastaja ja naistennaurattaja César Barbosa alias lukkoseppä Lucas...Kumma kyllä tämä keitos pysyy padassaan, siivosti kansien välissä ja onnistuu hauskuuttamaan helteen liuottamia aivonystyröitä nostaen hymynhäiveitä  huulille. Mitä kelvollisinta, hienoisesti hyvällä tavalla vanhanaikaista ja ehdottomasti mielihyväistä kesäluettavaa laiturille, riippukeinuun, kannonnokkaan ja koivunsiimekseen tai ihan kotisohvalle!

+26,4 °C:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti