lauantai 28. helmikuuta 2015

Summa summarum - mitä reissusta käteen jäi... Plussapuolelleykkössijalle asettui meri,  meri  ja  meri; tuo rakas ja rannaton ystävä! Tuo tuoksuva, alati vaihteleva  elementti  maininkeineen, kuohuineen ja kohinoineen, liitelevine, uljaine ja majesteettisine merilokkeineen sekä satamasta iloisesti puksuttavine pienine kalastajaveneineen. Kuin on laita nuotiotulen, etenkin  tervassellaisen, virtaavan joen  tai  Lapin pienen solisevan (taimen-) puron äärellä: silmä ei väsy… Toisekseen askellettuja kilometrejä kertyi kunnioitettava määrä ja niiden myötä yleiskunto koheni selkeästi. Kaikkien osattujen kielten taito tuli putsatuksi ruosteesta ja etenkin espanjan ymmärtäminen ja puheen tuottaminen  kehittyivät  pitkin harppauksin  sanavaraston mainioiden lukuilmojen ansiosta  yli tuplaannuttua, mikä kaikki tuotti suurta iloa ja poiki arvokasta tilannekomiikkaa.
Kotikaupunkihan tämä jos mikä, kodin ollessa  kuitenkin  itselleni  mielentila ei paikka, ystävälliset puertolaiset, portuenses,  kohdatut vanhan tuttavuudet ja mielenkiintoiset elämänpolkujen risteämät uusien ihmisten kanssa antoivat oman  panoksensa voimavarastoon, johon ne tiivisti talletin. Mustarastaan huilun alkanut aamukonsertti loi toivoa ja antoi uskoa kevään vielä joskus koittavan, muchisimas  gracias mirlos-ystäväisemme!


Miinuspuolen  ykköspaikan  haastamaton  haltija on:  keli, keli, tuo surkea ja kinkkinen keli!  Talven tunnussanat  niin  paikallisten kuin meidän matkailijoidenkin suusta  kuuluvat:  frio – kylmää, vientos – tuulista ja lluvias – sadetta. Yksiselitteisen tylyä ja kylmää  kyytiä  joulukuun  normaaliuden  jälkeen  koko tämä vuosi. Näin ollen ihonhoidollinen terveystavoite jäi haaveeksi. Kuukauden rasittanut megaluokan flunssa, joka raivoisimmillaan jumitti  meidät   pedin  pohjille, verotti oman osansa. Tasapuolisesti yskivät, köhisivät ja tuhisivat täällä kaikki. Apteekit olivatkin ainoat puodit, joissa asiakkaita tungeksi jonoiksi asti ja kassa kilisi iloisesti. Myös pesuloiden koneet hyrräsivät urakalla.
Kuriositeetin vuoksi todettakoon, että sesongin ehdoton muotivaate oli viininpunainen toppatakki ja niiden loputtua   –liivi, kun vasta joku vuosi sitten täältä ei ihan ens’hätään  löytynyt  niin minkään sorttista fliissiä tai paksumpaa collaria. Turistit, joilla ei omasta takaa ollut toppaa tai tikkiä matkassa, tyhjensivät kiitettävällä innolla rättikauppiaiden vanhatkin varastot siltä osin. Onnenkantamoiseksi luen, että viimehipassa heitimme laukkuun kunnon Goretxit.  Siis,  etteikö  intuitioonsa  kannata luottaa??
Yhteisöllisyys, solidaarisuus ja herkässä olevat, silmiin asti ulottuvat hymyt ovat avainasiat. Lapsoset eivät ole pelkkiä häiriötekijöitä tai kustannuseriä, eivätkä eläkeläiset loisivia sosiaalipummeja, saippuatehtaille valmiita, vaan kaikista pidetään huolta, ketään ei jätetä! Köyhyys- ja syrjäytymisprosentti nakuttaa hurjat 30, mutta sen mikä elintasossa ehkä meikäläisittäin arvioiden menetetäänkin, korvaa kirkkaasti elämänlaadun  ja  –tyytyväisyyden, myös työsellaisen, huimasti  korkeampi aste. Jälkimmäistä olen aina henkilökohtaisesti  jäljittänyt ja perännyt, sen puolesta edelleenkin liputan…


Kaiken kaikkiaan tämän haasteellisen, mutta mielenkiintoisen talvehtimisen tase jää  ilman muuta positiiviseksi!! Tyytyväisenä, montaa kokemusta rikkaampina ja kaikista niistä kiitollisina, haikeina ja lisäperspektiiviä saaneina on hyvä palata  takaisin . Pikapuoliin kaihokierrokselta Rakkaiden rutistusrundille


rientää:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti