maanantai 30. kesäkuuta 2014

"Varoitus tukalasta helteestä" - ex Libris...

"Varoitus tukalasta helteestä / Instructions for a Heathwave (2013) ",  Maggie O'Farrell,
Schildts & Söderströms, 2014, 286 s., suomentanut Maija Kauhanen. Kansi: Nina Leino.


9789515234117Maggie O'Farrell (s. 1972)  Pohjois-Iralnnissa, varttui Walesissa ja Skotlannissa, ja asuu nykyään perheineen Edinburghissa. Useille kielille käännetty, kriitikoiden ylistämä ja uskollisen lukijakunnan seuraama O'Farrell on kirjoittanut kuusi romaania, joista ensimmäinen suomennettu Käsi jota kerran pitelin ilmestyi vuonna 2013.(Takalievelehti)

"Heinäkuussa Lontoo on helleaallon lamauttama. Sadetta ei ole kuulunut kuukausiin, kirvat ovat vallanneet puutarhat, vettä säännöstellään. Vuosi on 1976. Robert Riordan kertoo vaimolleen Grettalle piipahtavansa ulkona ostamassa sanomalehden.
 Robert Riordan ei palaa aamuostoksiltaan.

Tapahtuma kerää  Grettan lapset saman katon alle, takaisin kotiin - kaksi toisistaan vieraantunutta siskoa ja yhden veljen, joka taiteilee avioeron partaalla. Heistä jokaisella on omat aavistuksensa isän katoamisesta. Mutta etsiessään isäänsä he joutuvatkin kohtaamaan itsensä." (Takakansi)

Mukavalukuinen kertomus ja minulle  uusi tuttavuus tämä O'Farrell, joka suoltaa pirteän pilkuntarkkaa ja pelkistettyä piirtoa. Jo teoksen  aurinkoinen kansi ja silkka nimikin istuvat ilkikurisesti tähän savenharmaaseen taivaaseen ja jatkuvaan sateenropinaan!

Jokaisessa perheessä on ikiomat luutuneet asenteensa ja jämähtäneet toimintamallinsa. Perheenjäsenten roolit muodotuvat monasti kohtuullisen ja yllättävänkin pysyviksi, eikä niistä rutiineista juurikaan suuremmin revetä kuin jonkun odottamattoman ja elämää suuremman edessä. Tämä  vähintäinkin puolitotuus aikaansaa lukiessa omakohtaista  hilpeähköä tuttuuden tuntemusta ja hienoista vaivautuneisuutta...

Riordanin perhekunnan yksilöiden luonteet ja persoonat ovat ominaispiirteiltään onnistuneita ja lämmöllä ikäänkuin  ulkopäin tarkasteltuina tarjoiltuja. Etenkin Aoife, tämä lukutaidoton käsivarsiaan muistilehtiönä käyttävä, pirtsakka pahnanpohjimmainen rimpula herättää herättää hilpeyttä ja kerää kaikki sympatiat. Positiivisesti soma sepitelmä!

Varotusta vartoillessa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti