tiistai 3. kesäkuuta 2014

"Poika nimeltä Kuukivi" - ex Libris...

"Poika nimeltä Kuukivi", Sjón, Like 2014, 152 s., suomentanut Tuomas Kauko.


"Sjón, s. 1962,  on islantilainen kirjailija, jonka kirjoja julkaistaan 20 maassa. Hän kirjoittaa myyttisiä kertomuksia, päältä katsottuna minimalistisia, mutta sisällöltään rikkaita. Hänen runonsa ovat tulleet tutuiksi Björkin hitteinä." (Lievelehti)  Kirja voitti Islannin kansallisen kirjallisuuspalkinnon ja vuoden kirja tittelin 2014.

"Katla-tulivuoren purkaus valaisee yötaivaan, maailmassa riehuu suuri sota ja Reykjavikissa espanjantauti, mutta Máni Steinille todellisuus on kuin elokuvan kulissi, suuri laitakatu, joka houkuttelee salaisiin seikkailuihin."
(Teoksen takakansi)

"Maahan polvistuneen pojan edessä seisoo mies, joka ärähtää hiljaa. Selkä kalliota vasten mies näyttää siltä kuin olisi kasvanut yhteen varjonsa kanssa ja kiinni kiveen. Mies ärähtää uudelleen, nyt kovaäänisemmin
ja raivokkaammin ja heiluttaa lanteitaan niin että paisunut elin luiskahtellee pojan suussa."

 Näin ammutaan teoksen startti, räväkkä lahtölaukaus!

"Laineiden loiske. Kesänvaalea valo. On laskuveden aika. Pikkulinnut hypähtelevät vedenrajassa nokkien toimeliaasti hyönteisiä. Hän seisoo pietaryrttitasanteella rantatörmän alla ja varoo säikäyttämästä niitä. Aurinko säihkyy aalloilla, jotka vaahtoavat punaruskeina törmätessään rantaan ja kiertyessään itsensä päälle."

Kirjailija osoittaa kykynsä siirtyä vaivattomasti kaarisiltaa pitkin realismista runouteen!

Eksistenssikysymyksiä, historiallisia tapahtumia ja Peter Pan - syndroomaa , sillä Máni Stein on 27-vuotiaana edelleen Best Boy ; kaikki tämä kauniisti kansiensa välissä pysyvänä pienimuotoisena, mutta runsaskerroksisena kertomuksena. Kuulaankepeänä  kuin raikas syysaamu. Mustavalkoiset, pikkuruiset valokuvat ovat onnistunut detalji.

Saagaa ja sadunomaisuutta:

2 kommenttia:

  1. Aivan uskomattoman vahva teos, mystiikkaa, fantasiaa, karua kerrontaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vahva on tästä tosiaan oiva adjektiivi, sillä kun kirjan luettuaan sulki, oli tarpeen hetken verran vain olla ihan hiljaa... Kaunista kerrontaa!

      Poista