maanantai 16. kesäkuuta 2014

"Pullopostia" - ex Libris...


"Pullopostia", Jussi Adler-Olsen, Gummerus, 2014, 551 s., suomentanut Katriina Huttunen.PullopostiaKirja on Carl Mørckistä ja ratkaisemattomia rikoksia selvittävästä Osasto Q:sta kertovan sarjan kolmas osa  ja sai Lasiavain- palkinnon vuoden 2010 parhaana pohjoismaisena dekkarina. Palkinnoista ja kaikista kehuista huolimatta totean heti kättelyssä, jotta edelliset kaksi osaa "Metsästäjät"  ja " Vanki " olivat rakenteeltaan tiiviimpiä, että tässä on yksien kansien välissä tavarasta tunkua ja siroteltuna sitä-sun-tätä.

"Kaksi veljestä herää tiukasti sidottuina venevajassa lähellä merta. Kylmäverinen kidnappaaja on jossain mutta palaa varmasti takaisin. Siteistä ei pääse irti, mutta löytyy pullo ja paperia..." (Takakansi)

Osasto Q:n sisäinen ilmapiiri asbestiongelmineen on ilmeikkäästi kuvattu, aisaparin Mørck & Assad keskinäisen huumorin viljely tuottaa tulosta ja Rose/Yrsa kaksijakoinen, skitsofreninen  persoona on pikantti sivujuonne, jonka merkitys jää arvailtavaksi ja jatko-osien varaan.

Mutta: tässäkin Adler-Olsen tykittää meille tylyn kattauksen uskonlahkojen tiukkaotteisella pöytäliinalla tarjoiltuna ja vaeltelee estoitta ihmismielen pimeillä poluilla. Uskonlahkojen sitovuus, tiukka vaikenemisen kulttuuri ja ulkopuolelle eristäminen on  meillä Suomessakin tapetilla oleva aihepiiri, jonka esiinnosto on ehdottoman tärkeää. Olen eri mieltä väittämästä:  "Koskaan ei ole liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus." Joko lapsuuden kipukohtien, suoranaisten laiminlyöntien ja traumojen työstäminen itselle siedettävään muotoon aikuisuudessa onnistuu tai sitten ne ilkeän rajusti ja hallitsemattomasti pulpahtelevat konkreettisiksi teoiksi tahi ei niin ystävällismieliseksi suhtautumistavaksi ympäristöön.

Ilman muuta Adler-Olsen taitaa kerronnan eikä iljettävyyksien kartoittaminen tuota hänelle vaikeuksia vaan luontuu tarkkanäköisen terävästi, mutta niin ilmavalla tyylillä, että oman mukavuusalueen ulkopuolelle joutuessaankaan  ei tule mieleen napsauttaa kansia kesken kaiken kiinni...

Kaksijakoisesti:

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja kiinnostaa kovasti, en ole Adler-Olsonia koskaan lukenut. Dekkarikesä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.jussiadlerolsen.dk/v1/?page=cv biografia toteaa:"An exceptionally varied life has created an expectionally varied author." , joten ihmekös tuo, että herättää ristiriitaisia lukutuntemuksia... Mainiot lukukelit tuntuvat pitävän huolen itsestään, joten niiden lomaan: aurinkoa, valoa ja lämpöä Sinulle!

      Poista