keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

"Langenneet" - ex Libris...


"Langenneet", Michael Katz Krefeld, Otava, 2014, 352 s., suomentanut Päivi Kivelä.

Langenneet"Michael Katz Krefeld (s. 1966) on tanskalainen kirjailija ja tv-käsikirjoittaja. Hänet on palkittu Tanskan parhaana rikoskirjailijana. Langenneet aloittaa uuden kööpenhaminalaisesta poliisista Thomas "Ravn" Ravnsholdtista kertovan trillerisarjan." (Etulievelehti)

 "Poikaystävä asettaa Mashan panokseksi balkanilaismafian pokeripelissä. Erik löytää elämälleen tarkoituksen pimeässä kellarissa eloon heräävistä täytetyistä eläimistä. Ravn kilpailee aikaa vastaan etsiessään sarjamurhaajaa, joka yrittää tehdä ihmisruumiista täydellisen taideteoksen. Kolmen ihmisen kohtalot ratkeavat trillerissä, joka määrittelee pahuuden uudelleen."

Vatkataan keskenään brutaalia itämafiaa, ihmiskauppaa, prostituutiota, eläinten- ja ihmistentäyttäjää, hyvinvointiyhteiskuntaa, kapakanpitäjää, huolestunutta  siiirtolaisäitiä  ja vaimonsa äskettäin väkivaltaisen surman uhrina menettänyttä, rentuntielle ajautunutta poliisimiestä ja kakusta tulee - likilaskuinen. Nämä ainesosaset on niin moneen kertaan dekkaririntamalla käsitelty, että tuoreen ja freessin  pointin löytäminen edellyttäisi totaalista perspektiivin vaihdosta. Ehkä tämä stoori olisikin  toiminut paremmin tv-sarjaksi visualisoituna.  Pahuus on pahuutta, siinä ei mielestäni ole mitään mediaseksikästä, ei ainakaan saisi olla, eikä se selittelemällä glorifioidu. Aiheesta on suurella pätevyydellä kirjoittanut prof. Hannu Lauerma esim. "Hyvän kääntöpuoli" teoksessaan.

Ja sitten poliisikuntaan: näitä enempi vähempi renttuja, juoppoja, elämän sivuraiteille sujahtaneita  ja klassista musiikkia kuuntelevia tahi muutoin kulturelleja  konstuja ja komisarioita sikiää genressä kuin sieniä sateella. Rosoisuus ja särmä ovat toki henkilöhahmolle niin kirjassa kuin livenäkin  inhimillinen rikkaus. Varsinaisista pyhimyksistä ja enkeleistä löytyy luettavaa Isosta Kirjasta. Epäuskottavaa on kuitenkin Ravnin simsalabim  nousu viski - oluthuurujen seasta efektiiviseksi jäljittäjätutkijaksi, joka pesee tukhomalaispoliisit 10 - 0.

Sattuneista syistä tiettyä lukkarinrakkautta arvostamaani ammattikuntaa kohden tuntevana painotan tässä poliisikunnan panosta siinäkin, että voimme tässä muuttuvassa ja raaistuvassa maailmassamme jotakuinkin turvallisesti kulkea kujilla ja kaduilla tietäen, että apua tarvittaessa saamme!

"Krefeld nappaa lukijan varmasti pihteihinsä", Fyns Amts Avis toteaa.

Pintelittä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti