sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

"Totuus Harry Quebertin tapauksesta" - ex Libris..."Totuus Harry Quebertin tapauksesta / La Vérite sur l´affaire Harry Quebert", Jöel Dicker,  Tammi Keltainen Kirjasto, 2014, 809 s., suomentanut Anna-Maija Virtanen."Jöel Dicker (s.1985) on ranskankielisen kirjallisuuden uusi supertähti. 28-vuotias sveitsiläinen singahti lukijoiden tietoisuuteen vuonna 2012 kirjallaan Totuus Harry Quebertin tapauksesta, jota on myyty Euroopassa
yli kaksi miljoonaa kappaletta. Kirja sai Ranskan akatemian suuren palkinnon ja lukiolaisten Goncourt-palkinnon v. 2012."

"Huikea menestysromaani pikkukaupungin salaisuuksista, rakkauden voimasta ja luomisen tuskasta. Romaanin kirjoittamiselle rakentuva kirjallinen trilleri on yhtä aikaa murhamysteeri, rakkaustarina, taparomaani - ja löytöretki lukemiseen." Teoksen takakansi.

Pääosissa ovat: yhden menestysteoksen raapustanut, nyt juntturassa oleva Marcus Goldman, joka inspiraation toivossa pelmahtaa 67-vuotiaan oppi-isänsä Harry Quebertin hoteisiin pikkukaupunki Auroraan. Quebertin puutarhasta löytyy yllättäen yli 30-vuotta sitten kadonneen ihastuttavan Nola Kellerganin ruumis. Näin tarinan siemenet on kylvetty ja jos ainekset tuntuvatkin kliseisiltä tahi siirappisilta, niin näiltä elementeiltä vältytään. Kuin myös itseäni ensin  häirinneestä flashimäisestä vilautuksesta Nabokovin Lolitaan, jolla teemalla ei teosta - onneksi -  vesitetä eikä ratsasteta.

Teemoja:  Kuinka yhteisö ensin ottaa Sinut avosylin vastaan ja sitten - rottareaktiona huhuihin - työntää Sinut tylysti luotaan ulkopuolellensa sulkien.  Kuvaa ihmispolon mielenliikkeitä ja -häiriöitä ja niitä perimmäisiä, tiedostamattomia motiiveja, jotka meitä ohjailevat ja tekemisiimme vaikuttavat.Tämä tiiliskivi olisi aika ajoin edellyttänyt ideaalisiteet tuiksi  ranteisiin. Huolimatta siitä, että kerronnan kulun tempo hidastikin tahtiaan toisella puoliskolla ennen loppunostetta, ei se muodostunut tympeäksi paikallaanpolkevaksi sameaksi mutalammikoksi, vaan rullasi  voidelluin pyörin etiäpäin. Virtaviivaista viihdettä!

Kirjailijan paratiisista: "Kirjailijan paratiisi on paikka, missä voi omalla päätöksellään kirjoittaa elämänsä semmoiseksi miten olisi halunnut sen elää. Kirjailijalla on nimittäin sellainen valta, että hän päättää, millainen kirjan loppu on. Hänellä on valta pitää hengissä tai tappaa, hänellä on valta muuttaa kaikki. Kirjailijalla on hyppysissään suurempi mahti kuin hän monesti aavistaakaan. Hän voi sulkea silmänsä ja muuttaa elämän kulun."


Paratiisin porteilla kurkkii:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti