tiistai 27. toukokuuta 2014

"Kolme kertomusta" - ex Libris...


"Kolme kertomusta", Thomas Bernhard, Lurra Editions, 2014,123 s., suomennos Olli Sarrivaara.

"Nicolaas Thomas Bernard (1931 - 1989)  oli itävaltalainen proosa- ja näytelmäkirjailija sekä runoilija. Häntä pidetään yhtenä tärkeimmistä eurooppalaisista modernisteista. Erityisesti Ranskassa ja Yhdysvalloissa hänen tuotantoaan pidetään yhtenä kirjallisuuden suurimmista saavutuksista toisen maailmansodan jälkeen, mutta toisaalta hän on varsinkin kotimaassaan kiistelty kirjailija." (Wikipedia)

"Bernhardin kirjoitustyyli on hyvin kaukana perinteisestä: lauseet ovat spiraalinomaisia, itseään toistavia, pitkiä - joskus jopa yli sivun mittaisia -
ja rakenteellisesti monimutkaisia. Kerronta ei ole lineaarista, vaan se siirtyy luontevasti assosiaatioiden avulla asiasta toiseen. Tämä yhdistettynä kappalejakojen puuttumiseen tekee Bernhardin kirjoitustyylistä musiikillista ja tajunnanvirtaa muistuttavaa." (Wikipedia)

Yllä oleva pitää tismalleen paikkansa, eikä tuon osuvammin asiaa taida ilmaista! Kirjailija viljelee myös vaivihkaa omintakeista, pikkupiikikästä, mutta elämänmyönteistä huumoriaan näissäkin kolmessa kertomuksessaan, joista ensimmäinen "Kulterer" valottaa vankilasta pian vapautuvan vaatimattoman miehen mielenliikkeitä ja ahdistuksia.

Tässä makupala: "Koko elinikänsä ajan hänellä oli ollut käytössään pieni, ulkoapäin katsottuna suorastaan täysin mitätön, olematon, naurettava tila, mutta tuon tilan hän yritti aina täyttää tunnollisesti, joskin ainoat tekijät, joilla hän ajan kuluessa oli kyennyt täyttämään, hartaudella koristelemaan, oman tilansa ja aikansa, olivat kaukaiset taivaalla hajallaan leijuvat unelmat."

Toinen kertomus "Italialainen" kuvaa hautajaisvieraan ja vainajan pojan välisestä  keskustelua ja kolmannessa, "Puurajalla" mies ja nainen saapuvat vuoristokylään, jossa heidän tarkkailijansa alkaa pohtia, millä asialla tämä pari varsinaisesti liikkuu.

Kahdessa aamussa + 25,9:stä vaatimattomaan +7,8:n graatin taitteeseen; tähän lähtöön nämä kolme kertomusta olivat varsin sopivasti taittava, kultturelli  ja maukas välipala, josta


nautti:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti