torstai 13. helmikuuta 2014

"Pelonkylväjät / Bländverk" - ex Libris...

"Pelonkylväjät", Thomas Erikson, Minerva Kustannus Oy, 2014, 559 s., suom. Torsti Lehtinen.
 
Minerva_kustannus : Pelonkylväjät : 9789524928465Uusi kirjailijatuttavuus kutittaa aina:  Erikson on ruotsalainen käyttäytymistieteisiin erikoistunut johtamisvalmentaja ja yrityskonsultti. Tämä tausta näkyy sekä teoksen toimintamallissa, joka perustuu C.G.Jungin ja William Moulton Marstonin erilaisiin persoonallisuustyyppeihin että rakenteen  vuolaassa sanavirrassa kuin myös päähenkilön Alex Kingin yksi-yhteenajattelumallissa kirjailijan  kanssa.

King ajautuu  yllättävän soljuvasti profiloijaksi, kun rikoskomissario Gabriel Hellmarkin ja rikostutkija Nina Manderin johdolla aletaan jahdata kylmäverisesti tukholmalaisia liikemiehiä, raharikkaita nappilaukauksilla niittaavaa tappajaa. Toisen Hellmarkin veljeksen, hajamielisen freelance-toimittaja Fredricin roolina on ajatua epäonniseen  diiliin toimeksiantonaan laatia elämänkerta gangsteripomoksi osoittautuvasta rikollisjengin järjestelijästä, joka ei tingi piiruakaan  deadlineista.

Kirjava  galleria muitakin henkilöhahmoja vilistää ja hortoilee näissä juonenkäänteissä,
jotka lyhyin pätkin poimivat vuorollaan siivun kustakin tapahtumain- ja tilanteidenkulusta aiheuttaen  alkumetreillä turhaa pläräilyä ja tarkistusperusteisia  paluuperiä aiemmille sivuille...
Tämä rikostarina rönsyilee kuin ruokkoamaton mansikkamaa,  miinus tappajan viranhoidon kuvaukset, jotka ovat yhtä  systemaattista suunnitelmaa, tiivistä ja totista  toteutusta.

Silti:  jotain kivaa kesädekkarinomaista, pilkesilmäisyyttä ja hyvällä tavalla rentoranteista tässä oli. Skarpimpaa kerrontaa ja  ei kuin Alex Kingin profilointiuralle ja  rikostutkijoille menestystä!
Kahdelle Ruotsissa jo ilmestyneelle jatko-osalle:

välkommen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti