lauantai 27. tammikuuta 2024

Kale Puonti: "Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia" - ex Libris...

"Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia, Kale Puonti, Bazar 2023, 
224 s.
 
"Kale Puonti (s.1962) Työskenteli yli 30 vuotta poliisina  Helsingissä huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa. Hän on nähnyt aitiopaikalta kansainvälisen huumerikollisuuden rantautumisen Suomeen ja ollut mukana monissa suurta julkisuutta saaneissa jutuissa." (Lievelehti) 
 
 
                                                                ©Upi Tirronen
 
"Huumausaineiden ympärillä pyörii Suomessa miljoonabisnes, jota virkavalta yrittää parhaansa mukaan kuihduttaa. Suomalaiset huumekauppiaat ovat harvoin tv-sarjoista tuttujen suurrikollisten kaltaisia, vaan usein kyse on tavalla tai toisella epätoivoisiin tilanteisiin joutuneista ihmisistä.

Yli 30 vuotta huumepoliisina Helsingissä työskennellyt Kale Puonti on koonnut kirjaansa uransa erikoisimpia, tragikoomisimpia ja merkittävimpiä huumejuttuja. Lain väärälle puolelle ovat eksyneet muun muassa huumeiden käyttöä tutkinut yliopistotutkija, eläköitynyt taidemaalari, helsinkiläinen vaatekauppias ja venäläinen mummo, jolla oli kiinniotettaessa mukanaan tavallista tuhdimmat meetvurstileivät." (Takakansi)

 


 
Edelliskerran kuljimme Puontin kanssa yhtä matkaa Fadin merkeissä:
Puonti jatkaa dekkaristin uraansa entisin vahvuuksin eli lyhyin ja napakoin luvuin ja konstailemattomalla sekä selkeällä ynnä uskottavalla kerronnallaan.

Tässä uutukaisessa puolestaan Puonti kuvaa esimerkein pitää uraansa erilaisten mieleensä jääneiden ja värikkäiden huumetapausten kautta toimiessaan kotoisasti ilmaistuna  Stadin myrkyssä:
 
-. Huumekytän työtä ei voi tehdä virkamiehenä tai virka-aikaan. Työ on jatkuvaa säätämistä ja aikataulumuutoksia. Sosiaaliset taidot ovat erityisen tärkeitä, 
eikä nykyaikana muutaman ylimääräisen kielen osaamisestakaan ole haittaa.
 
Puonti avaa eri tapauksia nasevasti ja hauskasti kirjoitetuin, pilkesilmäisesti  nimetyin ja tiiviin luvuin, seikka, joka avaa lukijalle mahdollisuuden tutustua maamme  huumehistoriaan myös selektiivisin ja itseä kiinnostavin tapauksin kuten itse tein, koska huumeet kaikkinensa eivät kuulu kiinnostuksen ykköskaartiin, joten liikuin  lukijana tyystin uppo-oudolla alueella.

Huumerikollisuus  on - valitettavasti - kehittynyt ripein askelin myös tietotekniikan monimuotoistumisen myötä  seikka, joka luonnollisesti on edesauttanut myös tutkinnan sujuvuutta,  ja sen keinot ovat sekä kansainvälistyneet että muodostuneet erillisiksi organisaatioiksi, joiden "pääkonttorit" sijaitsevat maamme ulkopuolella.  
 
Monimuotoiset näyttävät olevan huumerikollisuuden toimintatavat ja kasvot onneksi myös huumepoliisimme  ovat vankkoja  eri osa-alueiden ammattilaisia. Kilpajuoksu jatkuu...
 
- Rikostutkinnan muutokset ja tietotekniikan kehittyminen ovat roolittaneet ryhmätyöskentelyä viime vuosina erityisen paljon. Yksi tutkija voi olla synnynnäinen tietokonenörtti. Toinen dekkari tulee paremmin toimeen asiakkaiden ja tiedottajien kanssa. Kaikenlaisia hahmoja tarvitaan, ja kaikki tulokset ja takavarikot ovat saumattoman yhteistyön tulosta.
Yksittäisiä sankareita ei ole.
 
Eloisasti ja valaisevasti kirjoitettu kooste ja oiva kurkistus niin rikollisten kuin virkavallankin pyrkimyksiin ja toimintaan.  Pasilan Myrkky -sarjan Sarjan uusin osa Joni on ilmestynyt tänä vuonna ja on tietty varauksessa:)

Mielenkiinnolla ja uteliaana vartoillen:

12 kommenttia:

  1. Rikollisuudesta kertovat ohjelmat ovat lisääntyneet telkkarissa ja suoratoistopalveluissa sekä somessa, samoin nämä tosirikoskirjat.
    Ihmisethän niitä rikoksia tekevät ja heillä on omat läheiset ja ystäväpiirit, oma elämä.
    Satuin katsomaan erään tosihääohjelman, jossa morsian kulki panta jalassa ja vannoi, ettei enää koskaan. Luulenpa, että noista piireistä ei niin vain lähetäkkään.
    En ole lukenut Manni-sarjaa, mutta ajattelin seurata sitä telkkarista.
    Tämä kirja kuulostaa kiinnostavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo lisääntyminen pitää paikkansa ja mietittäväksi jää, mistä se yhteiskunnassamme ja maailmalla kertoo...
      Kyllä kai noista piireistä niihin kerran sotkeuduttua irtaantuminen on koko lailla mahdotonta.

      Kiitos kommentistasi ja mukavaa, että aiot antaa Puontille mahdollisuuden tv:n ruudulta, sillä hänellä on aihealueesta runsaasti ensikäden tietoa ja kerrottavaa. Leppoisaa viikonloppua ja ulkoillessa nastat alle:)

      Poista
  2. Puontit on luettu tuota viimeistä Jonia lukuunottamatta. Minusta Manni-sarja on kiinnostava. Puonti ainakin tietää, mistä kirjoittaa. Se näkyy tässä Kokaiinikeilapallossakin. Tämä Kokaiinikeilapallo olikin aika hupaisa tapaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli A! Totta Manni-sarja on mainio ja tämä oli erilaisuudessaan mielenkiintoinen ja todella hupaisakin tapaus sarjasta kaikkea me ihmiset lain tuolla puolenkin keksimmekin...

      Poista
  3. Hyvin sanottu tämä: "Lain väärälle puolelle ovat eksyneet... "

    Huumekytän ammatti taitaa vaatia ihan mieletönsä resilienssiä. Pitää joustaa ja venyä vaikeisiin työaikoihin ja osata ja tietää vaikka mitä, liikkua alamaailmassa... TV-ohjelmista olen ollut huomaavinani että tiimityö on valttia. Samaahan tuossa postauksessasikin sanotaan. Saumaton yhteistyö, jep.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita A ja Puontin teksteistä käy hyvin ilmi tuo resilienssin korkea vaatimus työssä ja rikollisten jäljillä pysymisessä. Saumaton tiimityö on todellakin yksi hyvän poliisityön vaatimuksista, kuten monesti yleisemminkin.

      Poista
  4. Puontin dekkarit olen lukenut ja hyväksi havainnut. Tuo uusin on e-kirjojen varauksessa.

    Kyllä Puontista huomaa, että aihe on tuttu ammatin puolesta. Mannia olen seurannut Ruutu+ - palvelusta, pari osaa on ilmestymättä.

    Tätä arvioimaasi en ole lukenutkaan, toivottavasti löytyy myös e-kirjastosta.

    Olen myös huomannut, että tällaisilla tuttujen kotimaisten ja muidenkin ennestään tuttujen kirjailijoiden dekkareilla helpottuu lukujumikin - hitaasti toki, mutta mikäs kiire tässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Cara ja kuin myös!
      Puonti on pitkän linjan ammattilainen, seikka joka kuultaa positiivisesti läpi tekstien.

      Lukujumi on istunut todella tiukasti päällä, mutta eiköhön tämä tästä ja Puonti ainakin tekee parhaansa hyväksemme:)

      Poista
  5. Olen lukenut Kale Puonnilta vain Mannin joka oli yllättävän pirteä. Se näkyy ruutu+ palvelussa, mutta odottelen että näkyy neloselta ilmaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke! Tällä dekkaristilla on vankka ammattilaisen kokemus poliisin työstä , mikä heijastuu lukijan eduksi kautta hänen tähänastisen tuotantonsa ja toivottavasti jatkoa seuraa...

      Poista
  6. Minä olen vähän "jäänyt jälkeen" Puontin tuotannon lukemisessa. Puontin fiktiivinen sarja on kuin se sanonnan sika, joka vain parantaa juoksuaan. :D Haluan myös lukea tämän kirjan.

    Tiesitkö, että Puonti on kirjoittanut myös kirjan Satu - Alamaailman rautarouva? Hyvin erikoinen valinta vanhalta poliisilta kirjoittaa elämäkerta vanhasta rikollisesta, mutta toisaalta kiinnostavaa myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki ja juuri näin, sarja jatkuu eikä sen kiinnostavuus ole kulahtanut!

      Satu on tosiaan harvinaisempi henkilövalinta poliisilta, mutta erittäin mielenkiintoinen teos, jota voi mainiosti suositella: https://mummomatkalla.blogspot.com/2022/01/kale-puonti-satu-alamaailman-rautarouva.html

      Poista