keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Stefan Ahnhem: "Aivan toinen tarina" - ex Libris...

"Aivan toinen tarina", Stefan Ahnhem, WSOY, 2023, 288 s.,  suomentanut 
Katja Salmi.
 
"Palkittu ruosalaiskirjailija Stefan Ahnhem on huipputekijä pohjoismaisten trilleristien kovassa joukossa. Hän työskenteli parikymmentä vuotta elokuva- ja tv-käsikirjoittajana kunnes aloitti kirjailijauransa vuonna 2013. Fabian Risk -sarjan avausosa Pimeään jäänyt oli välitön menestys, ja tähän päivään mennessä Ahnhemin romaaneja on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta ja käännetty kolmellekymmenelle kielelle.
Aivan toinen nainen tarina sijoittuu Fabian Risk -sarjan maailmaan, mutta nimihenkilön sijaan tarina seuraa Riskin tukholmalaiskollegaa Malin Rehnbergiä. Stefan Ahnhem asuu Kööpenhaminassa perheensä kanssa." (Lievelehti) 
 

                                                               ©Thorn Ullberg
 
 
"Tukholmalaisessa hienostohotellissa surmataan tunnettu somevaikuttaja. Murhatutkija Malin Rehnbergillä on nopeasti tähtäimessään epäilty,
uhria vuosikausia vainonnut stalkkeri. Suurin osa poliisikollegoista on kuitenkin kiinni mutkikkaassa ihmiskauppavyyhdissä, ja entistä työpariaan Fabian Riskiä kaipaava Malin saa pärjätä omillaan.
Pian löytyy toinenkin raa'asti pahoinpidelty uhri. Kotirintamalla Malin painii ruuhkavuosien ja avio-ongelmien parissa, mutta hänen on työnnettävä perhehuolet taka-alalle ja laitettava kaikki likoon, jos hän aikoo katkaista väkivallan ja surmatöiden kierteen." (Takakansi)
 


 
Uusi kirjailijanimi vahvalta ruotsalaisrintamalta herätti uteliaisuutta, joten ei kuin ottamaan selvää siitä, millainen näkemys hänellä on aivan toisesta tarinasta, kuinka hän rakentaa uuden päähenkilönsä Malinin persoonallisuuden ja luonnehtii häntä sekä esim.  tuikituntemattomasta bikramista, joka poikkesikin radikaalisti siitä asana-mallisesta, jota itse vuosikaudet harrastin:
 
Malin:  -  Oikeastaan Malinia ärsytti koko tämä sauna-bikram - homma.  Ikuisuuden kestävät asennot, joiden vuoksi sattui sellaisiinkin ruumiinosiin, joiden olemassaolosta hän ei ollut ennen edes tiennyt. Kuuna ja kostea ilma, jotka saivat hänet voimaan pahoin ja tahmea suolainen hiki, jota valui joka paikasta, 
siis todellakin joka paikasta. Malin ei halunnut edes ajatella kuinka nuo toiset hikoilivat. Pull your leg up towards the ceiling, Bring your body forward.

Malin- hän oli rynnännyt kokoukseen myöhässä, käyttäytynyt lapsellisesti kuin vastakuoriutunut kilpikonnanpoikanen ja pöyhkeillyt kuin riikinkukko, vaikkei hänellä ollut teorialleen mitään katetta. Kiusallista, ihan hemmetin kiusallista.
 
Malin soittaa epäillyn ovikelloa  ja yllättyy kun ovi avautuu ja sen avaa puolialaston parrakas heppu lakana verhonaan valmiina sanailuun, mikä saa Malinin sanaisen arkun apposen avoimeksi:  -  Ihan vaan tiedoksi, etten ole nukkunut koko yönä, mieheni harkitsee avioeroa ja uusi pomoni on viheliäisempi kuin krooninen virtsatietulehdus, joten juuri nyt en jaksa jonkun koomikon urasta haaveilevan partahipsterin mahtailua.
 
Teoksen lukujen alkuja  on varustettu myös muutamin kiintoisin ja aatoksia herättävin sitaatein, kuten: 
- In the truest sense, freedon cannot be bestowed, it must be achieved
Franklin D. Roosevelt
- The only real prison is fear, and the only real freedom is freedom from fear. Aung San Suu Kyi

Ahnhemin kerronta kulkee juoheasti ja ilmavasti. Henkilökaarti on ominaispiirteineen rittävästi varustettu ja heidän keskinäiset suhteensa eloisasti taustoitetut. Kepeää luettavaa, joka istui saumattomasti vuoden alkupäivien ratoksi pakkasen paukkuessa ulkosalla ja kerrospukeutuminen ollessa muodikasta...

Hrhh:

13 kommenttia:

  1. Kiitos kirjavinkistä. Kirotusvirhe nimessä haittaa. Sen verran on vielä näköä silmissä jäljellä.
    Meidän on pakko mennä ulos kävelemään ainakin kaksi kertaa päivässä. Vaatetta on siis paljon päällä. Samoin koirat pitää pukea vähintään kaksi pukua päällekkäin. Ozzylle löysin puvun mikä lämpenee itsestään, kun se on päällä. Kaikkea ne keksiikin. Minulle myös sellainen, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai, pahoittelen painovirhepaholaista!

      Nuo koirien vaatteet ovat ainakin lyhytkarvaisille roduille välttämättömät näillä keleillä ja tuo itsestään lämpenevä kuulostaa toimivalta, koskahan meille kaksijalkaisille löytyy vastaavia tamineita?

      Poista
  2. Rita A kommentoi postausta "Stefan Ahnhem: "Aivan toinen tarina" - ex Libris..."
    54 min sitten
    Minäkin just lukenut ruotsalaista kirjaa jossa henkilö nimeltä Malin... 🙂 Hienoa kun esittelet laatudekkareita meille. 🌹 Stalkkerius on inhottava ilmiö, harmittaa jo valmiiksi vaikka en ole kirjaa lukenutkaan. Hyvää tätä päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä kommenttisi näkyi vain saapuneissa sähköposteissa vaan ei täällä, joten yllä kopio.

      Kiva sattuma.! Malin taitaa olla aika tyyppillinen ruotsalainen nimi.
      Stalkkerius kaikissa muodoissaan on inha ilmiö ja ikävä
      juttu jos se kohdalle sattuu. Pari kertaa on itselle ripustautunut puhelinhäirikkö kehiin ja siinäpä olikin irti ravistelemista kerrakseen.

      Kiitos kommentistasi, kerrospukeutuminen on muotia ja mainiota loppuviikkoa Sinulle!

      Poista
    2. Joskus kommentti menee Kommentti-osion kansioon "Roskasisältö".
      (Tätä sarjaa on enemmänkin, ja henkilöon rustaillut Wallander-sarjan TV_käsikirjoituksia, pätevä kirjoittaja).

      Poista
    3. Kiitos vinkistä Deekoo, tutkaillaanpa asiaa!

      Poista
  3. Ahnhem on tuttu minulle, tätä en vielä ole lukenut. Se lukujumi hidastaa tahtia edelleen. Mutta kyllä pikkuhiljaa etenee jo e-kirjojen luettelokin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahnhem oli ihan positiivinen uusi tuttavuusa minulle ja toivottavasti tämä uutukainen osoittautuu Sinulle, sarjaa tuntevalle mieluisaksi.

      Tuttua; se istuu tuo, mistä lie tullut, lukujumi-ketale todella tiukassa nyt täälläkin, mutta alkaa hellittää otettaan. Kaikenlaista sitä onkin liikkeellä...

      Kiitos kommentistasi ja pakkasten kourista focus sitkeästi kohti kevättä:)

      Poista
  4. Ahnhemin kirjoja on käännetty lukuisia enkuksi ja olen toisinaan katsellut niitä sillä silmällä, mutta jättänyt väliin. Ehkä osin ennakkoluulosta, koska jossain vaiheessa kyllästyi pohjoismaisiin (ja siis erityisesti ruotsalaisiin) dekkareihin. Nyt en olekaan lukenut mitään niistä aikoihin, joten… kenties. Mutta tähän Herra Ahnhemiin kajoan, niin pakko aloittaa sarjan ensimmäisestä kirjasta :D

    Sitten vinkki kadonneiden kommenttien metsästämiseen. Tsekkaa asetukset ja sieltä kommentit. Kommenteista avaa roskaposti tai spam (en tiedä, millä nimellä on suomenkielisessä Bloggerissa). Otaksun, että kadonnut kommentti on siellä ja sen voi siirtää julkaistuihin kommentteihin, jolloin se tulee blogiisi näkyviin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, kommentit voi siis tarkastaa klikkaamalla blogin oikeasta yläkulmasta “Design” (on “new post” ja Sign Out” keskellä. Avautuu sivu, jossa vasemmalta sivupalkista löytyy “comments”, klikkaa sitä, niin näet julkaistut kommentit. Sitten klikkaa ylhäältä nuolesta, niin avautuu ikkuna, josta näet onko kommentteja odottamassa esim. moderointia ja spammissa. Jos on, kadonnut kommentti löytyy sieltä.

      Poista
    2. Herra Ahnhem on omaleimasta ja kepeää luettavaa, joten...
      Varmasti on mukavinta aloittaa sarjan ykkösestä niin pääsee heti paremmin kärryille myöhemmistä osasista. Tämä tuli mukaani kirjastosta ihan sattumalta ja hyvä niin.

      Kiitos myös vinkistä kadonneen kommentin suhteen,, joka näkyi kyllä blogin saapuneet osatossa vaan ei sitten itse blogissa, joten tutkailempa asiaa:)

      Poista
  5. Ruotsalaiset taitavat hyvin dekkari-genren, tätä sarjaa en ole lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke, tuo pitää paremmin kuin hyvin paikkansa, eikä tämäkään eroa joukosta!

      Poista