lauantai 13. tammikuuta 2024

Lisse Tarnanen: "Hirven oppivelvollisuus ja muita tarinoita" - ex Libris...

 "Hirven oppivelvollisuus ja muita tarinoita,.Tunsitko? Tiesitkö?", Lisse Tarnanen, Madella, 2023,  208 s. 
 

                                                            ©Kari Pullinen
 
 
Lisse Tarnanen: " Kirjan eläimet kertovat arjestaan omalla äänellään ja kertoja toimii tulkkina.  Eläinten silmin maailma on erilainen, siellä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Vaikka tarinat ovat paikoin vallattomia, jokaisessa on tosiasioihin perustuvaa tietoa, jota on vaikea löytää muualta.
Kirja on retki  yllättäviin maailmoihin,  hauska tarinakirja, erilainen tietokirja , luontokuvakirja ja ääni luonnon puolesta." (Takakansi)
 
 

 
" Kun tarkasti katsoo, laatikossa ei asustakaan vain joitain lintuja, perhosia, hyönteisiä, nelijalkaisia, sammakoita, liskoja... Se on täynnä oman elämänsä sankareita, kukin hoitamassa tehtäväänsä luonnon suuressa palapelissä. 
Paloja häviää ja kadonneet palat rikkovat maailmaa myös laatikon ulkopuolella.  Laatikossa ymmärtää, että jokaisella, pienellä ja suurella, on omat oikeutensa yhteisessä maailmassamme. Pidetään palat paikoillaan, meillä on siihen mahdollisuus. Vielä..."
 
Tämä upea teos - todettakoon asia heti kättelyssä - sisältää kokonaisuudet: Nisäkkäät, Linnut, Perhoset, Sudenkorennot, Sammakkoeläimet, Käärmeet ja liskot, Kalat, Hämähäkit, Hyönteiset ja Itiöiset. 

Hervottoman hauskoja ja kekseliäitä eläinten nimiä, jotka nostavat hymyn huulille ja riemastuttavat, lukuisia uusia, hämmästyttäviä tuttavuuksia, jotka lisäävät mahdollisuutta vastata kysymykseen: Tunsitko ja Tiesitkö??

Vankalla, rautaisella ammattitaidolla kirjoitettu ja kuvattu, sekä kieliasun rikkaudella että visuaalisella nautinnolla  koostettu teos, jonka sivuja selaillessa lukija ei taatusti pitkästy.
Ei siis mikään kuiva tieteellinen tuputus vaan valloittavasti sisältäpäin, eläinten perspektiivistä kirjoitettu, rikaskieliseen asuun  huumoria unohtamatta puettu ja upein valokuvin varustettu, hauska tietoisku, joka ihastuttaa ja hämmästyttää sarjassa ihmeellinen ja monimuotoinen luontomme..
 
Kyseessä on jokaisen luonnonystävän aarreaitta, -lipas, joista kerta kerralta avaamalla ja sivu sivulta pullahtaa uutta ja riemastuttavaa  tietoa ja laadukkaita valokuvia lukijan nautittavaksi ja tyytyväisten huokausten pohjaksi.

Tämä oppivelvollisuus sopii erinomaisesti näin kevään alla  lahjateokseksi niin kaikenikäisille lukijoille kuin myös pelkäksi katselukirjaksikin. Kaunista katsottavaa ja antoisaa sekä opettavaista luettavaa.

Tykästyneenä & ihastuneena:                                                         

5 kommenttia:

  1. Todellakin aarreaitalta vaikutta tuo teos, josta en ollut kuulutkaan. Voisin ihan hyvin ostaa sen itselleni vaikka uuden alkaneen vuoden lahjaksi, eikä sopisi hyvin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis po: Eikö sopisi hyvin?

      Poista
    2. Kiitos Cara ja sopisi! Uskoisin, jottet noin menetellessäsi katuisi vaan viettäisit antoisia hetkiä monien mielenkiitoisten eläinmaailman edustajien ja öhkömönkiäisten seurassa!

      Poista