maanantai 29. marraskuuta 2021

Antti Ervasti & Matti Pikkujämsä: " Yksi näistä hetkistä, 100 ajatusta yksinäisyydestä ja yksinolosta" " - ex Libris...

 
"Yksi näistä hetkistä - 100 ajatusta yksinäisyydestä ja yksinolosta", 
Antti Ervasti & Matti Pikkujämsä, Gummerus Kustannus Oy, 2021, 
223 numeroimatonta sivua.
 
"Matti Pikkujämsä  (s. 1976) on palkittu taiteilija ja kuvittaja. Hän on tunnettu muotokuvaprojektistaan sekä lukuisista lastenkirja- ja lehtikuvituksistaan.   
 
Antti Ervasti (s. 1975) on psykoterapeutti, joka on erikoistunut perhe-, pari- ja seksuaaliterapiaan. Hän on myös luennoitsija. " (Kustantaja)

"CupOfTherapy on kansainvälisesti tunnettu konsepti, jossa lähestytään hyvinvoinnin ja mielenterveyden teemoja persoonallisten, helposti lähestyttävien eläinhahmojen välityksellä." (teos)  

"Yksinäisyys koskettaa meitä kaikkia jossain elämänvaiheessa. Monelle se on elämänpituinen matka.
Tämä kirja on tekijöidensä näköinen luomus koskettavasta aiheesta, yksinäisyydestä ja yksin olemisesta. Se tekee näkyväksi ilmiötä, joka jää helposti huomaamatta ja herättelee miettimään, miten jokainen meistä voisi vähentää yksinäisyyteen usein liitettävää häpeän leimaa." (Takakansi)
 
Tämä on näinä(kin) aikoina mitä ajankohtaisin teos, joka pureutuu aiheeseensa hyväntuulisesti ja rakentavasti  suloisin joka aukeamia somistavin eloisin kuvin ja neljä luvun: Lapsuus, Nuoruus, Aikuisuus sekä Ikääntyminen ja vanhuus  voimalla heittäen ilmaan tasan sata ajatusta tunnetilasta, joka joskus elämän varrella koskettanee muodossa tai toisessa jokaista meistä.

Lapsuus: Yksin ei pelota yhtään olla: Jokaisella lapsella on oikeus pitkään, leikintäytteiseen lapsuuteen. Yksin olemisen taito opitaan jo varhain. 
Lasta on hyvä kannustaa leikkimään yksinkin ja tutustumaan mielikuvituksensa voimaan sekä omaan sisäiseen maailmaansa, tuohon valtavaan elämänmittaiseen resurssiin, jota kannattaa vaalia.
 
Nuoruus: Miten Sinun päiväsi meni?:  Yhteenkuuluvuutta lisäävät sosiaaliset tavat, kuten yhdessä syöminen, ovat selkeästi vähentyneet yhteiskunnassamme. Mitä jos loisimme niitä uudelleen ja kokoontuisimme kerran päivässä yhteisen pöydän ääreen?  - Yhteiset ateriat sisältävät syömistä syvemmän merkityksen,
ne kertovat siitä, että olemme aidosti kiinnostuneita toisistamme. Tämä kokemus kantaa läpi elämän.
 
Aikuisuus: Suden hetki ei ole onneksi ikuinen. Sudenhetki on monelle tuttu.
Uni ei tule tai se keskeytyy ja mieleen virtaa synkkiä ajatuksia. 
- Sudenhetkinä yksinäisyys voi voimistua, kun muut nukkuvat eikä ole ketään, jolla jakaa ajatuksiaan ja joka asettaisi niitä mittasuhteisiin. Öisiin mietteisiin ei kannata liikaa tarttua. Anna itsellesi muuta ajateltavaa: lue kirjaa tai kuuntele rahoittavaa musiikkia. Muista hetken tilapäisyys...

Vanhuus:  Ethän käytä yksinäisyyttäni hyväksesi? Yksin elävien vanhusten kaltoinkohtelu on valitettavan yleistä. Jos on riippuvainen muiden avusta,
ei välttämättä osaa nähdä valheellisen hyväntahtoisuuden läpi. Uusi teknologia ja sovellukset mahdollistavat uudenlaisia, synkkiä huijaamisen muotoja.
-  kenelle tahansa on häpeällistä joutua petoksen uhriksi. Voisitko tarjota tuntemallesi yksinäiselle vanhukselle apua ja neuvoja hämmentävissä uusissa tilanteissa? Tiedon jakaminen on turvallisuuden tunteen lisäämistä.
 
Lämminhenkisesti ja huumorintajuisesti laadittu asiapitoinen teos ilman turhia krumeluureja. Lisäksi  kullakin aukeamalla avautuu puhutteleva, koskettava eläinhahmoinen kuva aihepiiriin liittyen. 
 
Joulupukin konttiinkin  vaivattomasti solahtava, varmasti iloa tuottava sekä keskustelua että ajatuksia positiivisessa hengessä  herättelevä teos. 
Jokainen meistä on varmaankin ollut yksinäinen joskus elämässään. Joskus on hyvä olla yksin, olematta silti yksinäinen etenkin, kun tietää sen olevan väliaikaista. Kokemus on itselle tuttu näin  jahtiaikana.  Minkälaisia yksinäisyyden kokemuksia Sinulla on tai on ollut?
 
Vahvennoksia klikkaamalla saat tavan mukaan lisätietoa niin halutessasi ao., asiasta.
 
-  Rakkaus koostuu tästä: kahdesta yksinäisyydestä, jotka suojelevat, koskettavat ja toivottavat toisensa tervetulleeksi. Rainer Maria Rilke 
 
-  Yksinäisyys on tuulen kuunteleminen eikä pysty kertomaan siitä kenellekään.
Jim Morrison
 
- Jos haluat mennä nopeasti, mene yksin. Jos haluat mennä pitkälle, menkää yhdessä. Afrikkalainen sananlasku
 
 Ystävällisesti & yhdessä:

10 kommenttia:

 1. Tarpeellinen kirja tärkeästä aiheesta, joka koskettaa monia. Nuo sudenhetket ovat pahoja, niitä aina välillä on. Yöllä yksin valvoessa pienetkin ongelmat kasvavat helposti jättiläismäisiksi. Onneksi sellaista ei kuitenkaan ole koko ajan. Onnea ovat hyvin nukutut yöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta!
   Nuo sudenhetket ovat inhottavia,vaikka lapsuudesta muistamme, ettei se mörkö siellä sängyn alla luuraa, niin korvien välissä kylläkin. Esiintyessään ongelma kasvaa kiehnätessä jyristen kuin lumipallo vieriessään ja Uniukko karkaa yhä loitommas.
   Olen ottanut tavaksi nousta suosiolla ylös, juoda lasillisen vettä ja laittaa nupit korviin eli Spotifysta suosikkilistaa kehiin.:)

   Kommentistasi kiitos ja makoisia, sikoisia unia sekä mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle!

   Poista
 2. Puhuttelevaa tekstiä, kiitos esittelystä! Hyvä että aiheesta kirjoitetaan.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Anki! Hellyyttävä ja hauska piirroskuva joka aukeamalla ja postitiivista, ajankohtaistakin pohdintaa eri perspektiiveistä. Mukavalukuinen, rattoisa ja antoisa teos.

  VastaaPoista
 4. Olen kombinaatio yksin ja yhdessä tekijästä. Teen joitain asioita yksin, varsinkin ne joihin liittyy mahdollisuus epäonnistua, menettää jotain, eli en aseta muita vaaraan. Töissä teen joitain asioita yksin.
  Yhteistyössä on kuitenkin voimaa eli pystyn tekemään yhteistyötä töissä ja saamaan aikaan, samoin perheen asiat päätetään yhdessä tai annan muiden päättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke, omasi vaikuttaa vastuulliselta ja järkevältä toimintamallilta!

   Uskon myös pitkälti yhteistyön voimaan sekä ratkaisukeskeisyyden maksimoimmin että joidenkin tavoitteiden saavuttamisen osalta, joskin yksin tekemistä on työhistorian luonteesta johtuen myös ollut pitkälti. Joka päättää hän vastaa on hyvä ja toimiva periaate.

   Perheessä keskustelu ja kaikkien äänten - joskus yliääntekin - kuuleminen oli toimiva systeemi, asiain luonteesta riippui, kuka/ketkä viimeisen sanan sanoivat, jotta kaikille paras ja toimivin mahdollinen ratkaisu kulloinkin saatiin aikaan. Nyt kahdestaan sujuu hiukka osaamisalueiden vahvuuden mukaan, keskustellen ja pohtien, mutta päätösten takana seisomme sitten molemmat, kun se kerran on tehty;)

   Poista
 5. Tärkeä aihe. Itselle myös ajankohtainen sikäli, että puolison menetys tuo uudenlaisen yksinäisyyden tunteen. Aivan kuin elämältä putoaisi pohja pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara! Aihe on tärkeä ja koskettaa jossain vaiheessa meistä jokaista.
   Menetyksesi on suuri, puolet on poissa. Sen verran on liipaisimella tullut käytyä, että tuo huima vapaan pudotuksen tunne on koskettanut...

   Poista
 6. Viisasta tekstiä... lohdullista tietää että huonot hetket kannattaa kuitata tilapäisiksi... huumorikin hyvä seuralainen ja eläinhahmot symppis idea. On tietenkin myös olemassa kamalaa yksinäisyyttä, kuten Caran mainitsema puolison menetys. Ja toisaalta on olemassa nautinnollista yksinoloa johon ei liity yksinäisyyden tunnetta. 🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A! Juuri näin on asian laita! Yksinäisyys on omavalintaisena kuin tervetullut ystävä, mutta annettuna kaamea vieras..

   Poista