lauantai 20. marraskuuta 2021

Markku Ojanen: "Miksi? Onnellisuusprofessori pohtii suuria kysymyksia" - ex Libris...

 
"Miksi? Onnellisuusprofessori pohtii suuria kysymyksiä", Basam Books, 2021, 
282 s.

"Markku Ojanen   (s.1944) on psykologian emeritusprofessori, joka tunnetaan erityisesti onnellisuutta käsittelevästä tutkimuksestaan. Ojanen on julkaissut 37 tietokirjaa." (Takakansi) 


                                                          ©Markku Ojanen
 

"Tunne siitä, että ymmärtää mitä ympärillä tapahtuu, on perustavanlaatuisen tärkeää ihmisen selviytymiselle ja hyvinvoinnille.
Ymmärryksen puute aiheuttaa avuttomuutta ja turvattomuutta. Kun emme ymmärrä,  kysymme "miksi". Miksi elämä on näin kovaa? Miksi tuolla kaukana ajatellaan asioista niin toisin kuin täällä?
Meitä ahdistaa ja suututtaa, jos emme saa kysymyksiimme vastauksia. 
Lopullisia ja täydellisiä vastauksia emme koskaan saa, mutta tutkimalla ja pohtimalla saamme kuitenkin niin tyydyttäviä vastauksia, että niiden kanssa pystyy elämään.
Tällaisia vastauksia kohti pyrkii onnellisuusprofessori Markku Ojanen
Miksi-kirjasarjassaan. Ensimmäisen osan kysymykset liittyvät kulttuuriin, yhteiskuntaan ja politiikkaan. Miksi suomalaiset ovat onnellisia? Miksi valta turmelee? Miksi Trump voitti? Miksi rikkaat haluavat lisää rahaa? Miksi suosimme ekstroverttejä? Miksi markkinat toimivat?" (Takakansi)

 

 

Me ihmiset olemme uteliasta ja tiedonhaluista heimoa. Jo pieni lapsi on utelias ympäristönsä ja sen tapahtumien suhteen. Kukapa aikuinen ei olisi uuvuksiin asti vastaillut kuin kiväärin suusta napsahtelevaan sarjaan: kuka, mikä, mitä, missä, milloin ja MIKSI? Tuo viimeinen on ollut mielestäni aina se kimurantein vastattava, sillä valmiiksi pureskeltu vastaus ei ole mikään vastaus, koska se sulkee pois haasteen itsenäiseen ajatteluun. Toisaalta  jokaisella meillä on oma, ainutkertainen tapamme ajatella ja vastaus kysymykseen miksi, on sekä vallitsevaan aikaan että kulloisiinkin olosuhteisiin sidottu.

Kirjassa on yhteensä kaikkiaan 99 kulttuuriin, yhteiskuntaan ja politiikkaan liittyvää kysymystä, joista muutamia esimerkkejä:
 
Kulttuuri- Miksi individualisimin ongelmat kärjistyvät, Miksi uskomme oikeudenmukaisuuteen, Miksi lämpimissä maissa asuvat ihmiset ovat onnellisia, Miksi aasialaiset ja länsimaiset ajattelevat eri tavoin?, Miksi suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa??? 
 
Viimeisimmän Ojanen kokee arvoituksellisena asiana, ja itse heittäisin nykytilanteessa ilmaan skeptisen vastakysymyksen: vai ovatko?
 
Yhteiskunta:  - Miksi kiire lisääntyy, Miksi rikkaat haluavat lisää rahaa, Miksi kaupungit ovat mielenterveydelle vaarallisia, Miksi mobiililaitteet ovat kaikkialla mukana ja Miksi utopiat eivät toimi???

Politiikka:  - Miksi valta turmelee, Miksi valehtelevat poliitikot säilyttävät kannatuksensa, Miksi suomettumista on vaikea tunnustaa, Miksi salaliittoteoriat ovat yleisiä, Miksi populismi vetoaa???

Itse en usko tiedon lisäävän tuskaa, vaan sen puutteen...
Yllä oleviin  ja moniin muihin mieltämme askarruttaviin kysymyksiin Ojanen sekä antaa vastauksia että avaa uusia, raikkaita  näkökulmia asioiden ja ilmiöiden tarkasteluun. Teoksen voi vallan mainiosti myös lukea vain poimintoina itseään kiinnostavin osin. Mielenkiintoinen, selkeä  ja tervetullut teos!

Olen huomannut, että näin sammakkoperspektiivistä henkilökohtaisesti asioita ruotiessa ja vaihtoehtoja etsiskellessä, on suotavaa ja hedelmällistä esittää itselleen myös vastakysymys: miksipä ei?

Kysymysmerkkinä: 

12 kommenttia:

 1. Juu, moni korvaa tiedon puutteen jollain muulla kuin tiedolla.

  Vaikuttaapa kiintoisalta kirjalta ja juuri sopivalta tällaiselle uteliaalle. Suuria kysymyksiä näyttää olevan ja moniin niistä ei ole olemassa vain yhtä oikeaa vastausta. Joskus tieto on kimppu todennäköisyyksiä tai monien asioiden summa.

  Kiitos mainiosta kirjavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia! Pitää paikkansa, että suuriin kysymyksiin on monta vastausta ja myös näitä vaihtoehtoja Ojanen pyörittelee. Lukuiloa ja tiedonjyviä!

   Poista
 2. Kas vain, me olemme näköjään molemmat olleet nyt kysymysten äärellä! Kiinnostavia kysymyksiä Ojasella on tässä. En muista olenko lukenut häneltä mitään, mutta pitäisi kyllä joskus lukea.

  Tuota olen itse aina epäillyt, että suomalaiset olisivat muka maailman onnellisin kansa. Niin paljon täällä on perheväkivaltaa, alkoholismia ja itsemurhia, ja jos ei mitään suuria ongelmia ole, valitetaan pikkuasioista. Mutta ehkä katson tilannetta jotenkin yksipuolisesta näkökulmasta tai sitten kaikissa muissa maissa on vielä negatiivisempaa?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla poluilla olemme tosiaan kulkeneet vastauksia hakien ja eri vaihtoehtoja punniskellen sekä innostaneet aivojamme raksuttelemaan; mainiota!

   En myöskään niele tuota tuputettua kliseetä maailman onnellisimmasta kansasta niin kauan kuin esim. 1990-luvun laman aiheuttamat, tilapäisiksi tuolloin nimetyt leipäjonot, joiden ohi tulee taannehtien ajettua, pitenevät pitenemistään, nuoret voivat yhä huonommin ja vanhukset vornivat kopeissaan vailla suojaa ja hoivaa eli löytyisi kirvelle kyllä töitä...

   Kommentistasi kiitos ja leppoisaa sunnuntaipäivää Sinulle:)   Poista
 3. Niin, miksipä ei? 🙂 Parikymmentä vuotta sitten innostuin lukemaan onnellisuuskirjoja, luin myös Ojasta... Kannatti lukea. Sain lisäpuhtia ja suuntaa omalle tyytyväisyydelleni ja onnellisuudelleni.

  Pitkän aikaa olen ihmetellyt tuota väitettä että suomalalaiset ovat maailman onnellisin kansa... Millä hemmetin mittarilla se on mitattu? 😀😀😀 Mutta itsellä kyllä kestohymy korvasta korvaan.

  Ihanaa viikonloppua 🍎❤️🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A! Aivan; Ojasta kusutaan onnellisuuprofessoriksi, mutta kyllä hänen repertuaarinsa huomattavasti laajempi kirjallisuusrintamallakin on.

   Tuossa yllä tuli jo päästeltyä höyryjä tuosta meille markkinoidusta onnellisimmasta kansasta, joten ugh - olen puhunut.

   Mutta: Viktor Borgen mukaan "Hymy on lyhyin etäisyys kahden ihmisen välillä". siihen vakaasti uskon, joten iloisiin hymyilemisiin:)

   Poista
 4. Hyviä kysymyksen asetteluja. Jotenkin vaan hairahdumme onnellisuuden tieltä populistien matkaan. Tuota rikkaiden lloputonta ahneutta itsekin ihmettelen, mutta on pysyvä ilmiö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Ojanen nakuttaa teoksessaan osuvia kysymyksiä, esittäen vaihtoehtoja, vaan ei tarjoile lukijalleen ns. patenttiratkaisuja vaan jättää tervettä pohdintaa hänen harteilleen.

   Jep, ei pieni sydän voi ymmärtää noita hamsterin lailla juoksupyörässään kipittelevien ahnehtijoiden toimintaa, - kun mikään ei riitä. Laajemmin ajatellenhan vähemmän olisi enemmän kaikille...

   Poista
 5. Tässäpä hyvä kirjavinkki, kiitos! Ei ole tullut luettua Ojaselta vielä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki ja ollos hyvä! Ojasella on oma, selkeä tapansa avata ja taustoittaa asioita jättäen lukijalleen tilaa ikiomille pohdinnoille.

   Poista
 6. Onpa hurja määrä julkaistuja tietokirjoja 37 kappaletta. Nostan hattua.
  Kuulostaa ihan pikkulasten puheelta, kun heillä on kyselyikä. Miksi? Meillä on lähipiirissä puhelias pikkulapsi, jolla oli kyselyikä, mutta hän ei odottanut vastausta, vaan antoi itse myös vastaukset. Selvästi ekstrovertti. Se on helppoa tämmöiselle introvertille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! Tuosta miksi-miksi? - jonosta tuli minullekin lasten tiukka ja loppumaton tykitys mieleen, mutta kuten totesit, aina joskus samoista suista herui myös herkullisia vastauksia ja päätelmiä:) Samoin helpotuksin.

   Mukavaa adventtia ja talven taittoa Sinulle!

   Poista