lauantai 22. toukokuuta 2021

Carlos Ruiz Zafón: "Usvakaupunki/La Ciudad de Vapor" - ex Libris...

 "Usvakaupunki", Carlos Ruiz Zafón, Kustannusosakeyhtiö Otava, 2021, 172 s., suomentanut Antero Tiittula.

Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) oli kotoisin Barcelonasta mutta asui suuren osan elämästään Los Angelesissa, missä toimi vapaana kirjailijana ja elokuvakäsikirjoittajana. Hän kirjoitti myös säännöllisesti espanjalaisiin sanomalehtiin. 
Ruiz Zafón nousi maailmanlaajuiseen suosioon romaanillaan Tuulen varjo (2004), joka aloitti neliosaisen teossarjan, Unohdettujen kirjojen hautausmaan
Nyt julkaistavissa novelleissa tavataan sarjan tuttuja henkilöhahmoja ja paikkoja." (Kustantaja) 
 
 
                                                         ©Jerry Bauer, Otava
 
 
"Kaupungin rikkain mies on vaimonsa kuoleman jälkeen erakoitunut linnantorniinsa ja kerää omaisuuttaan havittelevien uhkarohkeiden sieluja.
Gaudi matkaa New Yorkiin saattaakseen Sagrada Familian valmiiksi.
Kirjoittiko Miquel de Cervantes Saavedra pääteoksensa kolmannen, kadonneen osan? Entä kuinka Semperen suku saa haltuunsa unohdettujen kirjojen hautausmaan arkkitehtoniset suunnitelmat? Kertomukset liikkuvat leikkisästi mahdollisen ja mahdottoman rajapinnalla herättäen eloon taianomaisen Barcelonan." (Takakansi)
 
 


 
Teos kätkee sisälleen luvut: Blanca ja jäähyväiset, Nimetön,
 Eräs neiti Barcelonasta, Tuliruusu, Parnasson ruhtinas, Joululegenda ja Alicia, aamunkoitteessa, Miehiä harmaissa, Usvanainen, Gandi Manhattanilla sekä  Maailmanloppu kahdessa minuutissa.
 
 -  Niinpä hän (Ruiz Zafón) luovutti kustantajalle ne novellit, jotka näkevät nyt ensimmäisen kerran päivänvalon, ja valtuutti tämän keräämään yhteen jo aiemmin julkaistut tekstit ja koostamaan näistä teoksen, jonka piti olla enemmän kuin pelkkä osiensa summa. Teoksen julkaisua oli kuitenkin välttämätöntä lykätä, ensin siksi, että romaanisarjan päätösosa oli ilmestynyt niin hiljattain. ja sitten kirjailijan sairauden vuoksi.
- Carlos Ruiz Zafón oli hahmotellut tätä teosta, paitsi sen itseisarvon vuoksi, myös erityisenä tunnustuksena lukijoilleen, jotka ovat kulkeneet hänen matkassaan aina saagan alusta, Tuulen varjoista saakka. Nyt kun teos joudutaan julkaisemaan postuumisti, se on myös kustantajan kunnianosoitus kirjailijalle, tunnustus,
johon aikamme ihailluimpiin lukeutuva kirjailijan lukijat varmasti mielellään yhtyvät...
 
Viimeksi vaelsin Zafónin mieluisassa seurassa teoksen Henkien labyrintt (2017) matkassa  ajatuksin: Harvoin on käynyt niin kuin nyt, että kirjan henkilöt vaivihkaa alkavat omissa mielikuvissani elää omaa elämäänsä ja tulla tutuiksi ikään kuin henkilökohtaisella tasolla. 
Tarinoita tarinoiden sisällä. Jokaisen johtaessa toiseen luoden kiehtovan, taianomaisen ja teemarikkaan kudelman. Verbaalisesti ja kerronnallisesti korkealuokkainen ja antoisa teos.
Etenkin tämän laatuluokan kirjailijan tekstin kääntämisessä  ja lukijaa riemastuttavan lukujäljen luomisessa suomentajan osa on ratkaisevan tärkeä. Antero Tiittula on ansiokkaasti kieputtanut Ruiz Zafrónin laajaskaalaisen sanaruletin suomeksi. Edellä oleva pitää jämptisti paikkansa myös tämän uutukaisen suhteen.
 
-  Silloin hän ymmärsi, että tuolle kalliolle hän alkaisi rakentaa pyhäkköä, ajatusten ja keksintöjen, sanojen ja ihmeiden hautausmaata, joka kasvaisi Parnasson ruhtinaan tuhkien päälle ja pitäisi vielä joskus sisällään kirjastoista suurimman, sen jonne jokainen ihmisten tyhmyyden tai pahuuden vuoksi vainottu tai halveksittu kirja pääsisi odottamaan, että löytyisi lukija, jota jokainen kirja kantaa sisällään...
 
Pieni, mutta sisällöltään suuri herkkupala, joka sopii erinomaisesti myös annospaloina makusteltavaksi ja nautittavaksi sekä on oiva osoitus Ruiz Zafónin rikkaasta ja laaja-alaiseista kertojantaidosta. Mitä parhain ja kaunein kunnianosoitus näin postuumisti runsaasti lukuiloa ja antoisia hetkiä lukijoilleen suoneelle, saagan virtuoosille,.

Kirjailija on mennyt, mutta hänen kirjansa elävät, eivätkä niiden tenho ja lumous katoa. Jätänkin itse tekstien löytämisen ilon lukijalle tyytyen yllä vain taustoittamaan koosteen syntyhistoriaa, joten ota, lue ja nauti Barcelonan historiallisesta matkastasi, jolle kannatta lähteä! 
Kooste toimi erinomaisesti myös etäännyttäjänä arjesta, jonka sävy viime viikkoina on ollut varsin mollivoittoinen, irrottajana ja palauttajana siihen onnelliseen tärkeimpään faktaan, että perhekunta on tolpillaan.

-  Pian isä ja poika sulautuvat usvaisina hahmoina Las Ramblasin ihmiskuhinaan heidän askeltensa kadotessa ikiajoiksi tuulen varjoon...
Tuulen varjo (suom. Tarja Härkönen).
 

Descanse en paz:

10 kommenttia:

  1. Minulla on vielä Henkien labyrintti lukematta. Tuolla se hönkäilee makkarin kaapin päällä. Sarja on huippuhyvä.
    Tämä uusin kirjakin on varmasti hyvä.
    Lukuiloa viikonloppuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai, Sinulla onkin paljon taatun laadukasta luettavaa edessä! Ruiz Zafón on erityisen lahjakas mukaansatempaavuudessaan ja tarinaniskennän taidossaan.
      Sateetonta ja kaunista suununtaipäivää sekä alkavaa viikkoa:)

      Poista
  2. Tämä kirjailija ei ollut tuttu lainkaan, mutta kirjoittamasi perusteella päätin varata kirjan.

    Varsinkin lauseesi ...etäännyttäjänä arjesta... toimi minulle innostajana, sellaiseen on tarvetta, säiden ja muiden syiden takia. Joten: Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Cara, toivottavasti nautit lukemastasi!
      Tämä postuumi kooste antaa hyvän läpileikkauksen, kokonaiskuvan kirjailijan viehkosta ja omaleimaisesta kerrontatavasta, joka on aina onnistunut tempaamaan minut mukaansa ja tarjonnut myös eräänlaista todellisuuspakoa tälläiselle (inho-)realistillekin...

      Poista
  3. Pitäisi lukea ainakin Tuulen varjo uudestaan, ennen kuin tartun tähän kirjaan. Olen autuaasti unohtanut kaiken muun paitsi tunnelman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki! Näin oli päässyt käymään minullekin, vain Ruiz Zafónin kiehtova tunnelma leijui ympärillä, kun koosten avasin, mutta se ei lukunautintoa suinkaan pienentänyt, vaan kertomus kertomukselta palasivat mieleen ao. teokset ja osahan näistä on ennen julkaisemattomia.

      Poista
  4. Zafon on taitava kirjoittaja. Luin 2012 Enkelipelin mutta joku siinä tökki niin en lukenut Tuulen varjoakaan. Ehkä sarjaa voisi uudestaan yrittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke! Paljon on lukunautinnon suhteen kiinni omasta lukuvireestä ja elämäntilanteesta.
      Monesti on harmittanut vietävästi, kun on ollut pakko turhautuneena näpsäyttää kannet kiinni...
      Tämä kooste toimii mainiosti myös itsenäisenä teoksena.

      Poista
  5. Kirjailija elää kirjoituksissaan kuolemansa jälkeenkin. Pistää miettimään millaisen perinnön jätämme jälkipolville blogeissamme 🙂 Leppoisaa sunnuntaita sinulle, tai reipasta, sellaista mistä tykkäät ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita A; niinpä!! Ehkäpä tarinan, joka herättää paitsi kysymyksiä myös vastauksia...

      Kuin myös Sinulle ja täällä reipas kävely takana ja nyt vedetään lonkkaa loppuviikkoisen parveke- ja ikkunanpesuruletin jäljiltä;)

      Poista