tiistai 25. toukokuuta 2021

SusuPetal: "Kolmas painos" - ex Libris...

"Kolmas painos", SusuPetal, Kustantamo Helmivyö, 2021, 76 s.

SusuPetal on nimimerkki, jonka kirjailija omien sanojensa mukaan otti käyttöön Reginan päätoimittaja Eeva Vainikaisen neuvosta suojatakseen itseään, jos joku lukija päättäisi samaistua liikaa tarinoihini, kuten osoittautui, aiheesta. Hänen tavoitteena on ollut kirjoittaa hyvä tarina, käsitteli se sitten rakkautta, raiskausta, rosvousta tai mitä tahansa. Hyvä tarina,  jonka parissa lukija viihtyy. (Novellista bloginpitäjäksi, haastattelija Juri Nummelin (Pulp 4/2008).
 

Sittemmin novellistista bloginpitäjäksi ryhtynyt SusuPetal on monille meistä tuttu bloginsa https://susupetalsanat.wordpress.com/  kautta. Hän on ilahduttanut ja hauskuuttanut lukijoitaan mm. otsikoiden Saturday Classics ja Krapu alla,joista iso kiitos:)

"Huijauksia, petoksia, vaarallisia romansseja, huumeita, langenneita enkeleitä - näitä kaikki löytyy SusuPetalin novellikokoelmasta Kolmas painos
Kolmas painos on laajennettu laitos Toinen painos -kirjasta, johon myöhemmin bloggaajana tunnetuksi tullut SusuPetal oli koonnut Reginassa ilmestyneitä novellejaan. Kirja osoittaa, että halveksituissa viihdelehdissä julkaistiin myös taidokkaasti ja sujuvasti kirjoitettuja tarinoita, jotka eivät tottele siistejä lajityyppirajoja. Uuteen laitokseen on otettu mukaan kaksi uutta novellia sekä SusuPetalin haastattelu, joka on ilmestynyt vuonna 2008 Pulp-lehdessä." (Takakansi)
 
 

 
Kooste sisältää luvut: Lukijalle, Enkeli nimeltä Lipponen, Huijarit,
Singaporen lento, Rakastaja, Tappava rakkaus, Keltainen kortti,
Rakkaudesta Mikaeliin, Vain yksi yö ja Mies ilman tatuointeja sekä 
Novellistista bloginpitäjäksi.
 
Lähdin Kolmannen Painoksen matkaan täysin puhtaalta pöydältä lainkaan tuntematta alkuperäisiä julkaisualustoja tai vain pintahipaisulta tämän tyyppistä kirjallisuutta yleensäkään, joskin novellin ystäväksi toki tunnustaudun.
 
Koosteella on räväkkä aloitus - vaikken edes usko enkeleihin -  punatukkaisen ja kynnittypäisen taivaallisen lähetyksen, nimeltään Lipponen tipahtaessa Taivaasta hajareisin sankarittaren mahan päälle:

- Mitä helvettiä? - Ei vaan lähetys suoraan taivaasta, hän vastasi iloisena.
 Hänen vihreät silmänsä nauroivat, ja hän hymyili. 
-  Lipponen istui viereeni ja painoi päänsä harteilleni. En tuntenut hänen kosketustaan, mutta tiesin, että se oli kevyt kuin enkelin siiven hipaisu.
Hänen silmänsä olivat raukeat ja onnelliset, ja tiesin, että vaikka hän lähtisi en voisi olla surullinen. Hän oli antanut minulle niin paljon. Hän oli vetänyt minut kuorestani, auttanut minua jälleen muistamaan ja tuntemaan. 
Hän oli muistuttanut minua siitä, että maailma oli edelleen täynnä rakkautta, vaikka oma rakkauteni oli kuollut. Hän oli saanut minut ymmärtämään, 
että rakkaus oli uudistuva luonnonvara, eikä se koskaan voisi kulua loppuun...

Huomasin lukevani alkuun päästyäni koostetta, joka ei tosiaankaan ryppyotsaisuuden vakavaan  syntiin sorru,  jatkuvasti hymyssä suin,
omaksi iloiseksi yllätyksekseni. Täysin pidäkkeetöntä verbaalista tykitystä ja ilottelua sekä humoreskia mielikuvituksen lentoa, jossa oli yllättävän paljon kosketuspintaa todelliseen, oikeaan elämään, mitä sillä nyt itse kukin tarkoitammekaan...
 
Kukapa ei olisi kohdannut "enkeliä", joka haluaa viedä sinut mukanaan jos ei nyt ihan ulkoavaruuteen niin kuitenkin maapallon toiselle puolelle, viettänyt sitä ikimuistoista ja hurjaa yhtä ainoaa yötä, silitellyt tatuoimattoman miehen ihon pintaa, torjunut pikkareihin pyrkivää pölyimurikauppiasta tms. vastaava inhottavaa rotjaketta, irvistellyt koston katkera happo suussaan jnpp. Rakastajarobottikin kuulostaa varsin käyttökelpoiselta hikoiluttavan hurman poistajalta, mutta mutta jätetään nyt jotain tulevaisuudenkin varalle....
 
Summa summarum: kannattava ja antoisa hyppy oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Lämmin kiitos SusuPetal näistäkin  ilonpisaroista, jotka hauskuuttivat lupaa kysymättä ja kutkuttivat omia huumorinystyröitäni aivan vietävästi. Kooste tuli kreivin aikaan omaan lukufiilikseeni nähden ja nautin tekstistä oivalluksineen ja hirtehishuumoreineen täysillä:)
 
Rauhaa & Rakkautta:
 

10 kommenttia:

 1. Hienosti kirjoitit arvion, sanaakaan ei tarvitse vaihtaa, olen täysin samoilla linjoilla. Vedet valuivat silmistä tällä kertaa huumorin ansiosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara, hulvaton teos ja huumorikyyneleet olivat vaihteeksi rautaa:))

   Poista
 2. Ooh, eka arvostelu Kolmannesta painoksesta! Kiitos, Takkutukka!

  Mukavaa, että oman mukavuusalueen ulkopuolelta löytyy sellaista luettavaa, joka tyydyttää! Itselleni aikoinaan viihteen kirjoittamisen aloittaminen oli suuri kynnys, kiitos omien ennakkoluulojeni ja stereotypioiden, joiden vallassa olin.

  Vainikaisen Eeva onneksi ymmärsi minua ja antoi minulle hyvin vapaat kädet kirjoittaa mitä oudoimmista aiheista.

  Jos sopii, linkitän tämän arviosi blogiini ja faceen.

  (itse en ole vieläkään saanut kirjaa käsiini eli tekijäkappaleita ei ole tullut, pah).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susu Petal kommentistasi ja tarjoamastasi hauskasta hirtehismuumorista! Onneksi ja kaikeksi riemuksi onnistui meiltä tämä jaettu ennakkoluulojen ja stereotypioiden murtaminen.

   Mainiosti sopivat linkitykset, ollos hyvä,

   (Btw. Kantsii tutustua ja poikkeuksellisesti nyt kerrankin suosittelen lukemaan, jahka saat hyppysiisi tämän uunituoreen koosteen;)

   Poista
  2. Kiitos lukuvinkistä, kunhan saan kirjan hyppysiini, niin ainakin selaan :)

   Poista
  3. SusuPetal, kiitos itsellesi, ilo on kokonaan puolellani! Erikoinen tilanne, mutta mukavia lukuhetkiä;)

   Poista
 3. Olen lukenut Toisen painoksen eikä tosiaan ole mitään tavisnovelleja tarjolla. Itse en ehkä edes olisi osannut yhdistää näitä Reginaan, jota siis itsekin muinoin luin. Enkä tarkoita tätä pahalla viihdettä enkä silloista Reginaa kohtaan: oli aina iso juttu, kun uusi lehti ilmestyi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia! SusuPetal ei totta tosiaan 13:a tusinaan mallia viljele, vaan onnistui kerta kerralta uudelleen yllättämään käänteillään ja ravistelemaan omia ennakkokäsityksiä ns.viihdelehdistä.
   Humoreskiä ja näppärää jälkeä, jota lukiessa virne pysyi kasvoilla:)

   Poista
 4. Saturday Classics on Lepiksen eli Parallel linesin tuotantoa:
  https://lepis.wordpress.com/saturday-classics/

  VastaaPoista