perjantai 12. helmikuuta 2021

"Pakopiste" Toimittaneet Hannu-Pekka Björkman & Nina Honkanen - ex Libris...

"Pakopiste", toimittaneet: Hannu-Pekka Björkman & Nina Honkanen, 
Into Kustannus Oy, 2021, 161 s.
 
Kirjalijat: Antti Nylen: Jäänmurtaja, Hannu-Pekka Björkman Työn sankari, 
Jenni Kirves: Ylitse harmaan kiven, Juha Seppälä: Myrskyn mentyä
Nina Honkanen: Ei vielä viimeinen ilta, Juha Hurme: Torni, Helena Sinervo:
Kaipuu yksinkertaiseen elämään, Tommi Melender: Kirjoituksia yöstä,  
Annina Holmberg: Pöytä yhdelle ja Hannu Raittila: Pysähdy sinäkin sekä
s. 158 Lähteet ja viite.
 
 
                                                        ©Laura Honkavaara
 
 
"Millaisia ovat hetket, joina pysähdymme? Pakopiste on yritys tunnistaa nuo pysähtymiskohdat ja ymmärtää, mitä niistä voi seurata. Haaveet ja todellisuus, pelot ja toiveet, järki ja tunne törmäävät toisiinsa ja käyvät keskustelua.
10 kirjailiijaa ja 10 näkemystä tilanteista, joissa voi löytää itsensä toivomasta,
ettei paluuta entiseen ole. Näyttelijä Hannu-Pekka Bjökmanin ja kirjailija 
Nina Honkasen toimittamassa kokoelmassa jokaisella Pakopiste-esseellä on oma pakoton kohtansa. Mitä tiiviimmäksi elämä muuttuu, sitä kirkkaammin merkitykselliset asiat ja kohtaamiset näyttäytyvät." (Takakansi)
 


 
Varsin mielenkiintoinen idea antaa 10:lle eturivin kirjailijalle pureskeltavaksi  ja lukuasuun puettavaksi essee aiheena pakopiste, pysähtymiskohta.
He lähestyvät tuota kohtaa kukin oman kokemuksensa ja  elämänsä kautta  määrittelee sen sitten kaikille yhteinen koronatilanne tai henkilökohtaiset elämän ja kuoleman vahvat, jälkensä jättäneet kokemukset.

Näin syntyy monitahoinen ja -kirjava kokonaisuus, josta oletettavasti useimmat lukijat löytävät tuttuutta, kontaktipintaa, kipupisteitä tai saavat uusia ajatuskulkuja. Maistiaisia:
 
- Häpeä, tuo yksi raskaimmista ylisukupolvisista viestikapuloista vääntää ihmisen oudoille mutkille. Niin kuin Juha Seppälä kirjoittaa romaanissaan Syntymättömän testamentti:  Jos olen persaukinen, käännän posken, jos varoissani, selän...   ja
 
Nina Honkanen, joka myös mainitsee-  Erno Paasilinnan muistuttavan  pysähtymisen tärkeimmän kohdan olevan se, missä ihminen on fyysisesti ja itsessään.

-  Oman tulkintani mukaan sisu on paljon monitahoisempi käsite kuin vaikkapa se, että ihminen menee tarvittaessa läpi harmaan kiven. Sisu on sitä, että keksitään keino ylittää kivi.  Jenni Kirves

Maaliskuun iduksena teatterimme suljettiin. Virus laski esiripun.  
Näyttämö pimeni ja hiljentyi. Oli outoa huomata olevansa helpottunut, katsella taivasta ja pilviä, huomata kevään tulevan. Toivoa, että kaikki ei palaisi enää ennalleen. Tämä yhteinen kärsimyskö siihen tarvittiin?  Hannu-Pekka Björkman 

-  Olemme tottuneet ajatukseen, että ihmisjärki on ainoa universaali järkilaji,  
joka pystyy avaamaan maailmankaikkeuden toimintakoodit. Juha Seppälä
 
-  Se, että sain kerran viikossa istua sohvalla ja katsoa telkkaria jonkun kanssa,
piti mut ihmisenä ja nahoissani. Adidaksen t-paidankin sain Seijalta. Se lämmittää yhä.  Juha Hurme
 
Tommi Melender puolestaan lähestyy aihetta pitkälti Edward Hopperin Nighthawks, 1942, (Yökyöpelit) teoksen kautta  ja tekee sen kiehtovasti. 
Hänen tunnelmiinsa on vaivatonta  sujahtaa sisään, sillä Hopper kuuluu myös omiin mieltymyksiini, ja kyseinen näennäisessä yksinkertaisuudessaan vahvatunnelmainen maalaus suorastaan houkuttelee kutomaan sisäisiä tarinoita. 

Tässäpä tarjolla houkutteleva kattaus herkullisia annoksia makusteltaviksi ja nautiskeltaviksi: ota, lue ja nauti!  Kotiläksyksi, pohdiskeltavaksi ja pureskeltavaksi jäi, mikä on oma pysähtymispisteeni...  Entäpä Sinun?
 
Kooste on luettu myös blogissa Tuijata. Kulttuuripohdintoja ja klikkaamalla selviää, josko hyväksi havaittu:)
 
-  Pandemiameemi: Isovanhempiani käskettiin jättämään kotinsa lopullisesti, sinua pyydetään pysymään kotona toistaiseksi. Kyl Sie pärjäät!  Jenni Kirves
 
Pärjäilemisiin:
 

16 kommenttia:

 1. Luin tästä jutun Hesarista, Bjärkmania ja Honkasta haastateltiin. Vaikuttaa tosi hyvältä kokoelmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki, tuo HeSa:n juttu oli mukavaa luettavaa ja hyvin toimii heidän yhteistyönsä tämän koosteenkin suhteen!

   Poista
 2. Kiinnostuin kovasti luettuani sinun kirjoituksesi. Tämä teos on varattava. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cara, mukavaa kuulla ja toivottavasti nautit näistä erilaisista näkökulmista!

   Poista
 3. Yli harmaan kiven on helpompaa kuin läpi harmaan kiven... hmm, sehän tekisi elämästä paljon kevyempää jos saisimme ennakolta kiertomenetelmiä 😜 Ja toisaalta näihin virkavuosiin mennessä voisi jo itsekin kirjoittaa selviytymisoppaan. 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A! Jep, tuo ylihyppy kuulostaa huomattavasti järkevämmältä tavalta. Valitettavasti ja mielenkiintoista kyllä, elämä ei juuri tarjoile patenttiratkaisuja, vaan minä-itte -metodilla mennään ja - opitaan;)

   Jaahans, taitaisi tulla melkoinen epistola tuosta meidän kummankin selviytymisoppaastamme, kutkuttava ajatus kumminkin...

   Poista
 4. Olisipa vielä sellaisia hahmoja kuten Erno Paasilinna.

  Vaikka korona on n ottanut monella lailla koville, en todellakaan halua paluuta vanhaan, en siis yhteiskuntien puolesta.


  En ole itse joutunut henkilökohtaisessa elämässä ylivoimaisiin uhrauksiin, mutta töissä on ollut hyvin haastavia tilanteita ja paljon ilmaista työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Dekoo ja älä muuta viserrä!

   Eipä taida meistä monellakaan olla halua palata siihen vanhaan, ja uudenlainen monelta osin tulee yhteiskuntamme ja maailma olemaan, jahka tämä on selätetty...

   Erilaisia haastehanskoja on kaikille meille heitetty ja resilienssiä kysytty kuluneena koronavuotena. Lisääntynyttä työstressiä ja työtehtävien erilaistumista on varmasti ollut monella eri syistä, henkilökohtaisesti on vaikeinta sietää olllut puuttuva lähiyhteys perhekuntaamme ja pienimuotoisemmin kulttuuriharrastusten totaalinen poisjäänti.
   Lapsista toinen on työskennellyt koko ajan etänä ja toinen huhkinut entistä rankemmin omalla sarallaan. Etänä työskentelevältä opiskelijapolveltamme ovat olleet poissa kaikki siihen liittyvät muutoin tapahtumat ja nuoremmilta lapsenlapsiltamme harrastusten rajoitukset ovat purreet...

   Mutta kevättä jja valoa kohden, parempaa ja väljempää toivoen!

   Poista
 5. miekin pidin ja valitsin sen myös blogistania-listalle:

  https://www.kirjavinkit.fi/kirjailijat/bjorkman-hannu-pekka/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hikkaj ja mukava kuulla, että Siekin tähän tykästyit ja hyvä valinta blogistania listalle:)

   Poista
 6. Tasokas esseeteos, tykkäsin kovasti.
  Olen käyttänyt otteita tämän kirjan esseistä ainakin kahdessa blogikirjoituksessani. Vielä suunnittelen Helena Sinervon lainaamista, mutta saa nähdä.

  Oma pysähtymiskohta? Minulla se on ihan selkeä, mutta en voi siitä kirjoittaa. Pysähtymiskohdan jälkeen kaikki muuttui. Minulla käänne vei parempaan ja selkeämpään, hapuilu ja hakeminen loppui, mutta ei kivutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta, tämä oli todella iloinen ja suorastaan mehukas yllätys!

   Mainiota, että Sinulla käänne vei parempaan ja eipä kai tämä elämä ns. ilmaisia lounaita liiemmälti tarjoile... Onneksi nämä pysähtymispisteet useinkin antavat mahdollisuuden kääntää kelkka myös positiivisempaan suuntaan ja todentavat sen, ettei se pahin mahdollinen aina ole ainoa vaihtoehto...

   Poista
 7. Hannu-Pekka Björkman on upea näyttelijä. Kiinnostava kirja. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Pitää paikkansa ja tuntuu se kynäkin tästä päätellen hänen käteensä vaivatta istuvan:)

   Poista
 8. Hei! Löysin juuri blogisi ja liityin lukijoihin.
  Kiinnostava kirja, jonka esittelit kiinnostavasti.
  Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja K! Isosti tervetuloa mukaan matkalle näille elon mutkitteleville poluille vaihtamaan ajatuksia kanssamme:)

   Poista