sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Roald Dahl: "Himo - Kertomuksia haluista ja pakkomielteistä / Lust: Tales of Craving and Desire" - ex Libris...


"Himo -  Kertomuksia haluista ja pakkomielteistä", Roald Dahl, Art House Oy, 2017, 333 s., suomentanut  Tuomas Nevanlinna.

"Roald Dahl (s.1916 -1990) oli brittiläinen vakooja, hävittäjälentäjä, suklaahistorioitsija ja lääketieteellinen keksijä. Hän oli myös kirjailija, jonka teoksia ovat muun muassa Jali ja suklaatehdas, Matilda, Iso kiltti jätti ja monet muut mahtavat tarinat. Hän on maailman paras tarinankertoja."


"Mestarillisen tarinankertojan nyrjähtäneitä novelleja aikuisille.
Kun himo herää, se imee meidät kuiviin. Mitäpä emme tekisi saadaksemme sen mitä eniten janoamme? Himo kokoaa kymmenen tarinaa kieroutuneesta rakkaudesta. Vaimojen vaihdolla on kohtalokkaat seuraukset, ja uusi parfyymi ajaa miehet kiihkoon. Epäonnistunut ensirakkaus huipentuu lopulliseen aktiin,
ja taiteen alaston totuus paljastuu. Roald Dahl ymmärtää synkimmät salaisuutemme, oudoimmat halumme ja syvimmät pelkomme.
Ne paljastavat meistä sen, minkä haluamme kätkeä muilta – ja itseltämme." (Takakansi)

Tuttavuus ja mieltymys Roald Dahlin tuotantoon ulottuu pojille iltasaduksi luettuun Jaliin ja suklaatehtaaseen saakka, joten suurella innolla ja uteliaisuudella tartuin tähän nimeltään moniselitteiseen, yhdeksi kuolemansynniksikin mainittuun  Himoon. On vallan-, makean-, rahan-, lihan-, kunnian- , into- jne. himoja.  Tämä teos on kymmenen novellin kooste: Madame Rosette, Kaula. Georgy Porgy, Vierailija, Lopullinen akti, Suuri vaihtokauppa, Narttu, 
Ah elämän arvoitusta, Claudin koira: Rottamies ja lupaavasti Nyt Herra rauhaan mennä mä saan.

Novellit kätkevät sisälleen tarinaa sotavoimien ritarillisuudesta, neljästätoista mesd'moisellesta ja kolmesta hilpeästä pilotista. Kohtaamme arvon Lady Turtonin, joka lähemmin tarkasteltuna  ei ollut van Eyckin tai Memlingin Madonna vaan kaikkea muuta ja kohteliaan hovimestari Jelksin, jonka tuhahdellessa yhteen nipistämät huulet rypistyvät kuin kalkkunanperä. Vietämme aikaa neitsytpastori Georgy Porgyn ja elämäniloista estoitta nautiskelevan Oswald-enon kintereillä.

Paholaismainen parfyymi: melkeinpä kauttaaltaan eläimellinen. Siinä oli havaittavissa, pistävinä ja sanoinkuvaamattoman rivoina, kaskelotin, myskihirviuroksen ja majavan hienovaraisia ja seksiä tihkuvia eritteitä;
ne hallitsivat sekoitusta täysin ja puhtaista kasviöljyistä - sitruunasta, kajuputista ja zerolista - oli jäljellä vain hentoja kaikuja. Se oli mieletön!

Saamme hätkähdyttävästi todeta, jottei gynegologin ammattilaisuus varsinaisesti intohimon liekkiin roihua lisää vaan pikemminkin herkän hetken tragikoomisuuden puolelelle lässähdyttää. Rottamies, tuo inha tyyppi poikkeaa poluilla ja toisaalla viriää relevantti kysymys koston suloisuudesta. Nuuhkaisemme parfyymia nimeltä Narttu ja yhytämme sonnin, joka on tarkka kuin härkä. Perehdymme tieteelliseen tutkielmaan vaimonvaihdostrategiasta, testaamaan sen empiiristä toteutusta ja kyselemään: kenenkäs jalkaan se kalikka kalahtaakaan?

Alahuuli:  - Hänen alahuulestaan saattoi heti panna merkille huulen juonteet, 
sen miten jotkut niistä kulkivat rinnakkain ja jotkut levittyivät kohti ulkoreunaa.  - Näyttää todellakin olevan niin, että tuo pieni helakanpunainesesta ihosta koostuva suojus kykenee viestimään selkeästi ihmiseläimen kaikki vähemmän puoleensavetävät piirteet - ylimielisyyden, saaliinhimon, mässäilyn, irstaudeden ja sen sellaisen. Mutta ensin on opittava kodi. Ulkonevan tai pullean alahuulen väitetään kielivät aistillisuudesta. Mutta tämä on miesten osalta puolitotuus eikä päden naisiin lainkaan. Naisten tapauksessa pitää etsiä ohutta ja kapeaa huulilnjaa, jossa on selkeä alaraja. Ja nymfomaaneilla on hädin tuskin näkyvä kohouma alahuulen keskikohdassa...

Dahl, tämä mustan huumorin herra ja hidalgo, irrottelee näppärää, elegantin raadollista revitystä himosta ja hekumasta ihmismielen syövereissä syöksyen, sieluun sukeltaen ja mustat aukot hirtehisesti kuitaten sortumatta triviaaliin lihan läiskintään tahi läskien lotisuttamiseen. Nyrjähtäneitä? Kyllä vaan, mutta ehdottomasti ja ansiokkaasti edukseen.
Hervotonta mustalla huumorilla siveltyä ilkikurista menoa ja laukkaa  laajaskaalaisia, omintakeisia novelleja kukin  omine ketterine loppupäräytyksineen ja sulavine siveltimenvetoineen jättäen lukijalle naurahtamisen osan; no justiinsa juu...

Tuomas Nevanlinnan laadukas suomennos on riemullista luettavaa herkullisine sanavalintoineen, kuten heräsi säpevänä, nojasi päätään ammeen päätyyn ja ukisi, ihan höntsäilläkseen...

Roald Dahlin sanoin: Hyvät ajatukset loistavat kasvoilta kuin auringonsäteet ja tekevät kauniiksi. 

Lukuhimon vallassa:

8 kommenttia:

 1. Ai jai jai! Nytpä pistit esille kirjan, jota ei voi ohittaa. Dahlin lastenkirjat ovat sen verran kieroja, että uskon nauttivani näistä hänen novelleista. Tuo viimeisin lainaus on tosi hauska.

  Samasta lukuhimosta nauttiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai, Kierojapa hyvinnii ja jos lukuvire kohilleen sattuu, niin saattaa kutitella huumorinystyröitä tämä hillitön sanarulettikin ähäpiti loppunäpäytyksineen:)

   Poista
 2. Näihin novelleihin on aivan pakko saada tutustua, joten varaukseen menee. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä Cara ja sopivasti nyrjähtäneitä lukutuokioita, joissa löppössukat saattavat rullata nilkkoihin naurumakkaroille!

   Poista
 3. Kuulostaa intensiiviseltä.

  "Brittiläinen vakooja, suklaahistorioitsija"... onpa käyntikorttia kerrakseen :D Siihen kun vielä kirjoittaa "maailman paras tarinankertoja" kortilla alkaa olla niin paljon kokoa että ei mahdu lompakkoon.

  Hauskaa, iloista, huumorintäyteistä tätä viikkoa ! 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A: intensiiviseltä? Kyllä, - sitäkin!
   Monipuolinen ja intressantti kaveri, ei ihme, että tarinointi tuolla elämänkokemuksella sutjakkaasti sujuu.

   Toivekeliä pitänyt pari päivää: pikkupakkanen ja valoisuus, ne ovat mannaa meille hassuttelijoille ja tassuttelijoille; aurinkoa ja iloa Sinun viikkoosi:)

   Poista
 4. Tämä löytyi kirjastosta, vaikuttaa kiinnostavalta! Jali ja suklaatehdas on yksi lemppareitani, pidän Dahlin tyylistä ainakin mitä tulee hänen lasten kirjoihin, hänen aikuisille suunnattuja kirjoja en ole lukenut.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Villis! Tämä oli minullekin ensituttavuus Dahlin aikuisosastoon ja teoksen nimi hieman arvelutti, sillä "erotiikka" kaikkinensa on äärimmäisen vaikea ja hiuksenhieno laji, mutta suvereenisti Dahl novelleissaan kaikki sudenkuopat väistää luoden mainion lukukokemuksen, jollaista myös Sinulle toivon:)

  VastaaPoista