perjantai 1. syyskuuta 2017

Cilla & Rolf Börjlind: "Uinu, paju pienoinen/Sov du lilla videung" - ex Libris...


"Uinu, paju pienoinen", Cilla & Rolf Börjlind, Kustantamo  S&S, 2017, 443 s., suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom.

"Cilla & Rolf Börjlind  ovat Ruotsin kokeneimpia käsikirjoittajia. Rolf Börjlind on syntynyt vuonna 1943 Skånessa, ja hän on tehnyt elämäntyönsä lähinnä elokuvien parissa näyttelijänä, ohjaajana ja käsikirjoittajana. Cilla Börjlind on syntynyt vuonna 1961 ja on toiminut paitsi käsikirjoittajana myös tuottajana.
Pari asuu nykyään Nackassa, Tukholman lähellä. " (Kustantaja)

                                                          ©Thorn Ullberg


"Olivia Rönning saa tutkittavakseen Smoolannista löytyneen noin kymmenvuotiaan pojan murhan, ja ex-poliisi Tom Stilton kutsutaan avustamaan tutkinnassa. Murhalla näyttää olevan yhteyksiä Bukarestin alamaailmaan.
Pian löytyy lisää nuorten ruumiita, ja tutkintatiimi huomaa päätyvänsä hirvittävän rikosllisverkoston jäljille. Samaan aikaan maahan virtaa pakolaisia. Koditon Muriel ottaa suojiinsa metsämökkiin itkuisen ja pelokkaan pakolaistytön ja pyytää apua vanhalta tutultaan Tom Stiltonilta. Käy ilmi, että tyttö saattaa tietää murhasta jotain. Uinu, paju pienoinen on Tom Stiltonista ja Olivia Rönningistä kertovan sarjan neljäs osa." (Takakansi)Nousuvesi  oli ensimmäinen kädenpuristus tämän kirjailijaparin kanssa ja sormien toistensa lomaan asettelun haparoinnista huolimatta, jämäkkä sellainen. Tämän uutuuden nimilaulun voi hyväksi aluksi kuunnella tästä klikkaamalla, Pakolaisuus on teemana mitä ajankohtaisin ja päivänpolttavin ja kun kehiin otetaan yksinäisten lasten laiton elinkauppa sekä pedofilia ei paljon pääse riemusta reveten henkseleitään lukijana paukuttelemaan, mutta dekkariainekset keitossa porisevat herkullisesti.
Aisapari Rönning-Stilton jatkaa omintakeista, mutta tuloksellista tutkintaansa  taattuun tuttuun tapaansa.
 
Juonessa oleellista osaa näyttelee myös pyhä tikari, jossa on kaiverretuna teksti "Pumnalul ala e sacru":  -Bukarestissa toimii pari raskaan sarjan rikollisliigaa, joiden haarat ulottuvat koko maahan.  -Vaarallisin niistä käyttää itsestään nimeä Tikari on pyhä. Ei tiedetä, mistä nimi tulee. Syy voi olla uskonnollinen tai joku muu. Toimiala? Laaja. Huumekauppa, ihmiskauppa, kiristys. Yhteinen nimittäjä on julma väkivalta. Siinä maailmassa murha on pikkujuttu...

Maan tavasta, romanialaisesta järjestelmästä: Ceausescun aikana melkein kaikki oli väärin ja kauheaa, mutta järjestelmä pysyi koossa. Kun hänen hallintonsa kaatui, niin... Kun kaulanauha katkeaa, helmet vierivät ympäriinsä...

Kirjailijapari onnistuu taidokkaasti väistämään revittelyllä kosiskelevat ansalangat ja pyörittelemään tämän(kin) kertaiset aiheensa provosoimatta ja kiihkottomasti. Tyylipisteet ropisevat edellisestä sekä kissan ronskinreippaasta pöydälle nostosta!!   Vaikenemalla ei voiteta  yhtikäs mitään.  Yhtä mieltä voinemme olla siitä, ettei tämän kaltaisia asioita kertakaikkiaan saisi sattua eikä ylipäätänsä olla olemassa.  Dekkari toimisi ilman muuta vaivatta myös filmatisoituna Nousuveden tapaan. Tälle kimppakirjoittamiselle sopii toivoa mitä mainiointa jatkoa:)

Tuutulaulua ovat kuunnelleet: Kirjasähkökäyrän Mai ja
Eniten minua kiinnostaa tien Suketus.

Syysunelmia ykköselle:

8 kommenttia:

 1. Olivia ja Tom ovat tuttuja minullekin, tämäkin teos. Tykkään kyllä, että Cilla ja Rolf osaavat vangita tunnelman.

  Sienirikasta viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä aisapari aikaansaa hyvin kulkevaa tekstiä jota on mukavaa lukea:)

   Kiitos Cara; taitavat olla sienet kerääntyneet sinne teidän korienne ulottiville ja se on hienoa, mutta ensi viikolla taas...

   Poista
 2. Toivottavasti tulee jatkoa tälle mainiolle parivaljakolle tv-sarjoina. Ehkä olisin jättänyt siellä Romaniassa käymättä ja ne käynnitkin oli vähän siinä ja siinä uskottavuudessa, mutta hyvä dekkari.

  Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan. Tuosta Romania- haarasta tuli minulle tunne kuin se olisi äkkipäätöksellä ympätty jo sinänsä valmiisen kelpo dekkariin.
   Vekkulia syssyn ykkösviikonloppua Sinulle:)

   Poista
 3. Kuulosti jännittävältä!! Kiitos tästä esittelystä ja mukavaa alkanutta syyskuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päde, mukavaa että kiinnosti! Kuulaita kelejä ja hyvää kuun alkua Sinulle:)

   Poista
 4. Jos Ruotsissa on huonoja rikosromaanien kirjoittajia, minä en ainakaan ole heistä kuullut. Melkeinpä jo laadun tae kun dekkari on ruotsalainen 🙂

  Pakolaisteema onkin ajankohtainen, turvapaikanhakijat puhuttavat. Kurjia asioita pyörii noiden ympärillä. Hyvä kuulla että kirjassa asioitten käsittely on kiihkotonta - sitä lajia on nimittäin väsytyksiin asti nykyään tarjolla.

  Kiihkotonta, rentouttavaa viikonloppua 🍎🍁🍄

  VastaaPoista
 5. Vaikka jäin tässä tuumailemaan, ei juohtunut mieleen yhtäkään; kyllä ruotsalaisrintama on genressä vahva.

  Silkka kauheuksilla ja kurjuuksilla revittely itsetarkoituksena nostaa minulla oitis karvat pystyyn ja piikit siiliasentoon, mutta C&R luovii tuon karikon ohi. Yleisemminkin kaipaisi enemmän faktaa, dialogia ja analyysia asian tiimoilta mediahössötyksen ja yhden asian tunnepohjaisten näkemysten kustannuksella.

  Rauhaa & rakkautta viikonloppuusi:)

  VastaaPoista