torstai 28. syyskuuta 2017

Janette Backman: "Satu maahispeikosta" - ex Libris...


"Satu maahispeikosta", Janette Backmann, Aviador Kustannus, 2017, 147 s.

"Janette Backman (s. 1983) on rovaniemeläinen taidemaalari ja kirjailija. Koulutukseltaan hän on metsätalousinsinööri. Hän tekee luonnonsuojelutyötä ja rakastaa vaeltamista, luontovalokuvausta ja eläimiä, Satu maahispeikosta on kaksi taidenäyttelyä pitäneen Backmanin esikoiskirja."
"Satu maahispeikosta on kuvitettu kertomus kaikenikäisille Lappiin rakastuneille ja Lapin mytologiasta kiinnostuneille. Sadussa seikkailee pieni maahispeikko Halti, joka tahtoo nähdä ja kokea koko laajan Lapinmaan, ja lähtee rohkeasti kotikolostaan maailmalle.

Matkallaan Halti kohtaa sykähdyttäviä maisemia ja saa uusia ystäviä. Hän tutustuu tarinoita kertovaan karhuun ja metsälammen haukivanhukseen, saa liitää taivaalla tunturipöllön selässä ja näkee vilauksen jopa salaperäisestä Tuliketusta. Falav-poron, Haltin läheisimmän matkatoverin kyydissä maisemat vaihtuvat joutuisasti, ja vauhdikkailta tilanteilta ja kommelluksiltakaan ei vältytä. Matkallaan maahispeikko kohtaa myös kaltaisensa, peikkotyttö Freyan, joka jättää pysyvän jäljen tämän sydämeen. Pitkän taipaleen aikana pieni rohkea matkaaja joutuu kokemaan iloa tuottavien elämysten lisäksi luopumisen tuskaa ja oivaltaa, mikä elämässä on tärkeää. (Takakansi)Lappi - Se on yhtä aikaa kaunis ja armoton. Se ei päästä kulkijaansa koskaan vähällä. Se lumoaa ja vangitsee, se saa sinut kaipaamaan, se saa sinut palaamaan. Se saa sinut kokonaan.


Maahispeikko: - pörröinen hiuspehko ja hännän tupsu; lyhyenläntä ja usein tukevahko olemus; kömpelön näköinen, mutta kertterä; isot jalat; rusehtava nenä; suipot korvat ja ulkoneva leuka; yksilöllinen määrä hampaita; pienehköt tihrusilmät.


Halti:  -  sai nimensä, koska syntyi mahtavan ja kivisen Haltin tunturiylängön rinteillä, rakkakivikon kolossa; tuntee myös nimen Haldde. 
- Poikkeuksellisen seikkailunjanoinen retkeilijäsielu, joka nauttii kauniista ja vaihtelevista maisemista kaikkina vuodenaikoina.
- Ei pidä varhaisista aamuherätyksistä, koska on hämärän eläjä.
Kannet kiinni ja syvä hiljaisuus...
Tämä - kuten Lappikin - sai minut kokonaan, sanattomaksi. Näin kaunista ja vetoavaa, taianomaista ja tasapainoista teosta saa harvoin lukea ja katsella. Silkaksi ilokseen ja mielihyväkseen. 

Teos on 22-lukuinen sisältäen lopuksi aakkosellisen "Outojen sanojen" - luettelon, mikä meille lantalaisille on tarpeellinen. Tämä satu on oiva ratkaisu tuleviin lahjapulmiin samoin kuin ennen pitkää moniin kotiin saapuvan Joulupukin salaperäiseen konttiin.

Ja nyt se harvinainen poikkeus säännöstä: suosittelen lämpimästi!

Postauksessa käyttämieni kuvien © Janette Backman / Aviador Kustannus.

Aihkuna kairoilla jutasi: 


8 kommenttia:

 1. Huimaavaa ja huumaavaa kaikesta päätellen. Lappi on oikea ihmemaa. Olen kuullut siitä kerrottavan, mutta itse en ole kokenut. Niin vetävästi osasit postailla että heräsi halu pistää lapikkaat jalkaan ja lähteä reissuun 🙂

  Toisaalta pelottaa kun sinne tietämättömille taipaleille on ihmisiä kadonnut. Ystäväni kertoi kuinka hän teroitti poikiensa mieleen että perheen vaeltaessa maisemissa oli ensiarvoisen tärkeää pysyä yhdessä. Minua alkoi kammottaa kun hän kuvasi seutuja joilla saattoi eksyä ja kadota jäljettömiin. Vaikea kuvitella täällä Hesassa 😎

  Jospa en lähtisikään vaan tyytyisin lukemaan Lappikuvauksia ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lappi on - Lappi. Vaan ei sinne passaa "ummikkona" lähteä selkosia haastamaan ja luonnon mahtia uhmaamaan. Itsellä on ollut se onni. että Kanssakulkija on lapsesta lähtien kairoilla kulkenut suunnistaja ja partiopoika, tässä asiassa minä se myöhemmin hulluuden purema perässähiihtelijä... Mutta ei hätiä mitiä Rita A, kirjatkin kuvineen tuon tenhon kätevästi käsillesi tuovat:)

   Poista
 2. Voi kun ihana satukirja jo kuvituksista päätellen. Heti iski lapinhulluus päälle ja kaukorakkaus tuntureille. Kaksi viikon reissua olen tehnyt Inariin tänä kesänä.
  Laitanpa lukulistalle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, totta vahva kaipuu iski vielä kerran selkosille lähteä, vaikkakin rinkkavaellukset näin realistina on jo käsitelty. Lappiin kun menee, tuntee olevansa kotona:)

   Poista
 3. Tämähän onkin erinomainen lahjaidea. samalla voi vilkaista sen itsekin ensin läpi, luokittelen itseni keskivaikeaksi lapinhulluksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan ja sopii myös luonnon/pohjoisen päälle ymmärtäville aikuisille kauniine kuvineen ja lepertelemättömine, mutta tenhoavine teksteineen:)

   Poista
 4. Oi ihanuus mikä kirja♥ Kuvatkin jo näyttävät niin hienoilta..lapintaika on totta!! Mukavaa syksyistä viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapintaika ei lakkaa konsanaan toimimasta sen kerran kokeneelle. Backmanin taidekuvat ja teksti ovat tässä maahissadussa kauniisti balanssissa. Mainiota kuunvaihdetta Sinulle:)

   Poista