torstai 22. kesäkuuta 2017
Marko Leppänen & Adela Pajunen: "Terveysmetsä" - ex Libris...
"Terveysmetsä Tunnista ja koe elvyttävä luonto", Marko Leppänen & Adela Pajunen, Gummerus Kustannus Oy, 2017, 297 s.
FT Adela Pajunen on biologi, luontokasvattaja, eräopas, kasviasiantuntija ja yrittäjä. FM Marko Leppänen on luonnon terveysvaikutuksiin perehtynyt maantieteilijä ja toimittaja, jolla on pitkä kokemus myös luonto-opastuksista. Yhdessä he ovat toimineet Terveysmetsä-ministeriöhankkeen vetäjinä ja opastavat terveysmetsäryhmiä Sipoonkorvessa.
"Tiesitkö, että kun menet metsään, verenpaine, lihasjännitys ja stressihormonien määrä laskevat jo lyhyessä ajassa? Osasitko ajatella, että kehon immuunijärjestelmän kannalta elintärkeiden mikrobien ja luonnossa liikkumisen välillä on yhteys? Terveysmetsä kertoo, miten erilaiset luontopaikat vaikuttavat ihmiseen ja edistävät terveyttä. Se kokoaa yksiin kansiin koko Suomen hyvää tekevän luonnon: metsät, kalliot, vedet, suot, niityt, viljelymaat ja maisemat.
Teos kannustaa tarinoin ja vinkein luontoyhteyden syventämiseen ja oman terveysmetsän löytämiseen. Uusimpaan tutkimustietoon perustuva teos on alansa kattavimpia ja esittelee terveysmetsälle systemaattisen 31-kohtaisen tunnusmerkistön." (Takakansi)
Kolombian pohjoisosassa, Sierra Nevadan vuoristossa asustaa intiaanikansa, kogit. He sanovat: "Jos maasta ottaa jotakin, sille täytyy myös antaa jotakin takaisin." Vain siten säilyy tasapaino. Kaikki on lainaa ja vastavuoroisuutta,
kaikki elollinen on yhteydessä keskenään. (emeritusprofessori Tari Haahtela, Saatesanat) Tämä tosiasia ja kestävä periaate on historian varrella ihmispoloilta pahasti hämärtynyt ja hukkaan joutunut. Sen soisi tulevan laajalti sisäistetyksi ihan jo maapallomme elinkelpoisuuden ja jatkuvuudenkin kannalta.
Teos alkaa Johdatuksella terveysmetsään ja jatkuu hauskasti Tohtori metsän vastaanotolla. Ja kerrankin tohtorin vastaanotto, jolla todellakin viihtyy ja tuntee saavansa vastiketta ja mielihyvää kerrakseen:) Toinen osa: Terveysmetsä: Tunnusmerkistö, tarina ja käytäntö pitää sisällään 31 selkeästi jaoteltua lukua ja kolmannessa osassa Matka päättyy, uusi alkaa: Tärkeintä on lähteminen. Loppupuolella lukijalle kerrotaan mm. Kirjoittajien tarina. Hyväksi lopuksi löytyy lukukohtainen, laaja kirjallisuusluettelo sekä Terveysmetsän tunnusmerkistö.
- Edessä kohoaa tumma metsänreuna. Se näyttää läpipääsemättömältä,
mutta tarkemmin katsottuna metsään johtaa polku. havuverhoa raottamalla pääsee peremmälle. Pehmeässä ja kosteassa ilmassa hengitys syvenee.
Tuoksuu mehevälle ja hieman kirpeälle. Oksien lomasta siivilöityy valoa, ja vihreän sävyt erottuvat hämärässäkin. Hiljaisuus vaikuttaa synnyttävän ympärilleen tilaa ja aikaa. Tuntuu turvalliselta ja hyvältä, tulee selittämättömällä tavalla luottavainen olo. Tänne mahtuvat kaikki huolet, isot ja pienet. Ymmärryksen paikka. Ikäänkuin joku kysyisi: kuinka voit tänään?
Metsä ja luonto kokonaisuudessaan ovat aina olleet oman elämän ja hyvinvoinnin koskaan pettämättömät peruspilarit. Kun Sipoonkorpikin on tuttu, niin oli luontevaa solahtaa sisään terveysmetsään ja nauttia sen sisältämästä tietopaketista mikrobeineen ja mielenhoidollisine elementteineen päivineen sekä mainioista luontokuvauksista ja elävästä kerronnasta. Pätevä, kompakti, hauska ja asiantuntemuksella kirjoitettu teos kaikille luonnon ja metsän ystäville sekä terveydestään ja sen ylläpidosta kiinnostuneille!
Cicero on kirjoittanut: Kenellä on puutarha ja kirjasto, hän ei muuta tarvitse.
John Muir puolestaan on todennut : Jokaisella luontokävelyllä kulkija saa paljon enemmän kuin mitä lähti etsimään. Molemmat viisaudet on helppo sisäistää ja omakseen tuntea. Kokemusperäisesti olen näistä tismalleen samaa mieltä!
Kirjat ja lukeminen ovat elämäntapa enkä luonnon helmasta ole koskaan sujahtanut ulos kuin seesteisemmällä mielellä ja eheytyneenä tuntien hyvällä tavalla olevani pieni osa suurta mystistä, ikiaikaista kokonaisuutta.
Siispä etsimään ja antamaan sekä mittumaarin viettoon, makoisia mansikoita sekä oloisaa ja lämminhenkistä
hyvän mielen juhannusta:
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tämä on aivan uusi tuttavuus, mutta kiinnostava sellainen. Tuli mieleen, että voisin ostaa kirjan mökille, siellä käy miehen sukua vuorotellen, metsä on vieressä. Kaikki saisivat lukea. Kiitokset!
VastaaPoistaCara, eipä kestä ja kelpo idea:) Tämä oli asiallisesti, hauskasti ja kiihkottomasti kirjoitettu teos, jonka tyyppistä en itse ollut aiemmin lukenut:)
VastaaPoistaKunpa muistaisikin ihmiskunta intiaanikansan viisauden. Ja metsä on terveydeksi, kyllä <3
VastaaPoistaHyvää juhannusta sinulle Takkutukka, keskikesän taikaa <3
Mielenkiintoinen edelläkävijäheimo tuo kogit, joilla ajatuksia herättävä maailmannäkemys.
VastaaPoistaKiitos Katja ja terveyttä ja taikaa Sinunkin juhannukseesi:)
Juuri tuollaista oppia kiireinen nykyihminen tarvitsee. Ajatella että on olemassa terveysmetsäryhmiä. Kuulostaa innostavalta. Ja "tohtori Metsä" kuulostaa sekä hauskalta että piristävältä :) Itselleni tulee hyvä olo jo pelkästään sillä että ajattelen metsää; puiden neulasia, kaarnaa, tuohta, pudonneita käpyjä, rauhaa... Ainoa haittapuoli ovat verenhimoiset ötökät :D
VastaaPoistaHauskaa jussia Takkutukalle !
Tohtori Metsän vastaanotolla tulee hyvin hoidetuksi ja sieltä saa aina aikoja. Totta: pelkkä ajatuskin kohentaa oloa ja metsässä kulkiessa ovat vielä ne moniaat tuoksut aistiemme ilona. Pirskatti juu: nuo verenhimoiset korvanjuuressa inisijät ovat sitten se ikävä reunailmiö näin kesäaikaan, enkä niitä lemmi minäkään(:
VastaaPoistaJuonikkaita jussinaikoja ja pieniä kesätaikoja!